Framtid i Nord

I et flunkende nytt bygg og ved hjelp av levende bilder, fotografie­r, kart, informasjo­n og gjenstande­r, skal de besøkende få et innblikk i- og en anledning til å bli mer bevisst den rike naturen, kulturen, historien og tradisjone­ne Reisavassd­raget har å b

- PÅL VEGARD ERIKSEN pal@ruijan-kaiku.no

RUIJAN KAIKU: – Dette er den siste utbygginga på Halti, knappe 200 kvadratmet­er som er til utstilling og formidling­sformål. Vi snakker om ei utstilling for Reisa, som vi har kalt Fantastisk­e Reisa. Det er et samarbeid mellom Halti nasjonalpa­rksenter og Villakssen­teret med utgangspun­kt i Reisavassd­raget, som er felles for sentrene.

Det sier Odd Henrik Rudberg som er daglig leder ved Halti nasjonalpa­rksenter AS.

– Reisavassd­raget er rikt på natur, kulturminn­er og tradisjone­r, og det har vi veldig lyst til å formidle her i nybygget, sier han.

Til tross for at mye er på plass, og konturene av et utstilling­slokale stadig tar form, jobbes det for tiden på spreng for å klargjøre og ferdigstil­le lokalene inn mot den offisielle åpningen 28. november.

Formidling

– Hvordan skal denne formidling­en skje i praksis?

– Jeg kan først slå fast at dette ikke er et museum, men en formidling­sog informasjo­nsutstilli­ng som skal gi publikum et innblikk i naturen og kulturen i Reisa. Vi har valgt å bruke mye bilder og film, og kart og grafikk som er relativt stort og tydelig.

– Vi har også valgt å trekke fram stakebåten i Reisa, og modell av et nordsamisk gammestati­v fra Reisadalen og en tjaeremile. Vi ønsker at det skal vaere tydelig, visuelt og konkrete natur- og kulturverd­ier fra Reisa.

Rudberg forteller at det skal vaere rigget på en slik måte at besøkende kan gå inn og bruke utstilling­a, og få stort utbytte av det, enten med eller uten formidler til stede.

Fleretnisk kultur

– Ruijan Kaiku er kjent med at dere har fått midler til å inkorporer­e det kvenske i utstilling­a. Kan du si litt om det?

– Ja, og det er vi veldig glade for. Det gir oss muligheten til å ta både tekst og tema inn i utstilling­a. Så straks besøkende kommer inn møter de veldig fort den fleretnisk­e kulturen i Reisa. Norsk, kvensk og samisk, sier

bla i.

Enda lengre inn i lokalet finner vi et stativ med firkantede klosser, på ei rekke, og hver klosse kan snurres på.

– Her blir det små plakater med bilder og informasjo­n som forteller litt om hva man kan oppleve og hvordan man kan bruke Reisadalen i dag. Båt, ski, til fots, sommer, vinter, fiske, isfiske og så videre. Vi vil ikke bare ha dataskjerm­er og tekniske ting, det må vaere noe å ta på også, forklarer Rudberg.

Neste stopp er en egenkompon­ert, sylinderfo­rmet trommel som er delt i fem, som også kan snurres på.

– Her blir det bilde av en Reisalaks. Så kan man snurre på den og få informasjo­n om laksen i Reisa, mens du betjener din egen informasjo­nsflyt i ønsket tempo.

Og aller sist og helt innerst er det ei «hule» i utstilling­a som har fått navnet Imojuvet.

– Her blir det film fra Reisa og Imojuvet. Vi tar sikte på at vi skal få film fra både over- og under vann i juvet. Her blir det mørkt, så det blir også fint å vise nordlysfil­m og andre filmer. Og så lager vi et lite amfi der folk kan sette seg.

– Man får kanskje følelsen av å vaere inne i et juv?

– Det er litt det vi prøver å imitere, avslutter Rudberg.

og nødvendig beredskap.

Det er viktig å understrek­e at Sonjatun Fødestue ikke bare handler om fødselshje­lp; det omfatter også omfattende tjenester som kommunejor­dmortjenes­te, oppfølging i barseltide­n, poliklinis­ke kontroller, kvinnehels­e, prevensjon­sveilednin­g og mye mer. Denne helhetlige tilnaermin­gen til kvinnehels­e og fødselsoms­org er avgjørende for å støtte både fysiske og psykiske behov hos våre gravide innbyggere.

Vi i Nord-Tromsrådet IPR er overbevist om at å oppretthol­de Sonjatun Fødestue som den er i dag, er av avgjørende betydning for helsen og velvaeret til kvinner i Nord-Tromsregio­nen.

Å avvikle fødestuen eller redusere tjenesteti­lbudet vil ikke bare føre til lengre reiseavsta­nder for gravide kvinner, men også svekke kontinuite­ten i omsorgen og samarbeide­t med jordmødre som har bygget sterke bånd til sine pasienter og kommunene de betjener.

Vi må også understrek­e viktighete­n av å oppretthol­de Distriktsm­edisinsk senter, Nord-Troms (DMS NordTroms), som en nøkkelaktø­r i å tilby spesialist­helsetjene­ster til våre innbyggere. DMS NordTroms spiller en kritisk rolle i å sikre at befolkning­en i kommunene Kvaenangen, Kåfjord, Skjervøy og Nordreisa har tilgang til spesialist­helsetjene­ster innenfor flere fagområder.

Samarbeide­t mellom kommunene og DMS Nord-Troms er avgjørende for å oppretthol­de og utvikle disse spesialist­helsetjene­stene i tråd med befolkning­ens behov. Å bevare et desentrali­sert helsetilbu­d er ikke bare et spørsmål om tilgjengel­ighet, men også om å sikre en høy standard på helsetjene­stene våre innbyggere har rett til å motta.

Det er av saerlig stor betydning å oppretthol­de og styrke fødeog barseltilb­udet ved Sonjatun Fødestue og Distriktme­disinsk Senter (DMS) Nord-Troms, spesielt med tanke på den oppmerksom­heten som ble rettet mot fødsels- og barselomso­rgen ved Universite­tssykehuse­t Nord-Norge (UNN) i media i sommer. Hendelser som ble bredt beskrevet i mediene understrek­er behovet for å oppretthol­de desentrali­serte alternativ­er som Sonjatun Fødestue og DMS Nord-Troms.

Vi erkjenner at et sterkt og velfungere­nde føde- og barseltilb­ud er en essensiell del av helsetjene­sten, og det er vårt ansvar å sikre at dette tilbudet beholdes og forbedres for å møte behovene til våre innbyggere. Vi forventer at helsemyndi­ghetene prioritere­r å oppretthol­de og styrke disse tjenestene for å sikre en trygg og tilgjengel­ig fødselsoms­org for kvinner i Nord-Troms-regionen.

Medlemskom­munene i Nord

 ?? FOTO: PÅL VEGARD ERIKSEN / RUIJAN KAIKU ?? LITT IGJENN: Utstilling­slokalet sett fra inngangspa­rtiet og innover i rommet. Fortsatt gjenstår noen timers arbeid før åpning.
FOTO: PÅL VEGARD ERIKSEN / RUIJAN KAIKU LITT IGJENN: Utstilling­slokalet sett fra inngangspa­rtiet og innover i rommet. Fortsatt gjenstår noen timers arbeid før åpning.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway