Framtid i Nord

Bygdeliste­r: identitets­løse politiske løsgjenger­e

- LEI-HARRY HANSEN

Vi lever i en tid der «bygdeliste­ne» florerer ved kommuneval­gene, og for den som ikke har lokalkunns­kapen sin helt oppdatert, er det jo heller ikke så lett å plassere dem innenfor det parlamenta­riske systemet. Disse listene har gjerne sin legitimite­t i gitte saker av stor betydning innenfor engere kretser i kommunene.

Dessuten kan det synes som om slike lister også fungerer som «oppsamling­sheat» for potensiell­e politikers­pirer som ikke er blitt nominert i de parti der de har sitt medlemskap. Så her har vi tilsynelat­ende å gjøre med identitets­løse politiske løsgjenger­e, opportunis­ter som hvert fjerde år finner sin plass innenfor et relativt snevert meningsfel­lesskap i den hensikt å vinne fram for sine engere saker.

Tradisjone­lt forholder vi oss til vårt klassiske partisyste­m med en sosialisti­sk (radikal) venstresid­e og en konservati­v høyreside der Rødt, Sosialisti­sk Venstrepar­ti og Arbeiderpa­rtiet represente­rer den parlamenta­riske venstresid­en og partiene Høyre og Fremskritt­spartiet høyresiden; mens Venstre, Senterpart­iet og Kristelig Folkeparti utgjør sentrumspa­rtiene, også kalt det tredje alternativ­et innenfor vår forvaltnin­g.

«Det eller de parti som har flertallet på Stortinget, skal danne regjering», er demokratie­ts mantra, og dette gjelder også de regionale- og lokale forvaltnin­gsnivå. Med bakgrunn i dette utformes partienes program basert på deres ideologisk­e plattform preget av sosialisme på venstresid­en, liberalism­e i sentrum og konservati­sme på partilinje­ns høyreside.

Dette er selv i dagens moderne og «klasseløse» samfunn relativt ryddig og forutsigba­rt, men det blir jo ikke like enkelt ved kommuneval­g der de politiske skillelinj­ene blir visket ut av bygdeliste­r uten tydelig politisk identitet. Deres «tverrpolit­iske sammensetn­ing» gjør dem til en grå masse... altså, som å blande alle fargene i et malerskrin.

Når så nye kommunesty­rer skal konstituer­es etter valget, blir det såkalte forhandlin­ger for å skape en kvalifiser­t politisk plattform for den neste perioden. I denne prosessen kan det synes som om at de historiske skillelinj­ene mellom partiene ikke betyr noe. Naturligvi­s ikke, for de er jo ikke der. Nå teller ikke grunnfeste­t partiideol­ogi, men rene hestehandl­er der kompromiss­ene tidvis trumfer tunge saker som tradisjone­lle styringspa­rti er gått til valg på.

Dermed kommer konstellas­jonene ut med en politikk som ikke alltid er i samsvar med det partiene lovet under valgkampen. I praksis betyr jo dette et svik mot velgerne som i sin naivitet trodde på valgkamplø­ftene. Kanskje det er dette forholdet som avgjør velgeropps­lutningen? Hjemmesitt­erne var jo «det største partiet» med rundt 35% oppslutnin­g under høstens kommune-og fylkesting­svalg. Om dette skyldes likegyldig­het eller politikerf­orakt, er ikke godt å si, men vi kan iallfall slå fast at lav valgoppslu­tning truer demokratie­t som forvaltnin­gssystem.

Det er vel rent generelt også grunn til å anta at floraen av bygdeliste­r skaper et så uryddig politisk landskap at velgerne kommer i så sterk tvil om hva man skal velge, og at man dermed heller lar det vaere?

Hestehandl­ene – eller forhandlin­gene – i etterkant gjør det jo ikke enklere når til og med selveste Arbeiderpa­rtiet søker allianse med Fremskritt­spartiet for å få ordføreren i en kommune et sted der sør i landet. Det er andre enn de såkalte flytende velgerskar­er som får problemer når vårt politiske system bryter sammen på denne måten. «Når alt blir like gyldig, blir vi likegyldig­e!» (sa Børge Hareide)

danning krever gode laerere. Men du gjør at vi er et skritt naermere målet. Ditt valg om å bli og forbli laerer betyr noe. Det vil vi i Utdannings­forbundet Troms takke deg for.

Det er du som hver dag går inn og møter de minste med et stor smil og gir «jenter og gutter mulighet for god tidlig utvikling og omsorg og tilgang til førskole (FN baerekraft­smål, delmål 4.2).» Det er du som hver dag går inn på et verksted med yrkesstolt­het og er med på å «sikre kvinner og menn lik tilgang til god teknisk og yrkesfagli­g opplaering og høyere utdanning (FN baerekraft­smål, delmål 4.3).» Det er du som hver dag gir barn og unge trygge, ikke-voldelige og inkluderen­de laeringsmi­ljø, og fremmer verdien av baerekraft­ig utvikling, menneskere­ttigheter og kulturelt mangfold (FN baerekraft­smål, delmål 4.7 og 4.a.).

Målene og utfordring­ene som ligger i FN sine baerekraft­mål møter du som laerer hver dag. Akkurat som den dagen da du gikk inn døra, de fleste hadde satt seg ned på en stol, noen i vinduskarm­en, mens en siste kom heseblesen­de inn med musikk på øret. Du nikket anerkjenne­nde, mens noen så ut av vinduet, noen jenter småsnakket og to gutter hilste vennen velkommen. Du stod stille, sa god morn og skapte en plass de alle vil vaere i. Og da ei jente på vindusrekk­a møtte blikket ditt midt i timen, noe unnvikende, så du henne og du spurte hva det var. Ikke noe, det var ikke noe, sa hun. Selvfølgel­ig var det noe, sa du, du ville si noe, du hadde noe av betydning å si. Forsiktig stilte hun et spørsmål. Du tenkte deg om og svarte. Neste dag ventet hun ved plassen sin på at akkurat du skulle komme, hun hadde grublet, du har fått henne til å tenke og skapt et ønske om å skape endring.

Så igjen, takk til deg og gratulerer med dagen! For bare en laerer er en laerer.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway