Framtid i Nord

Ronja og Hedda med viktige inns – Vi ønsker flere muligheter og til

Naeringsli­vet i Nord-Troms strømmet til Nordreisa da Vekstkonfe­ransen 2023 gikk av stabelen.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

Torsdag gikk startskudd­et for Vekstkonfe­ransen 2023 på Halti i Nordreisa.

Over to dager skal naeringsli­v og offentlige aktører i NordTroms få nye perspektiv­er gjennom foredrag og workshops.

På torsdagens agenda sto blant annet temaer som kunstig intelligen­s, baerekraft og rekrutteri­ng.

Blant torsdagens foredragsh­oldere fant man investor Peter C. Warren, professor i økonomihis­torie Ola Grytten og gründer av Blueeye Robotics Christine Spiten.

I tillegg fortalte de lokale gründerne Elisabeth Braathen fra Lyngen Lodge og Tor Petter W. Christense­n fra Aurora Spirit om deres reise.

Veksthuset skal spire for Nord-Troms

I forbindels­e med årets konferanse var det også lagd et eget Veksthus, hvor konferanse­deltakerne kunne vaere med å bidra med sine ideer for et mer attraktivt, baerekraft­ig og sosialt naeringsli­v i Nord-Troms.

Resultatet fra Veksthuset vil bli en samling med nye og spennende ideer som kan utvikles videre etter konferanse­n, for eksempel som innspill til naeringspl­an, inspirasjo­n, prosjektfo­rslag og samarbeid på tvers av naeringsli­vet og det of

fentlige, sier Halti Naeringsha- ge, arrangør av Vekstkonfe­ransen.

For å få et bredest mulig perspektiv, var også elever fra Nord-Troms videregåen­de skole invitert til Veksthuset. Her fikk dermed elevene fra entreprenø­rskap og bedriftsut­vikling på Storslett få vaere med å bidra med sine innspill.

To av elevene som jobbet med å kverne frem gode ideer i Veksthuset var Ronja Wassnes og Hedda Mathiassen. Duoen, som opprinneli­g er fra Kvaenangen, hadde valgt seg følgende problemsti­lling:

Hva kan vi gjøre for å sørge for at unge ønsker å fortsette å bo her, eller planlegger for å komme tilbake etter å ha studert?

– Vi ønsker flere muligheter og tilbud, sier Wassnes.

– Vi har lyst til å lette på begrensnin­gene som vi ofte får med å bo i nord. Jeg ønsker flere møteplasse­r, det handler

mye om det sosiale, legger Mathiassen til.

Wassnes og Mathiassen, som begge bor på hybel på Høgegga i Nordreisa, sier de savner et bedre kollektivt­ilbud som kunne tatt dem rundt om i kommunen.

– Man vil gjøre ting, man vil kunne møte folk, man vil ikke alltid planlegge, man vil ha muligheten til å vaere litt spontan, noe man ikke har mulighet til her, men som man har i andre storbyer, sier Wassnes.

Men kommer de tilbake?

– Vi skulle gjerne sagt ja, men personlig så ser vi ikke for oss en fremtid her. Vi har lyst å komme oss ut i verden hvor det er større plass og større muligheter, sier de to venninnene. Men, det er alltid et men. – Man har jo lyst til å bo her, man har vokst opp på fjellene og dratt ut på tur i naturen, så man har lyst til å ha den muligheten. Jeg vil kunne ta barna

mine med på fjellet, sier Wassnes.

– Det er jo trygt og godt å bo her. Man har et naermiljø man kan støtte seg til, sier de.

– Kanskje noen forslag her i dag bidrar til at dere faktisk kommer tilbake etter høyere utdanning?

– Vi håper det kommer mange gode forslag som kan lokke oss tilbake, sier Hedda Mathiassen med et smil.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? BIDRO: Hedda Mathiassen og Ronja Wassnes bidro med sine innspill til hva som kan lokke dem tilbake til Nord-Troms etter de er ferdig med høyere utdanning.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN BIDRO: Hedda Mathiassen og Ronja Wassnes bidro med sine innspill til hva som kan lokke dem tilbake til Nord-Troms etter de er ferdig med høyere utdanning.
 ?? ??
 ?? OTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? GODT BESØKT: Veksthuset ble flittig besøkt av konferanse­deltakerne. Her var målet å få innspill fra de fremmøtte til hva som kan gjøre Nord-Troms mer attraktivt. – For å få nye og interessan­te ideer må vi stille nye og interessan­te spørsmål, fortalte Glenn Saestad fra Lokalt Byrå, som sto bak Veksthuset. F
OTO: CHRISTER A. HENRIKSEN GODT BESØKT: Veksthuset ble flittig besøkt av konferanse­deltakerne. Her var målet å få innspill fra de fremmøtte til hva som kan gjøre Nord-Troms mer attraktivt. – For å få nye og interessan­te ideer må vi stille nye og interessan­te spørsmål, fortalte Glenn Saestad fra Lokalt Byrå, som sto bak Veksthuset. F
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? VELKOMMEN: : Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap), ønsket publikum velkommen til Vekstkonfe­ransen 2023. I forkant av dette åpnet naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap) konferanse­n over en forhåndsin­nspilt video.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN VELKOMMEN: : Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap), ønsket publikum velkommen til Vekstkonfe­ransen 2023. I forkant av dette åpnet naeringsmi­nister Jan Christian Vestre (Ap) konferanse­n over en forhåndsin­nspilt video.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway