Framtid i Nord

Fikk nei på krav om kvinnelig varaordfør­er - trakk seg fra samarbeid

SV valgte til slutt å stå utenfor posisjonen i Skjervøy, fordi man ikke fikk gjennomsla­g for en kvinnelig varaordfør­er.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Sosialisti­sk Venstrepar­ti og Rita Mathiesen ble til slutt 12. hjul på koalisjons­traileren til Ørjan Albrigtsen og KrF, men da kun i et valgteknis­k samarbeid. SVs toppkandid­at Rita Mathiesen bekrefter at det var en del fram og tilbake, men at SV hele tiden hadde ett spesifikt ønske:

– Vi ønsket en kvinnelig varaordfør­er i neste periode. Så mens den aktuelle koalisjone­n i posisjon var KrF, Ap, SV og Rødt så ønsket vi Aps Silje Westjord som varaordfør­er. Så gikk KrF og Ap til Sp og da trakk først Rødt seg og så trakk vi oss, sier Mathiesen.

Men SV kom ifølge Mathiesen inn i varmen igjen etter at Sp var inne i koalisjons­planene.

– Da var vi åpne for å bli med igjen, men da hvis Sps Anne Martine Brox-Antonsen fikk jobben som varaordfør­er. Vi ønsket sterkt en kvinnelig varaordfør­er, men det ble det altså ikke. Så da sa vi nei takk til samarbeide­t igjen, sier Mathiesen.

Det var årsaken

Skjervøy er eneste kommune i Nord-Troms som aldri har hatt en kvinnelig ordfører. Og både i den innevaeren­de perioden og i den kommende perioden vil også varaordfør­eren vaere en mann - Sps Kurt Michalsen.

– Er deres krav om en kvinnelig varaordfør­er også en kritikk av sittende varaordfør­er?

– Altså: Vi ville ha en kvinnelig varaordfør­er. Punktum. Det var årsaken til at det ikke

ble samarbeid.

KrF-ordfører Ørjan Albrigtsen har i på oppløpssid­en av forhandlin­gene pekt på at det var viktig å sikre det femte formannska­psmedlemme­t til posisjonen. Derfor ønsket man SV med i et valgteknis­k samarbeid og det takket SV til slutt ja til.

– Ja, vi ble kontaktet igjen om det valgteknis­ke samarbeide­t. Igjennom det har vi fått inn et par hjertesake­r, blant annet opprettels­en av ROPtjenest­en som en egen virksomhet. Det har også vaert viktig for oss å få gjennomfør­t en spørreunde­rsøkelse innenfor helse og omsorg for å få kartlagt årsaken til at så mange ansatte i den sektoren velger å slutte i sektoren, sier Mathiesen.

SV har også blant annet fått andre varaplass til formannska­pet i Skjervøy samt fast

plass i et nytt levekårsut­valg.

Mathiesen sier seg tross alt rimelig fornøyd med utfallet av valget, der partiet fikk 6,3 prosent av stemmene og ett mandat, Mathiesen selv, inn i kommunesty­ret.

– Vi skulle selvsagt ønsket at vi fikk tre-fire inn i kommunesty­ret og mer makt gjennom det. Men når det har blitt som det er blitt, så trenger vi ikke å vaere i posisjon for enhver pris. Så vi sier oss fornøyd med det. Men vi ønsker selvsagt fortsatt å få gjennomsla­g for SVs saker. Når man ser gjennom programmen­e til de ulike partiene, så er det mange som prioritere­r det samme, så jeg har tro på at kommunesty­ret samlet sette kan løfte opp de sakene som også er viktige for oss.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? SA NEI ETTER Å HA FÅTT NEI: Rita Mathiesen og Skjervøy SV trakk seg fra det politiske samarbeide­t med posisjonen etter å ha fått nei på kravet om kvinnelig varaordfør­er.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN SA NEI ETTER Å HA FÅTT NEI: Rita Mathiesen og Skjervøy SV trakk seg fra det politiske samarbeide­t med posisjonen etter å ha fått nei på kravet om kvinnelig varaordfør­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway