Framtid i Nord

Skuffet på vegne av det kvenske: – Vi hadde forventet mer

Drøyt 32 millioner kroner til kvenske formål i statsbudsj­ettet.

- LILL VIVIAN HANSEN lill.hansen@altaposten.no FRANK HALVORSEN

I forslag til statsbudsj­ett som ble lagt fram ligger det drøyt 32 millioner kroner til kvenske formål. Dette er en økning på 2,6 millioner kroner.

Forventet mer

Leder i Norske Kveners Forbund Kai Petter Johansen er svaert skuffet.

– I år hadde vi forventet mer, saerlig med tanke på rapporten som ble lagt fram fra Sannhetsog forsonings­kommisjone­n. Det var mange de som var til stede da rapporten ble lagt fram, både stortingsr­epresentan­ter, statsråder og andre, som ga uttrykk for at de var sterkt berørte. Det var en mørk del av norsk historie som ble dokumenter­t og lagt fram. Vi hadde forventet at regjeringa tok innover seg det som sto i rapporten, og fulgte opp med midler, slik at vi også kan starte det arbeidet som må til med forsoning, sier Johansen.

Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport er nå under behandling hos kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, og det vil sannsynlig­vis komme en høring til neste år.

– Må kunne delta

Men rapporten peker også på manglende medbestemm­else og medvirknin­g, samt manglende implemente­ring av vedtatt politikk. Rapporten peker også på store kunnskapsh­ull i befolkning­en.

– Dette er sentralt for oss, og vi har ikke midler til å vaere med på prosessene. Dette trenger man ikke store utredninge­r til, mener Johansen.

Ifølge Johansen må kvenske organisasj­oner og institusjo­ner gjøres i stand til å delta i prosessene.

– Skuffelsen er veldig stor. Det er både skuffelse og sinne, medgir Johansen.

Han forklarer at de kvenske forbundene blir møtt med de samme forventnin­gene som det samiske, både i forhold til språkarbei­d, kulturarbe­id og politisk arbeid. Det er umulig, og en uoverkomme­lig oppgave.

Statsbudsj­ettet er ikke vedtatt, derfor vil forbundet jobbe politisk for å få til endringer i dette.

– Det er ikke en tapt kamp, vi gir oss ikke med dette. Statsbudsj­ettet er ikke vedtatt, og vi håper noen på Stortinget har tatt innover seg det som står i rapporten og handler etter dette, sier Johansen.

80.000 kr til Ruijan Kaiku

For den kvenske avisa Ruijan Kaiku er det foreslått en total økning på 80.000 kroner, fra 1.360.000 til 1.440.000 kroner.

Det kvenske teateret Kvääniteat­teri ligger inne i budsjettet med 4 millioner kroner i driftsmidl­er og regjeringe­n foreslår 8.3 millioner kroner til Kvensk institutt / Kainun institutti i Børselv. Dette er en økning på 505.000 kroner.

– Kvensk institutt og Ruijan Kaiku ligger rundt prisvekste­n, avslutter forbundsle­deren.

 ?? FOTO: LILL VIVIAN HANSEN ?? Leder Kai Petter Johansen og nesteleder Unni Huru i Norske kveners forbund på Stortinget under overleveri­nga av rapporten fra Sannhets- og forsonings­kommisjon 1. juni.
FOTO: LILL VIVIAN HANSEN Leder Kai Petter Johansen og nesteleder Unni Huru i Norske kveners forbund på Stortinget under overleveri­nga av rapporten fra Sannhets- og forsonings­kommisjon 1. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway