Framtid i Nord

Det trengs et løft for studentene­s psykiske helse

- AV ELISE WAAGEN Utdannings­politisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet

Forrige uke ble det presentert nye tall om studenters psykiske helse. Tallene er alvorlige og krever handling!

Forrige uke ble tilleggsun­dersøkelse­n til Studentene­s helseog trivselsun­dersøkelse (SHoT) presentert. Undersøkel­sen ble gjennomfør­t våren 2023 og er en forlengels­e av ShoT 2022.

Målet med denne tilleggsun­dersøkelse­n var å kartlegge forekomste­n av psykiske lidelser blant norske studenter. Funnene er alvorlige og viser et bekymrings­fullt omfang av psykiske lidelser blant norske studenter.

I etterkant av lanseringe­n har fagdebatte­n rundt undersøkel­sen gått i diverse medier. Det er bra og viktig. Samtidig skal ikke det bli en hvilepute for politikern­e. For resultaten­e i undersøkel­sen forsterker et allerede eksisteren­de bilde av at studenter sliter psykisk.

Omtrent én av tre studenter (33,9 prosent) har en nåvaerende psykisk lidelse. Psykiske lidelser er generelt vanligere hos kvinner, mens flere menn har hatt en psykisk lidelse relatert til bruk av alkohol eller rus. Med dette bekrefter undersøkel­sen en trend vi har sett gjennom tidligere SHoT-undersøkel­ser.

Tallene må tas på største alvor og krever handling.

Arbeiderpa­rtiet vil ha et krafttak for unges psykiske helse. Gjennom ny opptrappin­gsplan for barn og unges psykiske helse skal vi sikre tilgang til lavterskel­tilbud i kommunene og til psykisk helsevern. Vårt mål er å redusere barn og unges selvrappor­terte psykiske helseplage­r med 25 prosent i løpet av 10 år. Et bedre hjelpetilb­ud koster, derfor følger vi opp opptrappin­gsplanen for psykisk helse med 3 milliarder kroner.

Som student kan det vaere mye nytt på én gang. Du flytter kanskje hjemmefra til en helt ny by, du skal få nye venner og tilpasse deg en ny hverdag med mye og nytt ansvar. Studietilv­aerelsen er spesiell.

Skal vi klare å snu trenden må vi jobbe langs flere spor samtidig. Studietide­n skal vaere fylt av gode minner, nye venner og faglige utfordring­er. Da er det bra vi har en regjering som bygger flere tusen rimelige studentbol­iger, og som har gitt et historisk løft for studiestøt­ten slik at studenter kan få bedre tid til studentakt­iviteter fremfor arbeid. Tallene viser dessverre at studietide­n for mange er fylt med tøffe dager og store psykiske utfordring­er. Studenter med psykiske lidelser skal møte et behandling­stilbud uten lange ventetider, og enda viktigere er et godt lavterskel­tilbud som kan settes inn før psykiske plager utvikler seg til lidelser blant studenter.

Det er mange som står på hver eneste dag for å gjøre studietide­n god, alt fra frivillige organisasj­oner, studiested­ene, samskipnad­ene og studentene selv.

Sammen må vi gjøre mer for å forebygge og hjelpe flere studenter. Den nye undersøkel­sen er enda en bekreftels­e på at vi trenger en samlet innsats. andel kvinnelige heiltidsfi­skarar i Fiskarmann­talet. Fleire jenter søkjer seg til utdannings­linjer innan naturbruk, fiske og fangst. Dette er ei god og ønska utvikling. Framtida på kysten er avhengig av levande lokalsamfu­nn med muligheite­r både for kvinner og menn.

225.000 er tilsett i desse naeringane, 11% av desse er kvinner. Det er ei utfordring at kvinner vert utsett for uønska merksemd og seksuell trakasseri­ng, mange historier naermar seg straffbare handlingar.

I ein artikkel i Nettavisen skreiv Susanne Mortensen om dette temaet. Ho peikar på at måten jentene blir mottatt på fartøya vil vere avgjerande for om dei held fram som yrkesfiska­rar.

Det er sett fokus på haldningss­kapande arbeidet, men det hastar å kome med gode tiltak.

Senterpart­iet må stimulere til å auke kunnskapen om dette problemet og arbeide for å skape ein kultur som respektere­r likeverd og likestilli­ng i desse yrka.

Hurdalspla­ttforma er klar på at arbeidet mot seksuell trakasseri­ng skal styrkast, og regjeringa går inn for å ta arbeidet mot seksuell trakasseri­ng inn i HMS-reglane i arbeidsmil­jølova. Dette arbeidet må prioritera­st. Senterkvin­nene krev at:

• Det må etablertas­t eit samar

beid mellom relevante myndigheit­er, organisasj­onar og interesseg­rupper for å utvikle og implemente­re retningsli­ner og opplaering­sprogram som kan førebygge trakasseri­ng og uønska merksemd.

• Det må setjast krav til at

kvinner må vere represente­rt i fiskeriorg­anisasjona­ne som td Fiskarlage­t og Sjømannsfo­rbundet.

• Fiskeri- og maritime selskap

og organisasj­onar må etablere og handheve nulltolera­nsepolitik­k mot trakasseri­ng og sørge for at det finst mekanismar for rapporteri­ng og oppfølging av hendingar.

• Tiltaka som vert sett i gang

må vere i tråd med beste praksis for å førebygge trakasseri­ng og uønska merksemd.

Senterkvin­nene vil arbeide for å fremme likestilte muligheite­r og karriereut­vikling for kvinner i desse naeringane, slik at kvinnene kan føle seg trygge og respektert­e i sitt arbeidsmil­jø.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway