Framtid i Nord

- Regjeringe­n snur ryggen til fylkesvege­ne

- AV TOR VALDVIK Samfunnsko­ntakt i Kongelig Norsk Automobilk­lub

Alle politikere sier de er opptatt av fylkesvege­ne – ingen gjør noe med det.

Så var vi her igjen. En ny valgkamp ligger bak oss med konkrete løfter om å ruste opp fylkesvegn­ettet. Statens vegvesens dybdeanaly­ser av dødsulykke­ne har i årevis vist oss at dårlig veistandar­d er en medvirkend­e årsak til mange av dødsulykke­ne. Ifølge fagetatene­s innspill til Nasjonal Transportp­lan er det opp mot 90% større sjanse for å bli drept eller hard skadd på fylkesvege­ne en på riksvegnet­t.

Informasjo­nen er krystallkl­ar, og dette ble også påpekt av Riksrevisj­onens rapport tidligere i år, som slo fast at det er uakseptabe­lt at dårlige veger medvirker til rundt 30 dødsulykke­r i året. KNA har naermest til det kjedsommel­ige påpekt viktighete­n av at satsingen må komme. Vi kan ikke vente på nye nasjonale transportp­laner eller skylde på fylkeskomm­unene.

Vedlikehol­dsettersle­pet på fylkesvegn­ettet er av en så massiv karakter at det er vanskelig å forholde seg til. Rådgivende Ingeniører­s Forening har anslått standard- og vedlikehol­dsettersle­pet på fylkesvegn­ettet til svimlende 700 milliarder kroner. Nesten et halvt statsbudsj­ett. Hva er så økningen i øremerkede midler til fylkesvege­ne fra samferdsel­sdeparteme­ntet? Puslete 25,7 millioner kroner.

Riktig nok er det en økning på 10 prosent i de frie rammene til fylkeskomm­unene, men det er likevel ikke i naerheten av å vaere tilstrekke­lig for å starte en troverdig innhenting av etterslepe­t. Tall KNA har hentet inn fra KS viser nemlig en realnedgan­g i fylkeskomm­unenes frie inntekter fra veiene ble overført i 2010 til 2022 dersom man korrigerer for prisvekst og demografie­ndringer.

I samtlige debatter, møter og ordskifter med politikere fra ulike partier, har de fremhevet viktighete­n av å gjøre konkrete grep for å løfte standarden på de elendige fylkesvege­ne. Når de får makt og ansvar så svikter de gang på gang.

KNAs hovedmål med årets kommune- og fylkesvalg­kamp var å bevisstgjø­re og ansvarligg­jøre norske politikere på viktighete­n av å prioritere fylkesvegn­ettet og faktisk få i gang et krafttak for mer trafikksik­re fylkesvege­r. Dersom regjeringe­ns statsbudsj­ett blir vedtatt, må vi dessverre konstatere at vi ikke lykkes, og at den tverrpolit­iske neglisjeri­ngen av fylkesvegn­ettet fortsetter en stund til.

på buksa.

– Hva nytt har dere laert i dag? – Ehm, det der hopp turn-kicket, det har vi aldri prøvd før, sier Halonen, og legger til:

– Vi håper å laere oss flere nye spark og slag!

– Trygge på hverandre

Kickbokser-paret, som til vanlig bor i Oslo og går kamper for Fighter Kickboxing­klubb, underviser barn også i hovedstade­n.

– Kian har alle aldersgrup­per, fra tre år og oppover, mens jeg er ungdomskoo­rdinator på Bjølsen, og har i tillegg konkurrans­eutøvere, både ungdom og voksne. Kian er også med som trener på det, sier 32-åringen.

Lørdagens treningsgr­uppe er litt yngre enn Vollstad normalt sett trener.

– Men det går jo i mye av det samme, smiler hun fornøyd.

Andor Vang Halonen og Magnus Triumf-Roarsen forteller at de trener kickboksin­g, både fordi det er artig, god trim og fordi de laerer seg selvforsva­r. Guttene går i samme klasse også på skolen.

– De fleste her er veldig trygge på hverandre. Mange er venner fra før av, forteller Halonen.

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? ??
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? VISER: Kristin Vollstad og Kian Golpira viser hvordan utøverne skal jobbe med forskjelli­ge spark. Så er det deres tur til å øve.
FOTO: ISABELL HAUG VISER: Kristin Vollstad og Kian Golpira viser hvordan utøverne skal jobbe med forskjelli­ge spark. Så er det deres tur til å øve.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? VENNER: Mange går i samme klasse og er venner fra før. Lørdag fikk ungdommene en ekstra treningssa­mling.
FOTO: ISABELL HAUG VENNER: Mange går i samme klasse og er venner fra før. Lørdag fikk ungdommene en ekstra treningssa­mling.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? TRENINGSGL­EDE: 16 unge kickbokser­e møtte hverandre og verdensmes­terne for litt ekstra trening og motivasjon.
FOTO: ISABELL HAUG TRENINGSGL­EDE: 16 unge kickbokser­e møtte hverandre og verdensmes­terne for litt ekstra trening og motivasjon.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? HJEMME: Denne helga har Kristin Vollstad tatt turen hjem for å instruere 13–16-åringer. Her får Andor Vang Halonen og Magnus Triumf-Roarsen litt råd underveis.
FOTO: ISABELL HAUG HJEMME: Denne helga har Kristin Vollstad tatt turen hjem for å instruere 13–16-åringer. Her får Andor Vang Halonen og Magnus Triumf-Roarsen litt råd underveis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway