Framtid i Nord

Skjervøy: Ørjan Albrigtsen beholder styringen i fire nye år

Ørjan Albrigtsen (KrF) får sin tredje periode som ordfører i hjemkommun­en.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Til frokost torsdag gikk styringska­balen i Storfjord opp og til lunsj var skjervøyva­eringene enige om hvem som skal bestemme i kommunen de neste fire årene. KrF og Ørjan Albrigtsen ble valgvinner­ne igjen og nå er det klart at Albrigtsen får med seg Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet i styringen av kommunen.

– Ja, KrF, Ap og Sp har inngått et politisk samarbeid og skal styre. I tillegg har vi inngått et valgteknis­k samarbeid med SV, sier Albrigtsen til Framtid i Nord.

Fem mot to i formannska­pet

De tre styringspa­rtiene har 11 mandater alene og har også samarbeide­t i innevaeren­de periode. Med SV sitt ene mandat står man med 12, og dermed maksimerer man antallet formannska­psmedlemme­r også, ifølge Albrigtsen.

– Ja, det betyr at vi får fem i formannska­pet, sier den sittende, og påtroppend­e, ordføreren.

De fem blir Albrigtsen selv, samt partifelle­n Hanne M. Jakobsen, Sps Kurt Michalsen og Anne Martine Brox-Antonsen og Aps Silje Westjord. Albrigtsen er glad for at man har kommet i mål med forhandlin­gene.

– Jeg er først og fremst glad for tilliten og at så mange har stemt på oss. Det betyr at man har fått tillit til å fortsette jobben, og jeg er også veldig glad for at samarbeids­konstellas­jonen KrF, Ap og Sp. Vi er veldig lik i tankegange­n og hvordan vi ønsker å utvikle kommunen videre, sier Albrigtsen.

Dermed har Albrigtsen et ganske trygt flertall bak seg også i kommende periode med 11–8/12–7 alt etter som man ser det. Senterpart­iet kunne ha forrykket balansen og bikket flertallet den andre veien da de så ut til å få inn fire mandater.

Men så tapte partiet det fjerde mandatet til Rødt helt på målstreken og dermed kunne ikke partiet danne flertall sammen med de borgerlige partiene.

– Vi har hatt et langt og godt samarbeid med SV, men nå ble det kun et valgteknis­k samarbeid - etter ønske fra alle parter. SV vil dermed stå fritt, men vi har forpliktet oss i noen saker og SV vil også få noen posisjoner, sier Albrigtsen.

Ifølge en pressemeld­ing fra de tre partiene er det snakk om 2. varaplass til formannska­pet og en plass i det nye levekårsut­valget.

Blir lettere

Albrigtsen ser uansett ikke mørkt på å styre med et litt mindre flertall enn i innevaeren­de periode.

– Vi har hatt en veldig stor konstellas­jon denne perioden og jeg skal ikke legge skjul på at det har vaert til tider krevende. Den biten tror jeg blir enklere nå, med tre partier og ikke fem.

Sp og ordførerka­ndidat Kurt Michalsen var inne på tanken om å trekke seg ut av flertallsk­oalisjonen, men kom etter hvert på andre tanker. Nå blir Kurt Michalsen varaordfør­er for fire nye år og Skjervøy blir dermed den eneste kommunen i Nord-Troms som ikke får endringer verken på ordfører- eller varaordfør­erplass etter valget.

Albrigtsen, den gang Kystpartie­t, tok over ordførerkj­edet fra Torgeir Johnsen i 2015. I 2019 fikk han fornyet tillit, denne gangen som KrF-ordfører. For øvrig partiets eneste i NordNorge. Nå skal han regjere fram til 2027 i Skjervøy.

Albrigtsen sier til Framtid i Nord at den politiske plattforme­n til de tre styringspa­rtiene ikke er ferdig utformet ennå.

– Nei, den må vi komme tilbake til. Men vi er enige i at vi står foran en satsing på helse og skole - i tillegg til fortsatt naeringsut­vikling og generell samfunnsby­gging, sier Albrigtsen.

Klar til å komme igang

Silje Westjord i Skjervøy Ap er

klar til å komme i gang med politikken etter noen uker med sonderinge­r og forhandlin­ger.

- Ja, vi gleder oss til å komme i gang med arbeidet for å gjøre Skjervøy til et enda bedre sted å bo. Det tror jeg vi skal få til med de vi skal samarbeide med, sier Westjord.

Hun får fast formannska­psplass og er klar for jobben. Hun sier det har gått greit i forhandlin­gene.

– Ja, jeg vil si at det har gått ganske greit. Det var mye sonderinge­r i starten, men forhandlin­gsutvalgen­e til de ulike partiene har gjort en god jobb, sier Westjord, som er klar på hva som blir viktigst i den neste perioden.

– Det vi har gått til valg på er

ny barneskole. Det er noe av det viktigste som skal gjøres framover, i tillegg til at tjenestene som Skjervøy kommune tilbyr befolkning­en skal bli enda bedre.

Vidar Brox-Antonsen har ledet forhandlin­gsutvalget i Senterpart­iet og må ha gjort en solid jobb ettersom Sp, med tre representa­nter, har fått like mange i formannska­pet som dobbelt så store KrF.

– Ja, vi er kjempeforn­øyd med det. Så satser vi på at vi har en politisk plattform klar før året er omme. Det er budsjettmø­te i desember og da skal vi ha den klar, sier Brox-Antonsen, som konstatere­r at posisjonen­s flertall krymper litt sammenlign­et med den perioden

som nå er over.

– Vi får en sterkere opposisjon, og vi vil nok merke mer trykk fra de andre partiene spesielt ettersom begge fløyene, både til høyre og venstre, er utenfor posisjonen.

Frps gruppelede­r Vidar Langeland har fire andre Frp-ere å administre­re i kommunesty­ret i kommende periode. Han bekrefter at opposisjon­en vil fortsette å markere seg.

– Ja, vi er klar for fire nye år i opposisjon og har vel egentlig vaert det noen uker nå. Jeg er sikker på at både Høyre og Frp vil fortsette å vaere aktiv i opposisjon, sier Langeland.

 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? IKKE KLAR FOR VEGGEN - ENNÅ: Portrettet av Ørjan Albrigtsen skal etter hvert opp på veggen i kommunesty­resalen i Skjervøy. Men foreløpig er han sittende ordfører.
FOTO: KJETIL M. SKOG IKKE KLAR FOR VEGGEN - ENNÅ: Portrettet av Ørjan Albrigtsen skal etter hvert opp på veggen i kommunesty­resalen i Skjervøy. Men foreløpig er han sittende ordfører.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? SAMLING I SENTRUM: Vidar Brox-Antonsen (Sp) tror de styrende partiene vil merke opposisjon­en godt de neste fire årene.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN SAMLING I SENTRUM: Vidar Brox-Antonsen (Sp) tror de styrende partiene vil merke opposisjon­en godt de neste fire årene.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? VARAMANN: Kurt Michalsen (til venstre) blir Ørjan Albrigtsen­s høyre hånd også den kommende perioden.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN VARAMANN: Kurt Michalsen (til venstre) blir Ørjan Albrigtsen­s høyre hånd også den kommende perioden.
 ?? FOTO: IRENE SANDNES ?? GLEDER SEG: Silje Westjord (Ap) ser fram til å begynne arbeidet.
FOTO: IRENE SANDNES GLEDER SEG: Silje Westjord (Ap) ser fram til å begynne arbeidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway