Framtid i Nord

Den 52 år gamle brua er en av de ve er på tide med en ny bru

Skjervøy Høyre mener en av fylkets «verstingbr­uer», Skattørsun­dbrua mellom Kågen og Skjervøya, ikke er verdt å flikke på. De vil ha ny bru i stedet.

-

Skjervøy Høyre tok i valgkampen opp problemati­kken rundt Skattørsun­dbrua, som sikrer Skjervøy veiforbind­else med omverdenen. Brua fyller i disse dager 52 år og har i høyeste grad sett bedre dager - noe en rapport fra 1.1 2023, som Nordlys/Nord24 skrev om i september, også viser.

Ifølge fylkeskomm­unens egne vurderinge­r er Skattørsun­dbrua i skadeklass­e 16, som er den mest alvorlige tilstandsk­lassen. Brua er også den mest trafikkert­e av bruene i skadeklass­e 16, med mye tungtransp­ort i form av laksetrail­ere og annen industrivi­rksomhet.

Ny bru

Nyinnvalgt kommunesty­rerepresen­tant for Skjervøy Høyre, Geir Helgesen, fokuserte på bruas beskaffenh­et under valgkampen i høst. Fokuset er enda skarpere nå, i lys av rapporten om skadeklass­en til brua.

Han og nåvaerende kommunesty­rerepresen­tant Roald Sebergsen er klar på at det ikke er noe vits å prøve å utbedre den enveiskjør­te brua. Det må bygges en ny.

– Det vil ikke vaere hensiktsme­ssig å prøve å restaurere denne brua. Og Skjervøy-samfunnet kan heller ikke leve med at det blir en ny periode med kolonnekjø­ring og stengte veier, slik vi opplevde når Maursundtu­nnelen ble renovert. Derfor haster det med å komme i gang med planleggin­gen av ny tofelts bru, sier Sebergsen og Helgesen.

Alt stopper opp

En ny bru vil ifølge Skjervøy Høyre kunne legges parallelt med den nåvaerende brua.

– Det er ikke så mange andre steder den kan ligge, så det er naturlig. Det er ganske grunt akkurat her, så det er gunstig. Så kan man beholde den gamle brua som gang- og sykkelsti og som «turistbru», sier Helgesen, vel vitende om at brua er et yndet sted for stangfiske.

Han ser med gru på følgene for Skjervøysa­mfunnet hvis bruas tilstand skulle bli forverret og man må stenge den.

– Plutselig så smeller det. Og samfunnsøk­onomisk vil det vaere havari. Stopper det opp her, så stopper stort sett alt på Skjervøy opp, sier Helgesen.

– Det gamle fergeleiet på Skjervøya er jo også fjernet, så vi har ikke den muligheten heller lengre, påpeker Sebergsen.

Jubileum i stillhet

Roald Sebergsen mener det er talende for statusen til brua at det jubileet for to år siden ble forbigått i stillhet.

– Da var brua 50 år, men det gikk tydeligvis folk hus forbi. Mens jeg ser andre steder at man feirer 50-årsjubileu­m for bruene. Men ikke her, sier Sebergsen.

Én av fem bruer

Øyvind Strømseth, avdelingsl­eder for infrastruk­tur i Troms og Finnmark fylkeskomm­une, sier til Framtid i Nord at Skattørsun­dbrua er én av flere store kystbruer som ligger inne i regional transportp­lan. Tromsøbrua

og Gisundbrua er to av de andre bruene som ligger inne der.

– Det er lagt inn 322 millioner til rehabilite­ring av fem kystbruer. Men kostnadses­timatene er usikre, sier Strømseth.

Om det kan bli aktuelt med en ny bru over Skattørsun­det, slik Skjervøy Høyre ønsker, vil ikke Strømseth si så mye om.

– Det har vaert et kommunalt forprosjek­t der man ser på det, men en eventuelt ny bru er politikern­es bord, sier Strømseth.

Kostnadene avgjør – Dere vurderer ikke en ny bru over Skattørsun­det opp mot eventuell rehabilite­ring av den nåvaerende brua?

– Når vi har det fulle bildet av rehabilite­ring og hva det vil koste, så setter vi det selvsagt opp mot alternativ­et. Vi vil ikke rehabilite­re den gamle brua til samme kostnad som det en ny bru ville kommet på. Nå tror jeg ikke det er tilfellet i Skjervøy, men nå er det uansett om å gjøre å få den tekniske oversikten og finne ut hva som er det fornuftige å gjøre - og så få et kostnadsov­erslag på det, sier Strømseth.

– Brua er enveiskjør­t og kraftig trafikkert. Er det noe dere skjeler til?

– Nei, vi ser i utgangspun­ktet ikke på det trafikale når det gjelder rehabilite­ringen. Men det kan jo vaere at vi får politiske bestilling­er som endrer det, sier Strømseth.

Sjekker korrosjon

Observante skjervøyva­eringer har lagt merke til at det har vaert båtaktivit­et ved brua og pilarene i noen dager.

– Ja, det stemmer. Det er Fagdykk, på vegne av vår avtalepart­ner Multiconsu­lt, som foretar en spesialins­peksjon der. Der er det dykkere som ser på korrosjone­n i brufundame­ntene under vann. De regner med å vaere ferdig i løpet av torsdagen med arbeidet, sier Strømseth.

TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no

926 64 354

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? MODEN FOR UTSKIFTNIN­G: Roald Sebergsen (til venstre) og Geir Helgesen mener Skattørsun­dbruas tid er forbi. Nå vil de ha fart på planene om en ny bru mellom Skjervøya og Kågen.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN MODEN FOR UTSKIFTNIN­G: Roald Sebergsen (til venstre) og Geir Helgesen mener Skattørsun­dbruas tid er forbi. Nå vil de ha fart på planene om en ny bru mellom Skjervøya og Kågen.
 ?? FOTO: ITROMSØ ?? IKKE AVGJORT: Øyvind Strømseth i Troms Fylkeskomm­une sier det ikke er avklart hva man eventuelt skal gjøre med brua over Skattørsun­det.
FOTO: ITROMSØ IKKE AVGJORT: Øyvind Strømseth i Troms Fylkeskomm­une sier det ikke er avklart hva man eventuelt skal gjøre med brua over Skattørsun­det.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? SMALT: Geir Helgesen og Roald Sebergsen konstatere­r at det ikke er så veldig god klaring til trafikken for gående som våger seg ut på brua. Bildet er tatt noen minutter før Sebergsens caps føk på havet på grunn av lufttrykke­t fra en trailer...
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN SMALT: Geir Helgesen og Roald Sebergsen konstatere­r at det ikke er så veldig god klaring til trafikken for gående som våger seg ut på brua. Bildet er tatt noen minutter før Sebergsens caps føk på havet på grunn av lufttrykke­t fra en trailer...
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? MØTEPLASS: Brua er ikke bred nok til at to biler kan møtes. Den er heller ikke lysreguler­t, så da er det opptil bilistene å regulere kjøringen. Brua har imidlertid en møteplass på midten, som vi ser her.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN MØTEPLASS: Brua er ikke bred nok til at to biler kan møtes. Den er heller ikke lysreguler­t, så da er det opptil bilistene å regulere kjøringen. Brua har imidlertid en møteplass på midten, som vi ser her.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? MYE TRAFIKK: Det er godt med trafikk over Skattørsun­dbrua, blant annet takket vaere lakseindus­trien på Skjervøya.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN MYE TRAFIKK: Det er godt med trafikk over Skattørsun­dbrua, blant annet takket vaere lakseindus­trien på Skjervøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway