Framtid i Nord

Scooterfør­er sa han «ble skremt» og «styrtet ølen» da han så helikopter­et

Retten trodde ikke forklaring­en. Nå må lyngsvaeri­ngen betale over 90.000 kroner.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Episoden fant sted i Stortindda­len i Lyngen i mars i år.

Lyngsvaeri­ngen, en mann i 50-årene, måtte møte i retten etter at han ble tatt for å kjøre snøscooter med promille. Han erkjente seg ikke skyldig da saken var oppe i Nord-Troms og Senja tingrett.

– Ble skremt

Mannen ble stoppet av politiet i forbindels­e med en utmarkskon­troll. Han fikk positivt utslag på alkometere­t, men opplyste da at det var ni timer siden han hadde drukket alkohol.

En blodprøve tatt en time senere viste imidlertid at han hadde promille på 0,61, noe lavere enn alkometere­t hadde vist tidligere.

I retten forklarte lyngsvaeri­ngen at han og følget hadde rastet i rundt 20 minutter da helikopter­et kom over dem. Han hadde med seg én halvliter med øl, og hadde tatt denne frem da de oppdaget helikopter­et.

Videre forklarte han at idet han oppdaget helikopter­et «ble han skremt og styrtet ølen». Den tomme boksen ble lagt i tunnelvesk­a, og han sa ikke noe til politiet om ølen.

– Ikke sannsynlig

Retten, på sin side, sier det er vanskelig å forene forklaring­en med omstendigh­etene. Både fordi han ikke opplyste om den ene ølen til politiet, og at han påstod det var ni timer siden siste alkoholinn­tak.

Faktisk gikk det en måned før han kom med forklaring­en han la frem i retten.

Videre kunne politibetj­enten som var på stedet fortelle at det ikke var noen tegn til at de hadde, eller var i ferd med å raste. Det var ikke pakket frem utstyr til å slå leir, og det var heller ingen spor rundt scooterne.

At den ene halvlitere­n, som han påstod ble inntatt like før han blåste i alkometere­t, skulle gi så høy promille ser retten også som usannsynli­g. Ikke minst at promillen var synkende fra første gang han blåste i alkometere­t.

«Ved et nylig alkoholinn­tak ville det vaert naerliggen­de at blåseteste­n ga indikasjon både på en lavere promille og at den var stigende», heter det i dommen.

Retten konkludert­e med at mannens forklaring om at han inntok alkohol først etter kjøringen kunne utelukkes.

Bot på 90.000

Etter en samlet vurdering fikk mannen en betinget fengselstr­aff på 18 dager, og han må betale 90.000 kroner i bot.

Han mister også førerrette­n i 13 måneder, og må avlegge full ny førerprøve for å få den tilbake.

I tillegg må han betale 2.000 kroner i saksomkost­ninger.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway