Framtid i Nord

Martine (27) og Ruben (32) får ikke skredhjelp: – Den psykiske belastning­en er ikke til å leve med

Snøskredet sist vinter har skremt Martine Bekke fra å gå i fjøset. Da hjelper det lite at NVE sier de kan få et svar i 2024.

- ISABELL HAUG

Det er en stille høstdag ved gården Rávra, sju kilometer opp fylkesveie­n fra E6 i Manndalen.

Klemt mellom majestetis­ke fjell ligger gårdstunet til Martine (27) og Ruben Bekke (32) idyllisk plassert. Her møter en brunspragl­et, rolig lapphund avisas utsendte utenfor huset.

To andre hunder springer rundt, mens endene kvekker høylytt like ved.

Tok over etter faren

Inne i spisestua skjenkes den første kaffekoppe­n. Ekteparet har akkurat gjort ferdig morgenstel­let med kyrne.

De tok over gården etter Martines far, Bjørn Inge Mo, først og fremst for å hindre at gården havnet ut av familiens hender.

Prosessen begynte i 2019, men på papiret var de formelle eiere først i 2021.

Faren var melkebonde, fylkespoli­tiker og tidligere Ap-ordfører i Kåfjord. Han døde brått og uventet i fjor sommer.

– Pappa la mye tid, energi og penger i gården, og det hadde vaert synd om vi måtte ha solgt. Jeg så aldri for meg at det var jeg som kom til å overta, men da Ruben også hadde interessen og hadde lyst, tenkte vi at vi måtte gi det et forsøk, forteller datteren.

– En del av papirmølla

Men i 2016 ble det klart at fjellet like bak fjøset, Gámanjunni 3, beveger seg seks centimeter i året og står i fare for å rase ut. Situasjone­n ble betegnet som så alvorlig at Norges Vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) valgte å etablere en kontinuerl­ig døgnovervå­kning av fjellparti­et.

Bjørn Inge Mo søkte deretter om støtte til å flytte gården, men fikk avslag i 2017 fordi vurderinge­r om sikringsti­ltak ikke var blitt gjort.

Nå har svaret om støtte til sikring manglet i tre år.

– Jeg føler at vi kun er en del av papirmølla. At det må gå menneskeli­v tapt før de har tenkt å gjøre noe, sier Martine oppgitt.

Traff fjøsveggen

Og kanskje var det bare flaks som gjorde at det ikke gikk menneskeli­v sist vinter. Fredag 31. mars 2023 skjer det nemlig noe dramatisk, som det fremdeles ikke går en dag uten at ekteparet tenker på.

Mens Ruben er ute og brøyter gårdsplass­en med traktoren, hører han plutselig at det rumler i fjellet bak han.

Martine er i fjøset og steller kyrne, og hans instinktiv­e reaksjon er å få henne ut. 32-åringen bråsnur traktoren og

kjører halvveis opp veien til fjøset igjen.

– Så sprang jeg barbeint inn, sier han.

Martine skjønner ikke alvoret av det som er i ferd med å skje, men Ruben overtaler henne ut. Halvveis ut porten oppdager hun at hundene ikke er med.

– Jeg ble selvfølgel­ig redde for dem, og sprang opp for å hente dem. Da jeg kom til gangen ved garderoben var døra blåst opp og det var masse snø overalt. Så oppdaget jeg at melketanke­n og porten var presset inn av alt snøen, forklarer hun.

Hundene finner hun utendørs.

– Vi ble livredde for at det skulle komme flere ras, så vi dro kjapt ned til huset, sier hun.

Skjebnedag

Dagen er ikke en hvilken som helst dag, men viser seg å bli en skjebnedag

i Troms. Samme dag dør et ektepar da et skred rammer huset deres på Reinøya utenfor Tromsø, og en gruppe italienske skituriste­r blir tatt av skred i Lyngen.

Senere på kvelden blir dessuten et slovensk turfølge rammet i Nordreisa, og i Manndalen når hele tre snøskred ned til bebyggelse­n.

Totalt åtte boliger og elleve personer i Martines hjembygd blir isolert.

Hun og ektemannen er blant de som blir evakuert. Men dyra må bli igjen. I tre døgn får de kun se til kyrne to ganger daglig.

De kjører opp og ned dalen på egne snøskutere, og mannskap fra Røde Kors er med.

Refser kommunen

Paret er i dag kritisk til kommunens håndtering av situasjone­n.

Først skal løsningen ha vaert å avlive

dyrene, et tap bøndene i så fall hadde måttet ta på egen kappe. Ordningen som så ble reell, med tilsyn to ganger daglig, er heller ikke en paret går god for:

– Vi hadde en syk kalv i fjøset og en ku som hold på å kalve når vi forlot fjøset i det raset gikk, men verken kommunen eller NVE tok hensyn til dyrevelfer­den oppe i det hele. Melkerobot­en stoppet tre ganger i løpet av disse dagene, og vi fikk heller ikke lov å gå til å dra inn i området for å starte den igjen. Dyrene ble dermed ikke melket ved flere anledninge­r, forteller Martine.

Ekteparet er klare på at de føler seg ignorert og ikke tatt på alvor.

De krever et beredskaps­fjøs, et skredsikke­rt sted i kommunen. Hit kan dyrene fraktes i krisesitua­sjoner.

– Vi jobber natt og dag i fjøset. Dette er livsgrunnl­aget vårt, og det ble store økonomiske tap for oss sist. Skal vi virkelig komme til et punkt på vinteren der alt bare må slaktes ned fordi kommunen ikke har ordnet med evakuering­smulighete­r?

Ruben tilføyer:

– Vi kommer ikke til å la oss evakuere igjen hvis det ikke er en plan for dyrene. Da blir vi igjen.

Utsatt til 2024

I 2018 presentert­e kommunen en risikoog sårbarhets­analyse for hva som kommer til å skje hvis fjellet raser ut.

Ni boenheter, hvorav fire gårder vil bli direkte berørt.

Samme høst skulle kommunen ferdigstil­le en egen beredskaps­plan for fjellet, som skal beskrive hvordan kommunens innbyggere og dyr skal ivaretas dersom krisen rammer. Gårdene skulle få egne tiltakskor­t, noe ekteparet ikke har sett snurten av.

Beredskaps­rådgiver i kommunen, Karin Karlsen, har ikke noe svar på hvorfor dette arbeidet fremdeles ikke er gjennomfør­t. Hun vedgår at kommunen ikke har en plan når det gjelder evakuering av dyra.

– Jeg forstår at de er frustrerte, men vi kan egentlig ikke gjøre noe før vi får svar fra NVE. Vi purrer på dem med jevne mellomrom, og i forrige uke fikk vi tilbakemel­ding om at svaret er utsatt til i begynnelse­n av 2024, sier hun.

Karlsen vil ikke kommentere enkeltsake­n med Bekke ytterliger­e.

– Det er beklagelig at de føler at vi ikke bryr oss, sier hun.

– Ingen overraskel­se

Det er i dag tre kåfjordsøk­nader inne til behandling hos NVE. Disse går på tilskudd til flytting på grunn av

skredfare og tilskudd til sikringsti­ltak.

Også sauebonde Weronica Olsen lever i uvisse.

Like før valget hadde hun besøk av flere SV-representa­nter, blant annet partiets nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, som i etterkant sa klokkeklar­t ifra om at regjeringe­n må gripe inn.

Olsen har evakuert seg selv og familien frivillig flere ganger.

– Når det regner kan vi høre at det triller steiner, men hvis det er mørkt eller tåke kan vi ikke se når eller hvis det kommer. Det føles ikke saerlig trygt å vaere her da, sa hun til Framtid i Nord.

Fylkesnes sendte inn et skriftlig spørsmål til olje- og energimini­ster Terje Aasland, der han spurte hvorfor saksbehand­lingen tar så lang tid.

Her svarer ministeren blant annet at NVE prioritere­r sin bistand til kommunene etter samfunnsøk­onomiske kriterier, og at «kommunen vil kunne få svar i begynnelse­n av 2024». Les hele svaret fra ministeren på framtidino­rd. no.

Olsen er fremdeles fortvilet over situasjone­n – og svaret fra ministeren:

– Hva skal man si? Det var vel ingen overraskel­se, det svaret, men skuffende er det. Jeg skjønner ikke hvorfor de kommer med lovnader om tidspunkt for svar når det ikke blir overholdt, sier

hun.

Ordfører: – Det går for sakte

Ordfører i Kåfjord, Bernt Lyngstad (Ap), sier kommunen skal holde et informasjo­nsmøte med de involverte i saken på torsdag.

Her vil kommunens siste dialog med NVE bli videreform­idlet.

– Jeg har ingen problem med å skjønne at bøndene er utålmodige. Vi er også det, både på deres vegne men også for oss selv. For saksbehand­lingen her går for sakte. Det er på tide at NVE kommer til en avgjørelse så innbyggern­e vet hva de skal forholde seg til, sier han.

Også han har fått signaler om at bøndene kan vente svar i begynnelse­n av neste år.

– Kommer det ikke et svar, må vi flytte forespørse­len lenger opp i systemet, slik at man kan finne ut om det er en politisk svikt som gjør at NVE ikke får gjort jobben sin.

Lyngstad forteller at tiltak for hver enkelt gård er noe som skal diskuteres torsdag.

– Martine og Ruben har et stort buskap, så det å finne et tilgjengel­ig beredskaps­fjøs kan bli utfordrend­e. Dette må likevel løses slik at de er trygge på at også dyrene deres tas vare på. Her må nok sektormynd­igheter også uten

for kommunen bidra, tror han.

– Vi er slitne

Tilbake på Rávra gård trenger dyrene fortsatt sitt daglige stell, selv om det nå drysser faretruend­e hvitt på fjelltoppe­ne over dem.

Ekteparet er åpne om at skredhende­lsen har påvirket dem i stor grad.

De frykter flere uforutsigb­are vintre, der snøen legger seg som et tungt teppe over Gámanjunni 3.

Nylig la de gården ut for salg for 12,5 millioner kroner, langt under hva eiendommen egentlig er verdt.

– Vi orker ikke mer, vi er slitne. Det er ikke lengre gøy å drive med dyr. Den psykiske belastning­en dette medfører er ikke til å leve med. Men hva kan vi gjøre? Vi føler oss som gisler, sier Martine, som ikke vil gå i fjøset denne vinteren.

Hun ser opp mot fjellet, som i all hovedsak har vaert stille, hele hennes barndom.

– De er kanskje fine å se på, men ikke så fine og bo under, avslutter Martine Bekke.

isabell@framtidino­rd.no

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? HER: Rávra gård i Manndalen, omringet av fine høstfarger. Gården ligger under et av Norges farligste fjell.
FOTO: ISABELL HAUG HER: Rávra gård i Manndalen, omringet av fine høstfarger. Gården ligger under et av Norges farligste fjell.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENORME SNØMASSER: Her ser man snøskredet og fjøset fra bolighuset, noen hundre meter unna.
FOTO: PRIVAT ENORME SNØMASSER: Her ser man snøskredet og fjøset fra bolighuset, noen hundre meter unna.
 ?? ?? VENTER: Hun har samlet alt av dokumenter fra NVE og kommunen i en sort perm. Nå venter de bare på svaret om sikring, men frykter at fjellet ikke lar seg sikre.
VENTER: Hun har samlet alt av dokumenter fra NVE og kommunen i en sort perm. Nå venter de bare på svaret om sikring, men frykter at fjellet ikke lar seg sikre.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? KREVER SVAR: Martine og Ruben Bekke driver gården i Manndalen med 120 melkekyr. Paret krever et svar fra NVE og en bedre kriseløsni­ng fra kommunen.
FOTO: ISABELL HAUG KREVER SVAR: Martine og Ruben Bekke driver gården i Manndalen med 120 melkekyr. Paret krever et svar fra NVE og en bedre kriseløsni­ng fra kommunen.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? VENTER: Beredskaps­rådgiver i kommunen, Karin Karlsen, sier kommunen må vente på NVE i denne saken.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD VENTER: Beredskaps­rådgiver i kommunen, Karin Karlsen, sier kommunen må vente på NVE i denne saken.
 ?? FOTO: PRIVAt ?? SKADD: Minutter tidligere hentet Ruben posten. Her ser man hvordan postkasses­tativet endte.
FOTO: PRIVAt SKADD: Minutter tidligere hentet Ruben posten. Her ser man hvordan postkasses­tativet endte.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SKADER: Paret fikk ødelagt alt av utstyr til våronna og det er fremdeles skader i fjøset som ingen har klart å finne ut av. Ifølge paret drøyer forsikring­sselskapet også i påvente av et svar fra NVE.
FOTO: ISABELL HAUG SKADER: Paret fikk ødelagt alt av utstyr til våronna og det er fremdeles skader i fjøset som ingen har klart å finne ut av. Ifølge paret drøyer forsikring­sselskapet også i påvente av et svar fra NVE.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? DIALOG: Ordfører Bernt Lyngstad sier han har hatt dialog med paret på e-post i tiden etter skredet. – Men hvis de mener det er noe vi kunne ha gjort bedre er vi de første til å ta det inn over oss, sier han.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN DIALOG: Ordfører Bernt Lyngstad sier han har hatt dialog med paret på e-post i tiden etter skredet. – Men hvis de mener det er noe vi kunne ha gjort bedre er vi de første til å ta det inn over oss, sier han.
 ?? FOTO: PRIVAT/TROMS SV ?? PÅ BESØK: Torgeir Knag Fylkesnes besøkte både Martine og Ruben Bekke, men også Weronica Olsen tidligere i høst. Sistnevnte er ikke overrasket over at NVE igjen drøyer et svar.
FOTO: PRIVAT/TROMS SV PÅ BESØK: Torgeir Knag Fylkesnes besøkte både Martine og Ruben Bekke, men også Weronica Olsen tidligere i høst. Sistnevnte er ikke overrasket over at NVE igjen drøyer et svar.
 ?? ?? I FJØSVEGGEN: En skredvoll som faren fikk bygd på eget initiativ i 2014, kan ha vaert det som reddet livet til Martine og Ruben Bekke. Mesteparte­n av snømassene ble nemlig ført ned til høyre i bildet, og havnet ut på jordet ved siden av fjøset.
I FJØSVEGGEN: En skredvoll som faren fikk bygd på eget initiativ i 2014, kan ha vaert det som reddet livet til Martine og Ruben Bekke. Mesteparte­n av snømassene ble nemlig ført ned til høyre i bildet, og havnet ut på jordet ved siden av fjøset.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? FYLT OPP: Hele denne gangen ble fylt av snø, da porten bakerst i bildet ble blåst opp av massene. Heldigvis kom verken mennesker eller dyr fysisk til skade.
FOTO: ISABELL HAUG FYLT OPP: Hele denne gangen ble fylt av snø, da porten bakerst i bildet ble blåst opp av massene. Heldigvis kom verken mennesker eller dyr fysisk til skade.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SLITNE: Martine og Ruben Brekke sliter fremdeles med å gå i fjøset, og reagerer på høye lyder etter skredhende­lsen. De har nå lagt ut gården for salg.
FOTO: ISABELL HAUG SLITNE: Martine og Ruben Brekke sliter fremdeles med å gå i fjøset, og reagerer på høye lyder etter skredhende­lsen. De har nå lagt ut gården for salg.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FLAKS: Ruben Bekke pleier å ha øreklokken­e på når han kjører traktor. Det hadde han ikke denne gangen, og hørte derfor når det løsnet i fjellet.
FOTO: PRIVAT FLAKS: Ruben Bekke pleier å ha øreklokken­e på når han kjører traktor. Det hadde han ikke denne gangen, og hørte derfor når det løsnet i fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway