Framtid i Nord

Ruben (29) ble overrasket med folkehelse­pris: – Han er virkelig verdt prisen

-

Ruben Larsen fra Kåfjord fikk litt ekstra oppmerksom­het på turen.

– Det er vått i skogen i dag, konstatere­r Ruben Larsen (29).

I kraftige sludd- og regnbyger har den unge kåfjording­en tatt regnjakka fatt og smilet på, og torsdag ettermidda­g labber han langs skogsveien på vei til Adriankulp­en i Manndalen.

Med seg har han både mamma og pappa, fastlegen Arthur Kjeldstrup-Olsen og andre turgåere. Også ordfører og varaordfør­er er med.

Kommer han fram til elva har han nådd målet, satt av legen hans. Da har han nemlig gått 30 Ut i Nord-turer denne sesongen.

– Det er trim, sier han selv om turgåingen.

– Mosjon er viktig

Men turen på under én kilometer er lengre for han enn for de aller fleste. Larsen har det sjeldne Klinefelte­r syndromet, og har lite spenst i kroppen.

Etter fem hundre meter dukker dagens første hindring opp, en nedoverbak­ke. Svein O. Leiros er raskt på pletten, tar tak i Rubens arm og fører han bestemt, men trygt ned.

Det er ikke alltid like enkelt å få den unge mannen aktivisert.

– Hvis det er groggy vaer, som nå, så går han normalt ikke. Er det mye fluer på sommeren, går han heller ikke. Men Svein har vaert en stor motivator og ringer ofte. Når Svein har kontaktet ham ringer Ruben meg fra loftet, «Nå skal vi ut på tur»! Kanskje passet det ikke for meg akkurat den dagen, men jeg må bare slippe alt jeg har i hendene, ler moren, Berit Larsen.

– Det er positivt for meg også.

Jeg ville nok ha sittet mer inne med strikninge­ne mine hadde det ikke vaert for Ruben, legger hun til.

Fastlegen var han som startet det hele. I 2021 kom han med første oppfordrin­g om 20 Ut i Nord-turer. Det endte med 25 turmål, og siden den gang har det ballet på seg.

Nå går Ruben også med truger om vinteren.

– Mosjon er veldig, veldig viktig, både for vanlige folk men også for psykisk funksjonsh­emmede eller funksjonsh­emmede. Det å komme seg ut i naturen og bruke kroppen gjør både lunger, hjerte, muskler og bein bedre, og man trenger faerre medisiner, sier Kjeldsrup-Olsen.

To rødkledde damer

Etter nedoverbak­ken kommer turens andre utfordring, ett vått myrparti uten synlig sti, der flere får testet evnen til å bli minst mulig våt.

– Ikke rist sånn på buskene, Ruben, roper Leiros fortvilet.

– Men det er jo det som er artig, ler Larsen – som ikke ser ut til å ha noe problemer med det.

Men på vei over et gjerde støter 29-åringen på nok en utfordring, nemlig høydeskrek­ken. Her må han over et sleipt stykke trapp og kroppen stivner helt.

– Hold meg! Dette er livsfarlig, protestere­r han.

Med god støtte underveis er han straks over hindringen, og snart ser turfølget også endestasjo­nen for turen, nemlig grillplass­en ved Adriankulp­en.

Nå er det endelig dags for både pølser og kaffe.

Utav det blå dukker to rødkledde damer opp. De har kjørt helt fra Malangen og Tromsø for å dele ut en høythengen­de pris, den nasjonale folkehelse­prisen

for Troms, og nå utpeker de Ruben som den heldige vinneren.

– Dette er helt fantastisk, vi visste ingenting, stråler moren overrasket.

Mari Løftingsmo fra fylkeslage­t i Troms, er glad for at hun kan farte rundt og dele ut priser i fylket. Nylig delte hun også ut en demenspris i Harstad.

Hun forteller at hun er rørt

over Ruben Larsens innsats på tur.

– Han er virkelig verdt prisen. Jeg er imponert både over han og over alle som backer han opp, sier hun og smiler.

Også fastlegen ser sitt snitt til å skryte over 29-åringen, som tidligere har vaert på tur både til Skardalsga­mmen, Kvitstein og Nordnesfje­llet.

– Ruben er et eksempel for alle, for mange sitter for mye i ro, selv om Ut i Nord har dratt mange med seg, sier legen.

Vinner spurten

På vei tilbake mot bilene er det et annet tempo på følget. «Kjør på», «Hold tempoet, Gunnar!» og lignende uttalelser kommer titt og ofte fra varaordfør­eren.

– Vi har vaert på mange fine turer, jeg og Ruben, og vi har flere planer, forklarer han.

– Det at han er så motivert er jo kjempearti­g. Han har imponert meg utrolig mye. Neste år går vi 50 turer, hae, sier han, og skotter bort på kameraten.

– 40 først, sa Arthur, ler Ruben.

Hundre meter unna parkerings­plassen starter sluttspurt­en. Bernt Lyngstad setter opp farta, det samme gjør både journalist­en og Svein O. Leiros.

Det er likevel gutten fra Troll

vik som trår først inn over målstreken. Stolt holder han opp telefonen som viser antall skritt han har gått i dag. Det ble 3790 skritt.

– Hva skal du gjøre når du kommer hjem, Ruben?

– Nei, da skal jeg spille litt, flirer han.

ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? ??
 ?? ?? MED: Arthur Kjeldstrup-Olsen strekker ut en hjelpende hånd underveis. Kommuneleg­en er opptatt av at flest mulig bruker naturen som medisin.
MED: Arthur Kjeldstrup-Olsen strekker ut en hjelpende hånd underveis. Kommuneleg­en er opptatt av at flest mulig bruker naturen som medisin.
 ?? ?? NED BAKKER: Det er vanskelig å trå nedover når man spenner seg i hele kroppen. Men Ruben Larsen har pågangsmot og gir seg ikke.
NED BAKKER: Det er vanskelig å trå nedover når man spenner seg i hele kroppen. Men Ruben Larsen har pågangsmot og gir seg ikke.
 ?? ?? HJELP: Med god hjelp kommer Ruben Larsen seg over vanskelige hindringer, som denne trappa oppe i høyden.
HJELP: Med god hjelp kommer Ruben Larsen seg over vanskelige hindringer, som denne trappa oppe i høyden.
 ?? ?? IVRIG TRIMMER: Ruben Larsen leder an turen, med ordfører Bernt Lyngstad og varaordfør­er og turkompis Svein O. Leiros like ved.
IVRIG TRIMMER: Ruben Larsen leder an turen, med ordfører Bernt Lyngstad og varaordfør­er og turkompis Svein O. Leiros like ved.
 ?? ALLE FOTO: ISABELL HAUG ?? FIKK PRIS: Ut i Nord-ambassadør Ruben Larsen (29) sammen med Svein O. Leiros, hans faste turkompanj­ong. Nå er han tildelt den nasjonale folkehelse­prisen for Troms.
ALLE FOTO: ISABELL HAUG FIKK PRIS: Ut i Nord-ambassadør Ruben Larsen (29) sammen med Svein O. Leiros, hans faste turkompanj­ong. Nå er han tildelt den nasjonale folkehelse­prisen for Troms.
 ?? ?? TURGJENG: Fra venstre: Rigmor Yttergård, Leif-Åge Larsen, Bernt Lyngstad, Mari Løftingsmo, Per Larsen, Ruben Larsen, Berit Larsen og Svein O. Leiros.
TURGJENG: Fra venstre: Rigmor Yttergård, Leif-Åge Larsen, Bernt Lyngstad, Mari Løftingsmo, Per Larsen, Ruben Larsen, Berit Larsen og Svein O. Leiros.
 ?? ?? STOLT: Ruben Larsen fikk et pent maleri han skal henge på soveromsve­ggen. Her med Rigmor Yttergård og Mari Løftingsmo fra Nasjonalfo­reningen for folkehelse
STOLT: Ruben Larsen fikk et pent maleri han skal henge på soveromsve­ggen. Her med Rigmor Yttergård og Mari Løftingsmo fra Nasjonalfo­reningen for folkehelse
 ?? ?? FØRST: Ruben Larsen fikk støtterop underveis og kom først fram til bilen.
FØRST: Ruben Larsen fikk støtterop underveis og kom først fram til bilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway