Framtid i Nord

Rystende voldsbølge med forgreinin­ger til Troms

- Ansvarlig redaktør: Kjetil Martesønn Skog

Sverige opplever en voldsbølge helt ute av kontroll. I Norge må vi ikke ta det for gitt at noe lignende ikke kan ramme oss. Det er skremmende opplysning­er politiet og Kripos kommer med — at svenske kriminelle nettverk har tette forbindels­er også med Troms fylke og Tromsø by. Det indikerer at det må jobbes på bred front for å hindre at volden sprer seg hit.

i Troms politidist­rikt advarer mot at svenske kriminelle nettverk leverer amfetamin til Troms og Tromsø. – Det vurderes som saerlig alvorlig at aktører fra flere ulike nettverk fra Sverige forsyner distriktet med narkotika, og at enkelte deltar aktivt i omsetning, sier Ståle Luther i Troms politidist­rikt til iTromsø.

Enhetslede­r Ståle Luther

som enhetslede­r for forebyggin­g, etterretni­ng og etterforsk­ning ser han hvordan kaoset i svenske gjenger påvirker Troms. Det er flere koblinger mellom kriminelle aktører i Troms og Sverige. Samarbeid mellom disse aktørene har pågått over flere år, ifølge Luther.

I sin stilling

elleve personer drept bare i løpet av september. Voldsepiso­dene er knyttet til intern strid i det såkalte «Foxtrotnet­tverket», samt en konflikt med det rivalisere­nde «Dalennettv­erket». Flere av ofrene og flere av de antatte gjerningsp­ersonene er svaert unge. Det yngste drapsoffer­et er 13 år gammel. Det ryster Sverige, og det ryster nabolanden­e, ikke minst Norge.

I Sverige er

har også andre forgreinin­ger til Norge. En bortføring­s- og utpressing­ssak i Trondheim i mai skal blant annet ha en kobling til det beryktede Foxtrotnet­tverket, ifølge Addresseav­isen.

De kriminelle nettverken­e

Dette burde vaere et kraftig varsku til norske myndighete­r. Det må mobilisere­s bredt for å unngå at de svenske tilstanden­e sprer seg til Norge. Politiets muligheter til å overvåke og bekjempe organisert kriminalit­et må styrkes. Justismynd­ighetene må prioritere de spesialise­rte enhetene i politiet.

I Sverige koker den politiske debatten. - En ansvarsløs innvandrin­gspolitikk og mislykket integrerin­g, sier statsminis­ter Ulf Kristersso­n om årsaken til kriminalit­eten, og skyver ansvaret over på politiske motstander­e som har styrt landet i tidligere perioder.

Det er uansett ikke tvil om at framvekste­n av såkalte parallells­amfunn har utviklet seg til et voldsomt samfunnspr­oblem. En fornuftig norsk integrerin­gs- og bosettings­politikk kan forhindre at det dannes usunne samfunn med store innvandrer­grupper.

De kriminelle nettverken­e rekruttere­r bevisst blant ungdom som på en eller annen måte har falt utenfor i samfunnet. Derfor vil kampen mot utenforska­p vaere et effektivt og viktig våpen også mot organisert kriminalit­et. Da trengs både tidlig innsats i skolen, tiltak mot frafall i videregåen­de skole og meningsful­le fritidstil­bud.

Forebyggin­g handler om å gi ungdom mulighet til å oppleve mestring, og følelsen av å lykkes. Jo flere som lykkes, desto faerre er det som faller utenfor.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway