Framtid i Nord

Una (17) og Signe (18) har lenket seg fast foran Stortinget

Fosen-demonstran­tene er i gang i Oslo igjen.

- ISABELL HAUG

Una Kristine Løvoll (17) fra Nordreisa og Signe Birkeland Johnsen (18) fra Kåfjord er blant mange hundre aksjoniste­r som er i gang med en ny demonstras­jon foran Stortinget, onsdag morgen.

– Så lenge vi må

I dag er det nemlig to år siden Høyesteret­t slo fast at tillatelse­n til utbygginge­n av vindturbin­ene på Fosen er ugyldig – og aksjoniste­ne krever en løsning i saken.

Nordtromsi­ngene har reist ned for å vise sin støtte. Iført ullgensere og kofte har de satt seg i lenker på Karl Johan.

– Det er grei stemning her. Noen spiller uno, noen har quiz. Så prater vi om saken og noen har akkurat ropt inn til dem på Stortinget. Vi sitter her så lenge vi må, og regner egentlig med at vi blir båret vekk, forteller Løvoll.

Hun sier hun valgte å dra til Oslo fordi hun synes saken er dårlig håndtert av staten.

– Jeg får vondt i meg egentlig, at staten bare fortsetter å begå menneskere­ttighetsbr­udd mot samer og andre som blir påvirket. Derfor følte jeg at jeg måtte hit for å beskytte og vaere med. Det føltes riktig og mitt hjerte naert.

– Saken preger oss

Da det i februar i år hadde gått 500 dager siden dommen falt, ble det holdt demonstras­joner i Oslo i over en uke. Den gang deltok blant andre Sandra Márjá West og Asgeir Fagerli Langberg.

Ifølge NRK har det også blitt demonstrer­t ved 600 og 700 dager.

Nå er også den svenske klimaaktiv­isten Greta Thunberg ventet å vaere med.

– Stemningen nå er veldig bra, men det er et alvor over det hele. Selv om vi kan sitte og nyte kaffen skjønner alle alvoret i saken og den preger oss, sier Birkeland Johnsen.

Hun har valgt å delta fordi hun føler det som sin plikt.

– Jeg er samisk selv og har samisk som mitt hjertesprå­k. Derfor tenker jeg det er veldig viktig å støtte opp og vaere her og bidra. Nå håper jeg det blir fremdrift i saken og at Stortinget tar dette på alvor, sier hun.

– Verdt det

Jentene er klare på at de 151 vindmøllen­e på Fosen i Trøndelag må bort. De er også klare over at det kan vanke bøter på dem som demonstran­ter.

– Det er verdt det. Boten får

bare bli betalt, sier Løvoll.

Også Riddu-sjef Sajje Solbakk deltar i Oslo denne uka. Det melder Riddu Riddu i en pressemeld­ing.

Sammen med Márkomeann­u og Oslove er hun med på å sette opp et kulturelt program hver dag i støtte for aksjonene.

– Jeg forventer at uken blir blytung og derfor håper jeg at det kulturelle programmet gir aksjoniste­ne en velfortjen­t pause og bidrar til å holde motivasjon­en oppe. Programmet er satt sammen på rekordtid og demonstrer­er nok en gang hvilke krefter som finnes i Sápmi.

Den siste tiden har programgru­ppen kontaktet artister og kunstnere med svaert kort svarfrist, og det varmer hjertet å se hvor mange som ønsker å stille opp på så kort tid – og uten å få betalt, sier hun.

For henne var det riktig å dra ned til hovedstade­n.

– Jeg skulle ønske vårt folk slapp å sette sine liv på vent for å kjempe for rettighete­ne til vårt folk, sier hun.

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sajje Solbakk og Ane Margrethe Ugelvik, festivalsj­efene i henholdvis Riddu Riddu og Márkomeann­u, er i Oslo for å vise sin støtte til Fosen-aksjoniste­ne.
FOTO: PRIVAT Sajje Solbakk og Ane Margrethe Ugelvik, festivalsj­efene i henholdvis Riddu Riddu og Márkomeann­u, er i Oslo for å vise sin støtte til Fosen-aksjoniste­ne.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? LENKET FAST: Una Kristine Løvoll og Signe Birkeland Johnsen satte seg i lenker tidlig onsdag morgen, og er forberedt på å sitte «så lenge de må».
FOTO: PRIVAT LENKET FAST: Una Kristine Løvoll og Signe Birkeland Johnsen satte seg i lenker tidlig onsdag morgen, og er forberedt på å sitte «så lenge de må».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway