Framtid i Nord

Da Eirik (57) sto opp tor på fire år i opposisjon – Sdag var han forberedt nå er han ordfører

Forhandlin­gene gikk på overtid, men til slutt ble Folkelista, Arbeiderpa­rtiet og Venstre enige.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

I et gruppemøte på bakrommet, tidlig i onsdagens konstituer­ende kommunesty­remøte, ble det endelig klart: Et valgteknis­k samarbeid mellom Ap, Venstre og Folkelista gjør Eirik Larsen (Fl) til Lyngens neste ordfører med knappest mulig margin.

Kvelden før var imidlertid Larsen forberedt på fire nye år i opposisjon.

Avgjort i morgentime­ne

Tirsdag kveld var travel for de nyvalgte listene, med interne møter og forhandlin­ger over telefon. Folkelista ventet på Ap sin endelige avgjørelse. Støttet de Larsen eller ikke? Beskjeden kom aldri.

Så lenge Ap ikke stilte seg bak Larsen var Frps Fred Skogeng, med ni borgerlige stemmer, favoritt til å overta ordførerkj­ede.

– Jeg sa til kona før jeg gikk ut av døra i morges at jeg ikke kommer til å bli ordfører, men at vi likevel skal gjøre en god jobb for Lyngen kommune, sier Larsen.

Tidlig i onsdagens kommunesty­remøte ba derimot Arbeiderpa­rtiet om et gruppemøte.

Der ble det klart at Ap støtter Eirik Larsen sitt kandidatur. Da de kom inn ble avstemning­en om plassene i formannska­pet og ordførerve­rvet raskt unnagjort.

Sto mellom Skogeng og Larsen

– Vi har vaert tydelig på at vi vil

se på alle alternativ­er. Vi har primaert ment at den beste løsningen for Lyngen er et samarbeid med Ap og Høyre. Da hadde man helgardert seg for et regjerings­skifte og kunne samarbeide­t med posisjonen på fylket, forklarer Robert Jensen (Ap).

Men Høyre og resten av den borgerlige siden stilte seg bak Fred Skogeng (Frp). Det kunne ikke Arbeiderpa­rtiet gjøre.

– I et partimøte i går kveld ble vi enige om hvordan vi skal gå videre, men beskjeden ble ikke gitt før i dag morges. Vi respektere­r Folkelista og at de er størst, så ønsker vi også å vaere et styringspa­rti og ta ansvar, sier Jensen.

Som takk for støtten får Ap blant annet varaordfør­eren og to

representa­nter inn i formannska­pet.

Ingen politisk plattform

Trioen er kun enige i et valgteknis­k samarbeid. Det betyr at de ikke har en felles politisk plattform å jobbe ut fra.

– Foreløpig er det et valgteknis­k samarbeid ja, men en politisk plattform kan vi diskutere senere. Vi er stort sett enige i Lyngen kommunesty­re, så det er kun de ideologisk­e spørsmålen­e som skiller oss, men jeg tror heller ikke det blir noe problem, sier Jensen.

Også Venstre og Mads Harald Fagerborg Kvien hadde ideelt sett for seg en annen koalisjon, men sier seg likevel fornøyd med utfallet.

– Dette var nok ikke øverst på ønskeliste­n hos noen av oss, og det er ikke noe hemmelighe­t at vi ønsket å samarbeide med Høyre. Vi forsøkte, men det gikk ikke. Når tonen med Ap og Folkelista var såpass god og dialogen var aerlig og profesjone­ll, er det naturlig at man prøver å lande en avtale som vi mener er for Lyngens beste, sier Kvien, som er helt fersk i kommunesty­ret.

Ordføreren: – Veldig spesielt

Det var en noe uforberedt Eirik Larsen som onsdag takket for tilliten og byttet plass med Dan Håvard Johnsen i kommunesty­resalen. Talen satt ikke helt, mener han selv.

– Det er veldig spesielt å bli ordfører. Det har vaert mye att og fram etter valget, men jeg er glad for at det endelig ble en løsning. Vi har en spennende gjeng som nå skal styre. En miks av erfaring og unge nykommere, som Mads, som jeg tror vil bidra til å utvikle Lyngen videre. Jeg er også glad for

å ha Pål Andreassen (Ap) ved min side som varaordfør­er. Vi skal samarbeide godt, spesielt nå i starten når alt er nytt, sier Larsen.

Han legger vekt på at han skal styre for alle lyngsvaeri­nger i den kommende perioden.

– Jeg er opptatt av å gjøre

ting i lag og at tonen i kommunesty­ret skal vaere bra.

– Tidenes sterkeste opposisjon

Det er godt nytt for Lene Granli og Frp, som håper på et godt samarbeid mellom posisjon og opposisjon.

– Det har vaert trenden de

siste fire årene, og jeg håper det forblir slik i de fire neste, sier Granli.

Til tross for et godt Frp-valg som økte mandatet fra én til to i kommunesty­ret, går partiet fra å sitte i posisjon de siste fire årene, til opposisjon. Der sitter de sammen med Høyre, Sp,

KrF og Pp.

– Lyngen kommune har nok tidenes sterkeste opposisjon nå, slår Granli fast.

Karina Mikkelsen og Sp gjorde et noe skuffende valg med kun to senterpart­ister inn i kommunesty­re, men hun ser fram til sin første periode i opposisjon:

– Vi skal ha respekt for den jobben Ap, Venstre og Folkelista har gjort, sier Mikkelsen.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? TRIO: Eirik Larsen (Fl), Mads Harald Fagerborg Kvien (V) og Robert Jensen (Ap).
FOTO: MARIUS HOE TRIO: Eirik Larsen (Fl), Mads Harald Fagerborg Kvien (V) og Robert Jensen (Ap).
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? DISSE SKAL STYRE: Folkelista, Arbeiderpa­rtiet og Venstre danner flertall og posisjon i Lyngen kommunesty­ret. Fra venstre: Varamedlem Fredrik Aspö (V), Mads Harald Fagerborg Kvien (V), Robert Jensen (Ap), varamedlem Johannes Lundvoll (Fl), Eirik Larsen (Fl), varamedlem Lill Beate Skogvang (Fl), Øyvind Samuelsen (Fl), Irene Morso Grønvoll (Fl), Sølvi Jensen (Ap), Peggy Anita Olsen (Fl) og varaordfør­er Pål Andreassen (Ap).
FOTO: MARIUS HOE DISSE SKAL STYRE: Folkelista, Arbeiderpa­rtiet og Venstre danner flertall og posisjon i Lyngen kommunesty­ret. Fra venstre: Varamedlem Fredrik Aspö (V), Mads Harald Fagerborg Kvien (V), Robert Jensen (Ap), varamedlem Johannes Lundvoll (Fl), Eirik Larsen (Fl), varamedlem Lill Beate Skogvang (Fl), Øyvind Samuelsen (Fl), Irene Morso Grønvoll (Fl), Sølvi Jensen (Ap), Peggy Anita Olsen (Fl) og varaordfør­er Pål Andreassen (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway