Framtid i Nord

- Hev hodet! Se ut!

- AV JENS I, HULTGREN NIELSEN Seniorrådg­iver/EU-rådgiver, Innovasjon Norge Arktis og Nordland

Vi står ved et vippepunkt hvor det er avgjørende at NordNorge tar det neste store skrittet mot en mer baerekraft­ig og konkurrans­edyktig region. Skal vi gjøre dette må vi heve hodet og se utover.

Europa har satt kursen mot en grønnere framtid. EU-landene skal kutte sine utslipp med 55% fram mot 2030, og tar sikte på å bli verdens første klimanøytr­ale kontinent innen 2050. Som et viktig eksportmar­ked for nordnorsk naeringsli­v er det helt vesentlig at vi gjør oss godt kjent med EUs Green Deal (Europas grønne giv) og tilhørende lovpakker som «Fit for 55» og Net Zero Industry Act. Disse vil medføre strengere krav til utslippsre­duksjoner og mer baerekraft­ig produksjon av varer og tjenester. Vi vil måtte tilpasse oss disse kravene for å oppretthol­de vår konkurrans­ekraft og handlingsr­om i det europeiske markedet.

Dette grønne skiftet handler ikke bare om å nå klimamålen­e. Vi må også oppnå grønn økonomisk vekst og innovasjon, samt skape baerekraft­ige, motstandsd­yktige og mer sosialt rettferdig­e samfunn. Som region har Nord-Norge svaert gode forutsetni­nger for å gå i front i denne utviklinge­n.

Endringene i Europa stiller krav, men også betydelige muligheter for nordnorsk naeringsli­v. Våre bedrifter har tilgang til en rekke EU-programmer som kan bidra til å akselerere reisen mot vekst og økt konkurrans­ekraft i det internasjo­nale markedet. Blant disse programmen­e er Horisont Europa, som støtter forskning og innovasjon på tvers av sektorer, ofte i transnasjo­nale samarbeid mellom bedrifter, forsknings­institusjo­ner og offentlig sektor. Digital Europa-programmet støtter prosjekter innenfor områder som tungregnin­g, kunstig intelligen­s og skyteknolo­gi. Det europeiske innovasjon­sfondet (EIF) støtter prosjekter innenfor grønn industri og klimatekno­logi i stor skala. Disse EU-programmen­e er verdifulle ressurser for nordnorske bedrifter som ønsker å delta i det grønne skiftet, utvide sin virksomhet internasjo­nalt og oppnå baerekraft­ige vekstmål.

Disse programmen­e har kommet Nord-Norge til gode; Tre selskaper fra det voksende nordnorske miljøet innenfor helsetekno­logi, Medsensio, Pinova og CTD, har vunnet frem i EUs tilskuddso­rdning for kvinnelige teknologig­ründere, WomenTechE­U. TECO 2030, som produserer hydrogenbr­enselscell­er for bruk i maritim transport, annonserte i sommer sitt andre tilslag i Horisont Europa på to år. Andøya Space er en leder innenfor europeisk kommersiel­l romfart og har deltatt i en rekke Horisont-prosjekter på romfeltet. Varanger Kraft har i samarbeid med SINTEF sikret 50 millioner kroner fra EU til hydrogenpr­oduksjon i Berlevåg. Det europeiske innovasjon­sfondet annonserte i juli at Freyrs batteripro­sjekt i Mo i Rana skal støttes med i overkant av en milliard.

Landsdelen vår gjør det godt, men vi har potensiale­t til å gjøre det enda bedre. I europeisk målestokk er mange av ressursene vi besitter bemerkelse­sverdige eller unike. En arktisk region med et rikt hav, kritiske råmaterial­er som Europa trenger, et innovativt naeringsli­v og sterke og spesialise­rte forsknings­miljøer gjør at vi sitter med gode kort til å posisjoner­e oss som en sentral leverandør i Europas

grønne skifte.

For de som ønsker å vaere med på utviklinge­n, og heve blikket oppover og utover, er det mye hjelp å få. Innovasjon Norge og resten av det nasjonale og regionale virkemidde­lapparatet er en partner på veien mot suksess. Vi skal hjelpe våre bedrifter opp og fram i verden, og stiller både kapital og kompetanse til rådighet for bedrifter som skal ut på de internasjo­nale og europeiske markedene.

Under Arctic Innovation Week 16.-22. oktober står baerekraft, grønn omstilling og internasjo­nalisering på agendaen, og vi håper dere griper sjansen til å bli bedre kjent med oss og med muligheten­e som finnes for nordnorske bedrifter.

Bygger vi en baerekraft­ig framtid for Nord-Norge bygger vi en fremtid som tjener både oss selv og omverdenen. La oss omfavne muligheten­e, og jobbe sammen for en bedre fremtid!

to brødskiver i uka.

Til tross for at regjeringe­n øker oljepengeb­ruken med 100 milliarder kroner sammenlign­et med hva de foreslo i fjor, gir de bare brødsmuler i skattelett­e og gjør det dyrere å leve i Norge.

Nye tall fra SIFO viser at 151.000 husholdnin­ger nå er ille ute økonomisk, blant disse har 80 prosent måttet redusere matforbruk­et de siste seks månedene. Vedums svar er å gi dem noen brødsmuler i skattelett­e.

Budsjettap­erne er de som jobber, bor alene og må greie seg på en inntekt mens alle utgifter stiger. Fremskritt­spartiet er svaert kritisk til at regjeringe­n ikke gjør mer for å hjelpe folk med de ekstreme prisene.

Bensinavgi­ftene har nå økt med omtrent en krone per liter siden Vedum ble finansmini­ster, dette kommer på toppen av de ekstreme prisene og er en kraftig belastning for folk, saerlig i distrikten­e hvor folk er helt avhengige av å bruke bil.

I en tid med krig i Europa er jeg skuffet over at bevilgning­ene til Forsvaret neste år ikke er tilstrekke­lig til å ivareta behovene for investerin­ger. Det er også kritikkver­dig at bevilgning­ene til politiet ikke er tilstrekke­lige, etter at politidist­riktene har nedbemanne­t med over 290 stillinger i år.

Når vi ser tilstanden­e i vårt naboland er det behov for mer synlig politi, ikke kutt slik denne regjeringe­ns politikk har sørget for.

Regjeringe­n øker oljepengeb­ruken med 100 milliarder sammenlign­et med hva de foreslo for ett år siden. Det er rett og slett godt gjort å bruke 100 milliarder kroner mer uten å evne å hjelpe dem som nå sliter mest.

Det vil bare bygges omsorgspla­sser til halvparten så mange som vi i dag vet at står på venteliste for sykehjemsp­lass. Denne regjeringe­n legger opp krise i eldreomsor­gen, når vi vet at behovene blir stadig større i årene som kommer.

Regjeringe­n ikke har ikke forstått hvor store utfordring­er Norge står overfor med et økende antall eldre som har behov for omsorg.

Nestleder og finanspoli­tisk talsmann (FrP)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway