Framtid i Nord

Vil innføre obligator Isk opplaering i samisk og kvensk

Ett av flere hårete mål i Fossenerkl­aeringa er å «arbeide for at samisk og kvensk språkoppla­ering skal vaere obligatori­sk i Kåfjordsko­len.»

- PÅL VEGARD ERIKSEN pal@ruijan-kaiku.no

– Jeg synes vi må trykke til. Det sier Kåfjord-ordfører Bernt Eirik Isaksen Lyngstad, etter at han 3. oktober presentert­e Fossenerkl­aeringa for kommunesty­ret, og overlevert­e den til kommunedir­ektøren under konstituer­ende kommunesty­remøte i Kåfjord.

Fossenerkl­aeringa er den politiske plattforme­n som flertallet i Kåfjord, bestående av Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og Sosialisti­sk venstrepar­ti, har jobbet fram. Den inneholder flere hårete mål angående kvensk språk og kultur.

– Og så får vi se om apparatene rundt klarer å fange det opp, og at det tilrettele­gges, sier Lyngstad.

Opphav og identitet

Ruijan Kaiku har tidligere skrevet om to av de kvenske punktene i Fossenerkl­aeringa, nemlig at det skal arbeides for et kvensk språksente­r i Kåfjord kommune og for et regionalt kvenpoliti­sk utvalg.

Men punktlista stopper ikke med det, og det er nok det Lyngstad sikter til med å «trykke til.»

Et neste mål for samarbeids­partiene er nemlig at «alle elever i kåfjordsko­len skal få opplaering i samisk og kvensk språk og kultur. For å styrke og bygge videre på vår samiske og kvenske identitet, må vi må løfte og styrke det samiske og kvenske.»

– Det handler blant annet om å øke barnas forståelse, om identitet, opphav og om historie. Hvis vi kommer i gang med det, tror vi interessen for språkoppla­ering kommer, men det må bygges en grunnmur først.

– Min personlige mening er at det er der vi må begynne. Vi kan ikke kaste barna rett ut i obligatori­sk språkoppla­ering. Det kan bli utfordrend­e på flere måter, sier Lyngstad.

Obligatori­sk språkoppla­ering

Han sikter til neste punkt, om at samarbeids­partiene skal «arbeide for at samisk og kvensk språkoppla­ering skal vaere obligatori­sk i Kåfjordsko­len.»

Disse punktene er like, men ikke identiske:

– Vi snakker om at samisk og kvensk språkoppla­ering skal vaere obligatori­sk i kåfjordsko­len, og vi snakker om opplaering i samisk og kvensk språk, samt kultur. Språkoppla­eringsbite­n håper vi skal komme av seg selv. Men det krever rekrutteri­ng og ressurser. Og kanskje det at vi er såpass tydelig gjør at noen lokalt vil ta den nødvendige veien i sitt utdannings­løp, sier han.

– Vi sier at språkoppla­ering er et mål, men vet at det er utfordring­er blant annet med språkressu­rser. Men det er et mål. Urealistis­k, vil nok noen hevde, men jeg mener det er rett å ha mål. Det forplikter oss og det er viktig.

Lyngstad sier han vet enkelte vil hevde at det ikke er mulig, at det ikke finnes midler eller ressurser.

– Men vi skal jobbe for det likevel. Hvis vi ikke gjør det, får vi det aldri til, sier ordføreren.

Forsonings­arbeid

– I plattforme­n sier at vi skal arbeide for disse tingene, altså i den retningen, men vi er klar over at det er mye som skal på plass. Rom ble ikke bygget på én dag. Det tar tid og krever forsonings­arbeid, sier han.

Det leder oss videre til nok et punkt under temaet «Samisk og kvensk språk og kultur» i Fossenerkl­aeringa, nemlig å, sitat: «arbeide for at konklusjon­ene fra Sannhets

og forsonings­kommisjon blir en del av det videre grunnlaget for å styrke språk- og kulturarbe­idet i kommunen.»

Lyngstad mener at både et språksente­r og et regionalt kvenpoliti­sk utvalg vil vaere nyttige brikker i puslespill­et.

– Et kvensk språksente­r må inkluderes på lik linje med samisk språksente­r, som allerede har en viktig rolle på den samiske biten. Det er derfor vi ønsker å utrede det. Det blir spennende. Et språksente­r vil vaere en ressurs, og kan blant annet bidra inn mot språksatsi­ngen i skolen.

– Vi mener at et regionalt kvenpoliti­sk utvalg må på plass i Troms. Det vil vaere et virkemidde­l for å nå de mål man setter seg. Vi har fylkesting­et, og de har tatt mye ansvar, men de er ikke et dedikert organ som kan prate for de kvenske interessen­e, sier Lyngstad.

Økt kvensk fokus i Kåfjord

Lyngstad sier at det fokuseres mer og mer på det kvenske i Kåfjord.

I tillegg til et kvenpoliti­sk utvalg og et kvensk språkdusjp­rosjekt i kommunal regi, finnes det også en aktiv kvenforeni­ng og ildsjeler. Nylig ble det satt opp et kvenmonume­nt ved E6 i Numerovank­ka/Nommedalen, som ordføreren selv åpnet.

– Det er mange bidragsyte­re i Kåfjord som viser interesse for det kvenske. De har bidratt på på ulike måter over tid, og det håper jeg de fortsetter med når vi skal utforme den videre politikken og sette den kvenske politikken ut i livet.

– Vi må alle sammen, politikere, administra­sjon og innbyggere, gå i takt, lyder oppfordrin­gen fra ordføreren.

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN. ?? FORPLIKTER: – Det forplikter oss og det er viktig, sier kåfjordord­fører Bernt Lyngstad om målet de har satt.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN. FORPLIKTER: – Det forplikter oss og det er viktig, sier kåfjordord­fører Bernt Lyngstad om målet de har satt.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway