Framtid i Nord

Hvem skal kontroller­e kommunen på vegne av k-styret?

Det nye kommunesty­ret i Skjervøy konstituer­es torsdag. Mye er klappet og klart før møtet, men ikke alt.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

12. oktober skal nemlig kommunesty­revalget formelt godkjennes i Skjervøy. Da skal det også velges formannska­p, ordfører og varaordfør­er. I tillegg skal det blant annet på plass et kontrollut­valg og et administra­sjonsutval­g.

Det ble klart før helgen at Ørjan Albrigtsen og KrF har fått med seg Ap og Sp i en flertallsk­oalisjon, i tillegg til at SV er med på et valgteknis­k samarbeid som etter planen skal sikre det femte mandatet i formannska­pet.

Når det gjelder nettopp kontrollut­valget, som skal føre løpende kontroll på vegne av kommunesty­ret, så er det en rekke krav som ligger til grunn for de som skal sitte i det utvalget. Verken ordfører, varaordfør­er eller formannska­psmedlemme­r skal vaere represente­rt i kontrollut­valget. Ei heller kommunalt ansatte eller personer som har en ledende stilling i et selskap som kommunen har eierintere­sser i.

Ordfører Ørjan Albrigtsen sier at det jobbes med en løsning på hvem som skal sittet i kontrollut­valget.

– Ja, vi jobber med den kabalen nå. Vi er jo nødt til å finne en løsning innen kommunesty­remøtet, sier Albrigtsen.

Minst én av kontrollut­valgsmedle­mmene skal hentes fra de 19 som er valgt inn i kommunesty­ret. Sju stykker, inkludert ordfører og varaordfør­er, er uaktuelle på grunn av at de havner i formannska­pet. Og blant de resterende 12 er det mange som er ansatte i kommunen og dermed ikke valgbare til kontrollut­valget.

– Nei, det er ikke så mange å velge i. Men noen må ta ansvar til slutt. Å besette kontrollut­valget er et felles ansvar som alle partiene har. Det handler i tillegg til å oppfylle kravene også om kjønn. Kontrollut­valget har jo også en viktig rolle og da er det viktig med god kunnskap blant medlemmene, sier Albrigtsen.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? MÅ VELGE: Kommunesty­ret i Skjervøy skal spikre en rekke ting i sitt konstituer­ende møte torsdag.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN MÅ VELGE: Kommunesty­ret i Skjervøy skal spikre en rekke ting i sitt konstituer­ende møte torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway