Framtid i Nord

«Alle» vil ha ordføreren i Lyngen – storkoalis­jonen lagt død Nå er også

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no Journalist

Ap krevde ordføreren i et borgerlig samarbeid, men det gikk ikke resten med på. Nå venter nye samtaler med Folkelista.

Dermed er en storkoalis­jon med Ap, H, Frp, Sp, Pp og KrF lagt død. Det forteller talsperson for den borgerlige siden, Anton Giaever (H), til Framtid i Nord.

Gruppering­en ville sikret et flertall med 12 representa­nter i Lyngen kommunesty­re. Mandag var de samlet for andre gang, men til tross for politisk enighet, klarte ikke partiene enes om posisjonen­e.

– Ap var tydelige på at de vil ha ordføreren, og når et slik budskap kommer såpass tidlig, er det ikke så mye mer å diskutere, sier Giaever.

Høyre vil ha Skogeng (Frp) som ordfører

Han peker på at Ap stiller med

tre mandater i gruppering­en, mot de borgerlige partienes ni.

– Der er det ordførerka­ndidater fra både Sp, Frp og KrF. – Ingen fra Høyre?

– Vår kandidat er Charlotte Christense­n, men per tiden er ordførerjo­bben ikke aktuell for henne. Vi fronter Frp og Fred Skogeng som ordfører, sier Giaever.

Aps ordførerka­ndidat, Robert Jensen, mener de borgerlige hadde lite å tilby.

– De ville ha oss med på laget, men hadde lite med seg til oss. Vi ønsker gjennomsla­g for det vi ønsker. Vi er enige i de store sakene, men skal vi vaere med må vi få noe tilbake, sier Jensen.

Ingen gir seg

Dette er den borgerlige siden sitt andre forsøk på danning av flertall. Tidligere har Venstre trukket seg etter å ha krevd ordføreren til enten Høyre eller seg selv. Folkelista virker å vaere uaktuell i en slik koalisjon, så

dermed ser det mørkt ut for de borgerlige.

Med tanke på danning av flertall ser det heller ikke så lyst ut på den andre siden. Både Folkelista og Ap krever ordføreren i enhver form for koalisjon.

– I utgangspun­ktet kan alt skje

Nylig har Høyre, Venstre, Frp

og Folkelista snakket i lag, men også der støter man på problemer når posisjoner skal diskuteres. Valg-vinneren Folkelista vil styre, men det vil også Frp, med støtte fra Høyre.

– I Lyngen er det naermest tradisjon for at ingenting er klart før konstituer­ingen, eller at man lander noe i timene før.

Om dette går helt til konstituer­ingen kan i utgangspun­ktet alt skje, sier Giaever.

Da vil i så fall den kandidaten med flest stemmer bli ordfører i Lyngen, men fravaeret av et styringsdy­ktig flertall gjør at alle partiene vil stå fritt til å stemme og fremme det de vil i den kommende perioden.

Det har ikke Robert Jensen sans for. Han både håper og tror at det vil løse seg før den 11. oktober. Ap skal i nye forhandlin­ger med Folkelista og Venstre. En slik gruppering sikrer flertall med 10 mandater.

– Jeg håper vi kan lande noe. Vi skal se på om vi klarer å få til noe denne uken, og eventuelt hvordan. Det lønner seg å bli enige i forkant av konstituer­ingen. Vi må ta ansvar, sier Robert Jensen.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? KOLLAPS: Senterpart­iet, Fremskritt­spartiet, Pensjonist­partiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Arbeiderpa­rtiet forsøkte, men lyktes ikke å bli enige.
FOTO: MARIUS HOE KOLLAPS: Senterpart­iet, Fremskritt­spartiet, Pensjonist­partiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Arbeiderpa­rtiet forsøkte, men lyktes ikke å bli enige.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? –FØLGER TRADISJONE­N: I Lyngen er det naermest tradisjon for at ingenting er klart før konstituer­ingen, sier leder i Lyngen Høyre, Anton A. Giaever.
FOTO: MARIUS HOE –FØLGER TRADISJONE­N: I Lyngen er det naermest tradisjon for at ingenting er klart før konstituer­ingen, sier leder i Lyngen Høyre, Anton A. Giaever.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway