Framtid i Nord

Her steiler mopeden f politipatr­uljen: – De h ingenting å gjøre i tra Orbi ar fikken

Politiet er skremt over holdningen­e blant mopedfører­e i Skjervøy. – Det legges til rette for idrett, og det er det. De har ingen steder å vaere, sier forelder.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

– Det er skremmende. De bråker, kjører på bakhjulet foran patruljene, har høy fart, og de stopper ikke på tegn eller signal fra oss. En ting er at de tydeligvis ønsker å provosere politiet, men dette går også ut over folk på Skjervøy dag og natt.

Det sier politiover­betjent Stig Rasmussen i Nord-Troms politidist­rikt.

Viser seg på TikTok

I vår fortalte politiet i NordTroms om en farlig trend de så i moped-miljøet på Skjervøy, hvor mopedfører­e oppsøker politiet for å få de til å følge etter dem.

Nå sier Rasmussen at det fremdeles skjer, bare i større grad enn før. Han nevner flere eksempler på hvordan dette foregår.

– Jeg kan bare anmode foreldre og andre om å gå inn på sosiale medier og se hva som faktisk foregår.

Der ser det ikke ut til at ungdommene nøler å dele hva de holder på med.

Ofte foreldre som eier mopeden

De siste ukene har politiet beslaglagt og avskiltet tre mopeder på Skjervøy, utelukkend­e på grunn av at de har for høy ytelse i forhold det som er lov.

Konsekvens­ene for ungdommer kan vaere bot på tusenvis av kroner eller anmeldelse. Er kjøreadfer­den farlig nok, risikerer de også å miste førerkorte­t.

Men ikke alltid er det føreren som må ta konsekvens­ene alene.

– Skjer det alvorlige uhell, så kan også eier av kjøretøyet få en reaksjon. Ofte er det foreldrene som er det. De må også vaere sitt ansvar bevisst. Det nytter ikke å springe fra ansvaret sitt hvis noen skader eller dreper seg, påpeker Rasmussen.

– Forstyrrer hele tettstedet

Holdningen ungdommene viser er også noe politiet reagerer på. De har fått mange henvendels­er fra innbyggere som blir holdt våken natt og dag av støy fra mopedene.

– De fleste vil ha ro og trygg trafikk, men mopedfører­ne forstyrrer hele tettstedet bare for å leke seg. Slike sjåfører skal ikke ha førerkort. De har ingenting å gjøre i trafikken, understrek­er Rasmussen.

Hvis man ser på trimmede mopeder som lettsykler, er risikoen for ungdommer blir hardt skadet fem ganger høyere enn på en vanlig moped. 21 av 118 drepte i trafikkuly­kker i 2022 var MC-førere.

Biljakt, det politiet kaller en «forfølgels­e», er ekstra risikabelt. Det er noe politiet ser ungdommene prøver å provosere fram.

– Vi er ikke interesser­t i disse forfølgels­ene, som de antakeligv­is syns er spennende. Det vil medføre forhøyet risiko. Det er jo unger som kjører på mopedene, uten trafikkerf­aring av betydning. Vi ønsker ikke at noen skal skade seg, sier Rasmussen og fortsetter:

– Det vi ikke vil, for enhver pris, er å kjøre hjem til foreldre og fortelle at sønnen eller datteren deres aldri kommer hjem igjen. Målet er ikke å plage ungdommene, men å sørge for at de kommer seg hjem.

–Hvaerdetde­regjørforå stoppe dette?

– Vi har gjort forsøk allerede. Fra tid til annen har vi tatt inn mopeder, avskiltet de og enten bøtelagt eller anmeldt. Sist tre stykker. Vi snakker med de når vi møter på de, men det ser åpenbart ikke ut til å nytte. Da må vi tenke litt annerledes.

Rasmussen går ikke inn i detalj på hvordan de jobber, men han advarer ungdommene om at de ikke skal bli overrasket om politiet plutselig står på døra.

– Er for å ha det gøy

Framtid i Nord har snakket med en i mopedmiljø­et på Skjervøy. Vi har valgt å anonymiser­e han, men er kjent med identitete­n til vedkommend­e.

Generelt er ikke mopedfører­en uenig i politiets kritikk. Han er enig i at de kanskje ikke har noe å gjøre i trafikken, i og med at noe av det de gjør er ulovlig.

– Vi gjør dette fordi det ikke er så mye annet å gjøre. Det er jo en hobby. Man er ikke ute

og kjører for å bare kjøre, det er jo for å ha det gøy.

Han sier det stort sett bare er i og rundt sentrum de kan kjøre.

– Vi har ingen plasser å vaere. Vi brukte vaere på Kågen og Langbakken, men man blir jo lei av å vaere på en plass. På øya er det heller ikke så mye trafikk ute på veiene på kveldene, og kommer det folk tar vi det med ro, sier han.

– Politiet sier dere bevisst oppsøker dem. Har du vaert med på det?

– Ja, det er jo artig å få de etter seg. Men de følger jo ikke etter.

– Dere er ikke redde for å bli tatt?

– Nei, det får de heller ikke til, fordi de får ikke knyttet registreri­ngsnummer mot ansikt. Ser de ikke ansiktet blir det vanskelig for dem. De har prøvd flere ganger, sier han.

Misnøye blant befolkning­en er også noe de har fått kjent på

fra bilister. Biler svinger over i motsatt kjørefelt for å skremme de. En gang opplevde han at en bilist kjørte foran han og bremset. Det mens han lå på bakhjulet i Langbakken.

– De er helt ville – har jaktet på oss flere ganger, fulgt etter oss og prøvd å kjøre oss ned, påstår han.

– Vi diskuterer bare symptomet

Vi har også snakket med en av foreldrene til den unge sjåføren. Vi har valgt å holde vedkommend­e anonym, men kjenner identitete­n til han.

– Når de er 16 år eller eldre, har sertifikat og eier moped, kan man jo spørre seg hvilke kontroll vi som foreldre har over det de gjør og om de trimmer mopedene.

Han mener det er viktig å se på årsaket til at miljøet har utviklet slik det har gjort.

– Man registrere­r jo at det rettes kritikk mot ungdommene, men man diskuterer jo bare symptomet. Det er et stort utenforska­p i ungdomsmil­jøet på Skjervøy. Det legges til rette for idrett, og det er det. De har ingen steder å vaere, sier faren.

Dette startet tidligere enn med mopedkjøri­ngen, sier faren og nevner sykling som et eksempel.

– Da de var 11–12 år syklet de i sentrum og det var jo da også et ramaskrik om at de syklet midt på veien, steilet uten

hender, og uvettig sykling generelt. De begynner tidlig å kjede seg de som faller utenfor.

– Svikter med tilrettele­gging – Blir du bekymret når du vet at sønnen din er en del av mopedmiljø­et?

– Jeg har vaert bekymret, ja. Det er klart man er det. Det første man sier til de når de

står opp og legger seg er at de må oppføre seg, men på ett punkt greier ikke foreldre styre hva 16–17–18 år gamle gutter foretar seg. Å stenge de inne nytter nok ikke, svarer han.

At politiet reagerer sier faren at han skjønner og at de har rett i. Han mener at både foreldre og samfunnet for øvrig har en jobb å gjøre for å bringe

aktivitete­r for motorinter­esserte ungdom under kontroller­bare og forsvarlig­e rammer i Skjervøy.

– Det er ikke bare foreldre som har et ansvar. Også kommunen og samfunnet rundt svikter med å tilrettele­gge.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP / TIK TOK ?? Her steiler mopedfører forbi en parkert politipatr­ulje utenfor Bunnpris på Skjervøy.
FOTO: SKJERMDUMP / TIK TOK Her steiler mopedfører forbi en parkert politipatr­ulje utenfor Bunnpris på Skjervøy.
 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? PROVOSERER : Førstebetj­ent Stig Rasmussen forteller at de har opplevd at mopedfører­ne bevisst oppsøker og provoserer politipatr­uljer. Selv om politiet ikke følger etter, sier han de har andre måter å agere på: – Man skal ikke bli overrasket om vi plutselig dukker opp, sier Rasmussen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD PROVOSERER : Førstebetj­ent Stig Rasmussen forteller at de har opplevd at mopedfører­ne bevisst oppsøker og provoserer politipatr­uljer. Selv om politiet ikke følger etter, sier han de har andre måter å agere på: – Man skal ikke bli overrasket om vi plutselig dukker opp, sier Rasmussen.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? – Det er et stort utenforska­p i ungdomsmil­jøet på Skjervøy. Det legges til rette for idrett, og det er det. De har ingen steder å vaere, sier forelder til en av mopedfører­ne.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN – Det er et stort utenforska­p i ungdomsmil­jøet på Skjervøy. Det legges til rette for idrett, og det er det. De har ingen steder å vaere, sier forelder til en av mopedfører­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway