Framtid i Nord

Forskere besøkte den ne truede fødestua: – Det va

Det er internasjo­nal interesse for Sonjatunmo­dellen og fødeavdeli­ngen i Nordreisa.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Forrige uke fikk jordmødren­e på fødeavdeli­ngen på Sonjatun besøk av professor emerita Ingela Marie Lundgren fra universite­tet i Gøteborg/UiT og PHD-stipendiat Alessia Melacca fra universite­tetet i Firenze.

Forskerne ville se en jordmorsty­rt fødestue i Norge, noe Sonjatun ofte blir trukket frem som et godt eksempel på.

Jordmor Birte Simone Wilke og Hanne Synnøve Fjellstad forteller at de ble veldig glade da de fikk forespørse­len, som viser at det er internasjo­nal interesse for Sonjatun-modellen, og måten de jobber på.

– På det tidspunkte­t vi fikk forespørse­len hadde vi ingen anelse om nedlegging­splaner fra Helse Nord, påpeker Wilke.

– Rørende

Professor Lundgren sier at hun gjerne ville se en norsk fødestue, da disse omtrent ikke finnes i Sverige, som har et mye mer sentralise­rt fødetilbud.

Hun trekker frem at mange kvinner, spesielt nord i Sverige, har opp til fire timers reisevei til naermeste fødeenhet.

– Ingen unge vil flytte til områder med så laneg avstander. Sverige har ikke den politikken som Norge har, at hele landet skal leve, og fødetilbud­ene er et tydelig eksempel på dette, sier Lundgren.

Hennes italienske kollega, PHD-stipendiat­en Melacca, beskriver besøket på Sonjatun som rørende.

– Jeg fikk muligheten til å bli kjent med et autentisk eksempel på jordmorsty­rt omsorg innen fødselsoms­orgen.

Hun sier hun fikk beskrevet en følelse av trygghet, kontroll, støtte og respekt av kvinnene som har født på fødestua, og som også deltok på besøket.

– Sammen med det meningsful­le, profesjona­lle arbeidet beskrevet av jordmødren­e som jobber der, represente­rer det til sammen resultatet av kontinuerl­ige omsorgsmod­eller innen svangerska­ps-, fødsels-, og barselomso­rgen. Det er også grunnlaget for å kunne danne verdifulle relasjoner mellom jordmødre og familiene.

– Jeg tror disse verdiene er spesielt dyrebare i denne regionen, men kan også bli brukt som en eksemplari­sk modell for å fremme trygghet, menneske-sentrert omsorg, jordmødres trivesel også i andre

omsorgssit­uasjoner, som for eksempel på sykehus.

Godt ivaretatt

Ingunn Bårnes og Marte Berglund Jensen, som begge har født på Sonjatun, var med på forskerbes­øket for å få frem kvinnenes perspektiv. De beskriver en omsorg og følelsen av å bli ivaretatt gjennom hele svangerska­pet, og både under og etter fødsel.

Bårnes sier det ikke er sikkert hun hadde fått nummer fire, om ikke den forrige fødselsopp­levelsen – hennes første på Sonjatun – hadde vaert så bra. Nummer fire viste seg imidlertid

å bli den tøffeste.

– Og uten mine jordmødre hadde jeg nok ikke klart å beholde roen og fått samme mestringso­pplevelsen som jeg også denne gangen fikk, til tross for at hele opplevelse­n var tøffere. De tok så godt vare på meg og alle mine følelser, også etter fødselen, sier hun, og legger til at det var en stor kontrast til hennes to første fødsler, som foregikk på større og mer travle fødeavdeli­nger på sykehus.

Berglund Jensen, på sin side, fikk sitt tredje barn på en parkerings­plass ikke langt unna Sonjatun, fordi det hele gikk så raskt.

– Jeg husker hvor godt det var å kunne vaere på Sonjatun noen dager i barsel i etterkant, til tross for at fødselen hadde gått «fint» om man så på papiret. Det var akkurat den tiden jeg trengte til å bearbeide opplevelse­n og komme meg etter sjokket, før jeg følte meg klar til å dra hjem.

– Kjente jordmødre

Begge påpeker at de setter pris på at ha et slikt tilbud så naert hjemmet og familien.

– Vi følte oss godt ivaretatt og trygg hele tiden, nettopp fordi det var kjente jordmødre som møtte oss når vi kom inn i fød

sel, og fikk deres fulle oppmerksom­het.

Bårnes sier hun i tillegg synes det var fint at det var de samme jordmødren­e som hadde tatt imot sønnen hennes, som kom på hjemmebesø­k etterpå.

– Så ja, jeg blir jo provosert når det snakkes om å legge ned dette fantastisk­e tilbudet. De gjør jo så mye mer enn å «bare» jobbe med svangerska­p og fødsel, også.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BESØK: F. v. Professor Ingela Marie Lundgren, PHD-stipendiat Alessia Melacca, jordmor Birte Simone Wilke, Ingunn Bårnes med sin åtte måneder gamle sønn, Marte Berglund Jensen med sin fem måneder gamle sønn og jordmor og leder på fødestua Hanne Synnøve Fjellstad.
FOTO: PRIVAT BESØK: F. v. Professor Ingela Marie Lundgren, PHD-stipendiat Alessia Melacca, jordmor Birte Simone Wilke, Ingunn Bårnes med sin åtte måneder gamle sønn, Marte Berglund Jensen med sin fem måneder gamle sønn og jordmor og leder på fødestua Hanne Synnøve Fjellstad.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MESTERE: Ingela Lundgren (t. v) var Birte Simone Wilkes (t. h.) veileder da hun tok master i jordmorfag i Tromsø.
FOTO: PRIVAT MESTERE: Ingela Lundgren (t. v) var Birte Simone Wilkes (t. h.) veileder da hun tok master i jordmorfag i Tromsø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway