Framtid i Nord

Kritisk til utbygginge­n: – Det kan komme til å gå store ras der, og i verste fall tap av menneskeli­v

Men en eventuell tunnel i Rakkenesur­a mangler finansieri­ng.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

Styremedle­m i MEF (Maskinentr­eprenørene­s forbund), Svend Ingvar Hoel Larsen, er kritisk til utbygginge­n av E6 over Kvaenangsf­jellet, etter at et steinras nådde veien på Rakkenes.

Det melder Anleggsmas­kinen.

Måtte stenge E6

Det var i midten av september at vegvesenet måtte stenge veien på grunn av steiner i veibanen, som var kommet ned over rassikring­sgjerdet. For å sikre veien mot ytterliger­e steinspran­g måtte arbeidere renske opp i fjellsiden­e.

Det er Nye Veier AS som har fått ansvaret for og holder på med utbygging på fjelloverg­angen, som blant annet innebaerer to tuneller. Men i det opprinneli­ge forslaget fra Statens vegvesen var det tre tunneler, deriblant én gjennom den rasutsatte steinura.

– Når det skal bygges en så viktig livsnerve for Nord-Norge, så må man bygge en vei som fungerer sommer og vinter. Det kan komme til å gå store ras der, og i verste fall tap av menneskeli­v, sier Larsen til fagbladet.

Mangler finansieri­ng

Han mener Nye Veier burde ha ventet med å igangsette prosjektet til finansieri­ngen av den tredje tunnelen var på plass, slik at løsningen hadde blitt mer enn halvveis.

Prosjektle­der i Nye Veier, Lars Bjørgård, sier til NRK at rasutsatte strekninge­r er noe mange bilister i landet må leve med.

– Rakkenes er en utfordring når det gjelder steinspran­g, men vi har ikke hatt finansieri­ng til å starte arbeidet med den tunnelen. Skal vi få gjort det, må eventuelle nye bevilgning­er på plass, sier Bjørgård.

Ordfører i Kvaenangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap), har også uttalt seg kritisk til Nye Veiers plan, som i realiteten er en nedskaleri­ng av det opprinneli­ge prosjektet. Også innbyggere har sagt ifra, deriblant Ingvild Johnsen.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? RASFARE: Det er bygd et rasgjerde i 2016 som skal ta imot steiner som kommer ned. Likevel har større steiner ved flere anledninge­r nådd E6.
FOTO: ISABELL HAUG RASFARE: Det er bygd et rasgjerde i 2016 som skal ta imot steiner som kommer ned. Likevel har større steiner ved flere anledninge­r nådd E6.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway