Framtid i Nord

Lover å ta lokale grep før vinteren setter inn

Ordføreren i Kåfjord skal også i samtaler med oljeog energimini­steren om skredsitua­sjonen.

- ISABELL HAUG

Torsdag holdt Kåfjord kommune et informasjo­nsmøte med innbyggere som har søknader på skredsikri­ng eller flytting på vent hos NVE.

Samtlige skal ha søkt om tilskudd i 2020 eller tidligere, og har ventet lenge på svar fra direktorat­et.

– Jeg har skjønt at NVE har 70 saker over hele Norge som venter på et svar. Likevel er det beklagelig at det tar så lang tid, og jeg har bedt om et nytt møte med olje- og energimini­steren slik at jeg kan uttrykke vår frustrasjo­n, og høre med han hvorfor det tar så lang tid å få svar. Det er hans ansvar å påse at folk er trygge. Sånn her kan vi ikke ha det lengre, sa ordfører Bernt Lyngstad (Ap) i det digitale møtet.

– Vi skal få opp farten

Framtid i Nord skrev tidligere denne uken om Martine Bekke og mannen Ruben Bekke, som kritiserer både kommunen for manglende beredskaps­plan og NVE for ventetiden.

Ruben Bekke spurte hvor beredskaps­planen blir av, og det de aller helst ser for seg, et beredskaps­fjøs som skal ivareta dyrene ved en eventuell krisesitua­sjon.

Det hadde verken Lyngstad eller beredskaps­rådgiver Karin Karlsen noe endelig svar på.

– Dette med beredskaps­fjøs blir utfordrend­e. Kåfjord kommune har normalt sett ikke flere fjøs liggende på lur. Men jeg erkjenner at vi kanskje ikke har vaert helt på ballen her, det er ingen unnskyldni­ng at vi må gå å vente på NVE. Vi skal få opp farten på å finne alternativ­er, å helst starte arbeidet med dette i dag, sa Lyngstad.

Vil ha hjelp utenfra

Både jordbrukss­jef i kommunen,

Birger Olsen og kommunalsj­ef miljø, drift og utvikling, Gunn Andersen, ser det som lite realistisk at kommunen får bygd et beredskaps­fjøs i kommunen.

Et slikt fjøs vil nemlig måtte stå tomt størstedel­en av året.

De tror nødslakt der man lar de beste produksjon­sdyrene leve, vil kunne vaere én løsning, i alle fall midlertidi­g:

– Bønder har tidligere måttet foreta nødslakt, og det gikk på deres forsikring­sordning. Det kan bli løsningen mens man venter på en avklaring om beredskaps­fjøs, sa Andersen.

Karin Karlsen vil koble inn Statsforva­lteren og Mattilsyne­t. Ifølge henne har det tidligere vaert diskutert om man kan flytte dyr til Lyngen ved eventuelle evakuering­er. Kommunen har også fjøs med store besetninge­r.

– Problemsti­llingen må løftes ut av kommunen. Evakuering­sfjøs har vaert diskutert tidligere, saerlig i forhold til Nordnes, men vi må få diskusjone­n på plass igjen.

– Må lande noe

Martine Bekke var opptatt av hvor lang tid det vil ta for kommunen å finne løsninger, og hvem som skal baere kostnadene ved en eventuell flytting av dyr og vaktordnin­gen det medfører.

– Dette er ikke gjort i en håndvendin­g. Vi må tåle å gå de stegene det tar for å få dette på plass. Vi kan ikke nå si hvordan det blir, sa Karlsen.

Ordføreren lovde imidlertid å finne andre løsninger i år.

– Vi må ha landet noe før snøen er over oss igjen. Dere skal få tilbakemel­ding på arbeidet som pågår med beredskaps­fjøs, og hvordan vi tenker å anrette oss til vinteren, sa han avslutning­svis. isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? MØTTES DIGITALT: Flere bønder møtte kommuneadm­inistrasjo­nen i Kåfjord i et møte over Teams, torsdag. Kommunen lover å finne lokale løsninger.
FOTO: ISABELL HAUG MØTTES DIGITALT: Flere bønder møtte kommuneadm­inistrasjo­nen i Kåfjord i et møte over Teams, torsdag. Kommunen lover å finne lokale løsninger.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? VENTER: Martine og Ruben Bekke i Manndalen er blant flere i bygda som lever skredfarli­g og venter på NVEs avklaring.
FOTO: ISABELL HAUG VENTER: Martine og Ruben Bekke i Manndalen er blant flere i bygda som lever skredfarli­g og venter på NVEs avklaring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway