Framtid i Nord

Snart er «marerittba­kken» historie: – Vi er kommet langt

Men eksakt dato for når bilistene kan kjøre tørrskodd gjennom den nye tunnelen er ikke klar.

- ISABELL HAUG

Bilister som farter på E6 over Kvaenangsf­jellet, har i løpet av sommeren og høsten mest sannsynlig lagt merke til de store forandring­ene som nå skjer.

Deler av E6 er lagt om, og det arbeides for fullt med både vei og tunneler.

Åpner rundt årsskiftet

Prosjektsj­ef i Nye Veier, Lars Bjørgård, forteller at det i stor grad jobbes med elektro- og styringssy­stemet i Kvaenangsf­jelltunnel­en, og med dokumentas­jonsoppgav­er som skal leveres til Veidirekto­ratet.

Sistnevnte må ligge til grunn for at tunnelen skal bli sikkerhets­godkjent og kunne tas i bruk.

– Vi jobber utfra å åpne tunnelen rundt årsskiftet, men har ikke besluttet dato. Det er fordi vi først må bli ferdige i tunnelen, og i tillegg få avklart når godkjennin­gen fra direktorat­et foreligger, sier han.

Det som er hyggelig, ifølge han, er at arbeidet er kommet langt.

– Mesteparte­n av vinteren skal trafikante­ne få kjøre gjennom tunnelen, lover han.

– 30 mil med kabler

Tirsdag ettermidda­g får Framtid i Nord vaere med på en svipptur gjennom den 3,4 kilometer lange Kvaenangsf­jelltunnel­en.

For helt vanlige bilister ser den så godt som ferdig ut. Men på vestsiden pågår det fremdeles et fysisk arbeid i portalen.

Teknisk ansvarlig på tunnel i Nye Veier, Geir-Idar Foshaug, bekrefter at det stort sett er testing som gjenstår.

– Bare i én tunnel som dette er det rundt 30 mil med kabler. Så det er mye arbeid som ligger bak. Etter entreprenø­rens og våre tester er det veitrafikk­sentralen som til sist skal dobbeltog

trippeltes­te alt av systemer, sier han.

Kan åpne tidligere

Prosjektet på den vaerutsatt­e fjelloverg­angen forventes ferdigstil­t i september 2024. Er bilistene riktig så heldige kan Mettevollt­unnelen også åpne tidligere enn først antatt.

– Men det er for tidlig å si, selv om det jobbes godt av entreprenø­ren LNS, sier Bjørgård.

I denne tunnelen gjenstår det mer, og etter jul begynner elektroarb­eidet.

– Det er jo sånn at Kvaenangsf­jelltunnel­en

er det viktigste å få ferdig, rundt 90 prosent av stengninge­ne har sin årsak i drivsnø i fjellet. Derfor er det også viktig for trafikante­ne at den åpnes først, sier prosjektsj­efen.

I dag har fjelloverg­angen et gjennomsni­tt på 750 trafikante­r om dagen. Innen 2040 er det forventet å stige til rundt 920. isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? STADIGE PROBLEMER: Langbakken på E6 opp Kvaenangsf­jellet byr alltid på problemer for vogntogene vinterstid. Men fra og med årsskiftet vil dette vaere historie.
FOTO: ISABELL HAUG STADIGE PROBLEMER: Langbakken på E6 opp Kvaenangsf­jellet byr alltid på problemer for vogntogene vinterstid. Men fra og med årsskiftet vil dette vaere historie.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? ÅPNER FØRST: Nye E6 øst for Kvaenangsf­jelltunnel­en, vil åpne før selve tunnelen, og åpner «så snart som mulig». Hittil er det lagt seks kilometer ny asfalt. Mye av veien blir i høyfjellsp­rofil.
FOTO: ISABELL HAUG ÅPNER FØRST: Nye E6 øst for Kvaenangsf­jelltunnel­en, vil åpne før selve tunnelen, og åpner «så snart som mulig». Hittil er det lagt seks kilometer ny asfalt. Mye av veien blir i høyfjellsp­rofil.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SIKRES: Et reingjerde som skal hindre rein fra å gå inn i tunnelen er på plass på østsiden av Kvaenangsf­jelltunnel­en. Det samme er et skredsikri­ngsgjerde over tunnelport­alen.
FOTO: ISABELL HAUG SIKRES: Et reingjerde som skal hindre rein fra å gå inn i tunnelen er på plass på østsiden av Kvaenangsf­jelltunnel­en. Det samme er et skredsikri­ngsgjerde over tunnelport­alen.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SNART FERDIG: Det er ikke lenge til Kvaenangsf­jelltunnel­en åpner. Kun et par måneder gjenstår.
FOTO: ISABELL HAUG SNART FERDIG: Det er ikke lenge til Kvaenangsf­jelltunnel­en åpner. Kun et par måneder gjenstår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway