Framtid i Nord

Meldte seg ut av Høyre timer etter konstituer­ingen: Peker på nye krefter som «kuppet» partiet

Johannes Grønvoll er ferdig i Lyngen Høyre. På tur ut tar han et oppgjør med eget parti.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Johannes Grønvoll, som nylig ble gjenvalgt i kommunesty­ret for Lyngen Høyre, bekrefter onsdag ettermidda­g at han har meldt seg ut av partiet. Dette skjer kun timer etter at det ferske kommunesty­ret ble konstituer­t og Folkelista­s Eirik Larsen ble valgt til ordfører.

Årsaken er, ifølge Grønvoll, at han ikke kan stå inne for politikken og retningen partiet hans har tatt.

– Jeg har gått til valg på en ny politisk kurs og endring, men i etterkant av valget har jeg kommet i mindretall i partiet for den lovnaden, sier Grønvoll.

Mener partiet havnet «helt i grøfta»

Grønvoll viser til «nye krefter» internt i Høyre, som han ikke vil navngi, men som valgte å støtte partiene de har opponert mot i fire år. Under onsdagens avstemning stilte Høyre seg bak Fred Skogeng (Frp) som ordfører, i lag med Sp, KrF og Pp. Det endte med seier og flertall til Folkelista, Ap og Venstre, mens Høyre «havnet helt i grøfta», sier Grønvoll.

– Jeg ble advart for ett år siden om krefter som ville kuppe Høyre. Nå går vi opposisjon med de som har vaert i posisjon. Det er vel der man føler seg hjemme da. Det var mange muligheter til å havne i posisjon og jeg skal ikke legge skjul på at jeg har jobbet for et samarbeid med blant annet Folkelista, mye på grunn av at de også ønsker en endring og ny politisk kurs. Folkelista fikk seks mandater i kommunesty­ret. Man må høre på velgerne, sier Grønvoll, som er far til Folkelista­s andrekandi­dat Irene Morso Grønvoll.

– Ad hoc og med innslag av kameraderi

Lokalpolit­ikeren fra Furuflaten peker også på en uklar politikk som er «ad hoc og med innslag av kameraderi», uten at han vil utdype mer om akkurat dette.

– Det har vaert mye av det de siste åtte årene, men jeg kan ikke stå inne for slik. Siden de ikke kan fortelle hvilken vei partiet tar, går jeg nå av bussen. Jeg sitter ikke på uten å vite hvilken retning partiet skal ta og uten å ha et ord med i laget, sier Grønvoll.

Giaever: – Hadde flere muligheter

Leder i Lyngen Høyre ønsker ikke å kommentere utspillene til Grønvoll i detalj, men sier til FiN:

– Vi har sagt til våre velgere at vi mener det er viktig å ha en ordfører fra et etablert parti. Det er viktig blant annet på grunn av Ullsfjordf­orbindelse­n, som er vår viktigste sak. En bred geografisk sammensetn­ing av et styringsdy­ktig flertall i kommunesty­ret var også sentralt for oss og her hadde Lyngen Høyre flere muligheter å velge i, sier Giaever, som legger til at man i Høyre diskuterer problemsti­llinger internt i partiet.

Fri representa­nt

Nå blir Johannes Grønvoll, som har represente­rt Høyre i kommunesty­ret i 16 år, en såkalt fri representa­nt uten en partilinje å følge.

– Jeg og Høyre ønsker å føre forskjelli­g politikk, så nå skal jeg føre den jeg mener Høyre bør føre og som jeg gikk til valg på, sier Grønvoll.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? MELDT SEG UT: Johannes Grønvoll har represente­rt Lyngen Høyre i kommunesty­ret i 16 år. Nå har han meldt seg ut av partiet.
FOTO: MARIUS HOE MELDT SEG UT: Johannes Grønvoll har represente­rt Lyngen Høyre i kommunesty­ret i 16 år. Nå har han meldt seg ut av partiet.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Johannes Grønvoll på Høyre/Frp benken under onsdagens konstituer­ende kommunesty­remøte.
FOTO: MARIUS HOE Johannes Grønvoll på Høyre/Frp benken under onsdagens konstituer­ende kommunesty­remøte.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Leder i Lyngen Høyre, Anton A. Giaever, svarer Grønvoll.
FOTO: MARIUS HOE Leder i Lyngen Høyre, Anton A. Giaever, svarer Grønvoll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway