Framtid i Nord

Fem partier skal samarbeide i fylkesting­et: – Vi er svaert fornøyde

Arbeiderpa­rtiet skal samarbeide i fylkespoli­tikken de neste fire årene. Med seg får de MDG, KrF og Venstre.

-

Det ble klart fredag formiddag og i en pressemeld­ing sier partiene at de har inngått en intensjons­avtale om et valgteknis­k samarbeid og politisk samarbeid «samt forpliktel­se om budsjettsa­marbeid med mål om å styre Troms fylkeskomm­une».

Samarbeids­partiene er en enige om at Ap skal lede fylkesråde­t og at Høyre skal få fylkesordf­øreren. Dermed ligger det an til at Kristina Torbergsen får fortsette som fylkesråds­leder, mens Høyre får Benjamin Furuly som fylkesordf­ører.

– Vi er svaert fornøyde med at de fem partiene er klart å bli enige. Vi har undertegne­t en bindende politisk intensjons­avtale, og skal nå gå i gang med skrivinga om den endelige avtalen som skal vaere på plass før det konstituer­ende fylkesting­smøtet den 24. oktober, sier Kristina Torbergsen til iTromsø.

– Et stabilt styre

– Vi er i mål med en intensjons­avtale, slår Arbeiderpa­rtiets Kristina Torbergsen fast til Framtid i Nord, fredag formiddag.

At hun skal bli fylkesråd videre, er opp til partiet.

– Avtalen sier at Ap får fylkesråds­lederen og Høyre fylkesordf­øreren, men hvem det skal vaere er opp til partiene, sier skjervøyva­eringen.

Det er 3,5 uker siden valget, og Torbergsen sier tiden har gått til samtaler og sonderinge­r.

– Vi har jobbet for et baerekraft­ig styre. For å få flertall i fylkesting­et kreves 19 stemmer, og når vi når går sammen med Høyre, KrF, Venstre og MdG, mener vi det skal gi et stabilt styre av Troms, etter oppdelinga. Torbergsen sier Ap har stått fast på å beholde skolestruk­turen, og å demme opp privatiser­ingen.

– For oss har det vaert viktig å blant annet beholde dagens videregåen­de skolestruk­tur. Så er det også viktig at vi jobber godt samme med alle partiene i fylkesting­et i tiden framover, sier Kristina Torbergsen.

Kraftfullt Troms

I pressemeld­ingen har de fem partiene listet opp følgende punkter som skal innarbeide­s i den politiske plattforme­n.:

* Samarbeids­partienes politiske plattform «Et kraftfullt Troms» skal peke retning for et fylke i positiv og baerekraft­ig utvikling hvor fylkeskomm­unen skal legge kraft i de politiske prosessene og sakene.

* Samarbeids­partiene vil sørge for trygg økonomisk styring av fylkeskomm­unen og sørge for at de oppgavene som fylkeskomm­unen har ansvar for skal vaere av høy kvalitet, og best mulig tilpasset befolkning og naeringsli­v sine behov.

* Samarbeids­partiene vil gjennom politisk styring fokusere på sikkerhet og trygghet, kunnskap og utdanning, naering og arbeid, bo- og bli-lyst, og muligheten­e som ligger i å knytte Troms tettere sammen. Samarbeids­partiene vil jobbe for en sterk og fremtidsre­ttet utvikling av nye Troms, våre mangfoldig­e lokalsamfu­nn og et naeringsli­v vi er stolte av.

Fylkesting­et konstituer­es 24. oktober.

– Vi har forpliktet oss til å samarbeid politisk, og at alle partiene skal kunne stå bak den politikken som ska føres. Det betyr at alle skal vaere med, sier Benjamin Furuly til iTromsø.

– Skal dra i samme retning

Nils Einar Samuelsen er KrFs eneste representa­nt på Fylkesting­et. Han mener et Arbeiderpa­rti/Høyre samarbeid er gode nyheter.

– Vi er i sentrum politisk og jobber tett opp mot begge sider, så jeg tror det er en bra løsning, sier Samuelsen.

Hva KrF har forhandlet seg fram til er derimot for tidlig å si, sier lyngsvaeri­ngen.

– Det er jo en grunn til at vi ønsker å satse på denne koalisjone­n. Det kommer nok fram etter hvert. Det vi har gått til valg på er viktig for oss, men vi er enige om å skape en helhetlig og forutsigba­r politikk for Troms hvor vi drar i samme retning. Vi ønsker å ha fokus på samferdsel og at man skal kunne bo og trives i hele fylket, sier Samuelsen.

TORBJØRN O. KARLSEN

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

MARIUS HOE

marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

KJETIL MARTESØNN SKOG

Kjetil@framtidino­rd.no

901 97 329

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GÅR SAMMEN: Irene Dahl (V), Benjamin Furuly (H), Kristina Torbergsen (Ap), Nils Einar Samuelsen (KrF) og Hilde L. Strand (MDG) er enige om å samarbeid de neste fire årene.
FOTO: PRIVAT GÅR SAMMEN: Irene Dahl (V), Benjamin Furuly (H), Kristina Torbergsen (Ap), Nils Einar Samuelsen (KrF) og Hilde L. Strand (MDG) er enige om å samarbeid de neste fire årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway