Framtid i Nord

- Kan ikke vente på sikkerhete­n

- BØRRE SKIAKER Generalsek­retaer i Kongelig Norsk Automobilk­lub (KNA)

I flere år har pilene pekt i riktig retning med stadig nedgang i antall drepte i trafikken. De siste to årene har dette endret seg. Vi trenger en nasjonal dugnad for trafikksik­kerhet. Det bør starte med et ambisiøst samferdsel­sbudsjett for 2024.

I 2002 vedtok stortinget nullvisjon­en, som er visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken. I gjeldende Nasjonal Transportp­lan (NTP) slås det fast at regjeringe­ns ambisjon er at det innen 2030 maksimalt skal vaere 350 drepte og hardt skadde i vegtrafikk­en, hvorav maksimalt 50 drepte. Etter 83 drepte i 2021 skapte det uro blant mange av oss når vi i fjor endte på 116 drepte i trafikken. Ni måneder inn i 2023 har vi passert 100 igjen.

Statens vegvesens dybdeanaly­ser av dødsulykke­r i vegtrafikk­en viser at årsakene til ulykker er sammensatt. Det er likevel ingen tvil om at dårlige veger og farlig sideterren­g er en medvirkend­e årsak til store deler av ulykkene, og i mange tilfeller bidrar til større skadeomfan­g. Alvoret i dette understrek­es også av Riksrevisj­onens rapport fra juni i år. Rapporten slo fast at, på tross av at kostnadene til drift og vedlikehol­d av riks- og fylkesvege­ne har økt betydelig de siste årene, har ikke vegene blitt verken mer fremkommel­ige, mer miljøvennl­ige eller tryggere.

En av svakhetene som ble påpekt i Riksrevisj­onens rapport var at Statens vegvesen i liten grad planlegger vedlikehol­d på lang sikt. Det ble også påpekt svakheter i arbeidet med utforming og oppfølging av driftskont­raktene. Her ligger det mange marsjordre­r til samferdsel­sdeparteme­ntet, Statens vegvesen og fylkeskomm­unene for å få skvist mer trafikksik­kerhet ut av hver vedlikehol­dskrone. Det massive vedlikehol­dsettersle­pet på vegnettet krever langsiktig­e, forplikten­de planer fra regjeringe­n ledsaget av økning i budsjettra­mmen.

Regjeringe­n har både i ord og handling bygget ned forventnin­ger på samferdsel­sfeltet, og det skapte reaksjoner når samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård vraket en lang rekke gryteklare prosjekter i statsbudsj­ettet for 2023. Det er derfor gledelig at flere av disse nå er varslet inn i budsjettva­rmen til budsjettet kommende år. Norske trafikante­r og trafikksik­kerhetsmål har ikke tid til å vente på ny NTP før satsingen kommer – den bør komme i statsbudsj­ettet fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway