Framtid i Nord

Refleksjon­er etter valget

- KOLBEIN SIMONSEN Arnøyhamn

Etter overstått valg kan det vaere på sin plass å reflektere litt over tingenes tilstand i landet, resultatet av valget, sammensetn­ingen av politikere og politikern­es rolle i samfunnsut­viklingen.

si er at mangfoldet av partier har stor betydning når makten skal fordeles etter valget. Det er mange konstellas­joner som kommer i stand på tvers av politisk syn i valgkampen og det er vel slik det bør vaere. De enkelte partiene søker jo makt på vegne av sine velgere.

Det en kan

kan vi si at vi har 2 store partier som omtales som styringspa­rtier, det er Arbeiderpa­rtiet og Høyre. De er stort sett enige når det gjelder de tyngre sakene og jeg har av og til tenkt at det ville vaere enklere dersom disse ble enige om å styre sammen.

I landet vårt

mellom disse partiene er synet på hvem som skal ha mest innflytels­e på utviklinge­n i samfunnet. Det offentlige eller de private. Jeg vurderer det slik: Arbeiderpa­rtiet

Den store forskjelle­n

er opptatt av at det offentlige har styring med helse, skole/ utdanning, fordeling av velferdsgo­dene, like muligheter for alle og at det skapes arbeidspla­sser. Høyre er mer opptatt av det private initiativ, konkurrans­e i markedet, kompetanse­krav i skolen og større frihet til enkeltindi­videt.

prøve å dukke ned i materien så vil jeg si at arbeiderpa­rtiet gjorde en formidabel jobb etter krigen ved at de fikk organisert arbeidstak­erne som ofte var dårlig behandlet tidligere. Dette førte til ordtaket: «Vi som bygde landet». Situasjone­n har endret seg svaert i årene som er gått. De store statlige virksomhet­ene har forsvunnet etter hvert. Jeg husker fra den tiden da Vegvesenet og Kystverket skulle ta seg av alle store byggeprosj­ekt innafor sitt ansvarsomr­åde. De manglet konkurrans­e internt slik at de hadde nok med å administre­re seg selv og til slutt måtte de splittes opp i en kontroller­ende og en utførende virksomhet. Les: Statens vegvesen og Mesta.

Dersom jeg skal

avgjørende at vi har enkeltpers­oner eller private bedrifter som har vaert villige til å satse på å bygge opp virksomhet. Enkeltpers­oner har ofte satset hus og hjem for å etablere sin virksomhet og det har de ikke alltid fått skikkelig kred

Det har blitt

for.

det ofte diskusjone­r om hva vi forventer av den enkelte: Stiller vi for store krav til enkeltindi­videt eller er vi fornøyde med at alle er mest mulig like? Jeg tror at det er viktig å ha en holdning til dette. Jeg tror at det er viktig at en søker å utvikle enere i samfunnet slik at vi vanlige dødelige har noe å strekke oss etter. Dersom vi skjeler til sporten så er det få som orker å se på en middelmådi­g fotballkam­p, en skiløper som kommer inn som nr. 7 eller en utøver på det jevne. Vi søker etter de beste utøverne og det bør vi etter mitt syn også gjøre når det gjelder private bedriftsei­ere og bedriftsle­dere. I dag synes det å vaere viktigst å jage de som har lyktes med å skape virksomhet ut av landet. Det startet med skipsreder­ne som rømte landet fordi de ikke hadde konkurrans­edyktige betingelse­r i Norge. En kan ikke overleve i en naering som drifter internasjo­nalt uten like konkurrans­evilkår. De siste eksemplene har vi innen oppdrettsn­aeringen. Her er de som har bygget opp en formue så hardt beskattet at de må rømme landet dersom de skal berge virksomhet­en i Norge. Det er få som husker hvilken risiko de utsatte seg for under utviklinge­n/oppbygging­en av naeringen. Utviklinge­n av disse bedriftene krever kapital og det

I dag er

får de ikke når investoren­e skygger unna.

videre må jeg kommentere begrepet: «skape arbeidspla­sser». I dag utvikles det virksomhet­er som omtrent ikke har ansatte. De er robotisert, automatise­rt og har omtrent bare eiere. Disse er ofte svaert avanserte og lønnsomme, men gir få arbeidspla­sser utenom eierne. Jeg vil derfor endre det til: «skape virksomhet­er»

Før jeg går

Nei nå må jeg «reflektere» meg tilbake til politikern­e og her må jeg erkjenne at det er riktig at vi har så mange ulike partier i landet. De store trygge partiene må aldri bli for trygge og her gjør småpartien­e en flott jobb. De «napper» de store i «buksebeina slik at de alltid må tas hensyn til.

Da er det bare 2 år til neste valg:

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? KOLBEIN SIMONSEN
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN KOLBEIN SIMONSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway