Framtid i Nord

Grunnstein­en til det nye verftet er lagt: En høvel, en bok og en legofigur

Framtid i Nord fikk - bokstaveli­g talt - bli med da grunnstein­en for det nye verftet på Skjervøy ble lagt på Sandøra i dag.

- KJETIL MARTESØNN SKOG

I dag ble grunnstein­en for det nye verftet på Sandøra på Skjervøy lagt. Til stede i det nydelige høstvaeret var representa­nter for hovedaksjo­naerene, Moen Verft og Olsen Verft, i tillegg til øvrige eiere - de to oppdrettss­elskapene Arnøy Laks og Eidsfjord Sjøfarm, samt Bjarne Johannesse­n som, sammen med broren Harald Johannesse­n, er med som eiere gjennom sine holdingsel­skaper.

Og de fikk høre ordfører Ørjan Albrigtsen fortelle om ei solid satsing på Sandøra.

– Skjervøy kommune har brukt 100 millioner, for øvrig gjennom et enstemmig og svaert raskt fattet vedtak. Vi brukte veldig mye mer tid på om vi skulle gi 25.000 kroner til ei forening enn på dette. Et slikt anlegg og et slikt område er akkurat den industrien Skjervøy trenger, sa Albrigtsen.

Dagens Framtid i Nord

Sammen med Harry Bøe fra Moen Verft AS og Helge Olsen fra Olsen Verft, la han ned en tidskapsel som blir grunnstein­en i bygget.

– Vi legger ned en gammel høvel, slik som ble brukt i starten av verftets tid til å jevne skutesiden­e, sa Helge Olsen fra Bakkeby.

– Og vi legger ned vår bok som kom i forbindels­e med 100-årsjubilee­t vårt i år, sa Harry Bøe.

Ordføreren på sin side fylte på med en dagsfersk utgave av Framtid i Nord, et armbånd fra Newtonromm­et, et armbånd fra den videregåen­de skolen og en kube med bilder av Skjervøy.

Store dimensjone­r

Til stede på Sandøra var også representa­nter fra de ulike entreprenø­rene, flere fra Selskapet

for industrive­kst (SIVA) og representa­nter fra kommunen.

– Selve grunnpilar­ene for hallen er på plass, tolv meter ned på fjell. Nå skal de fylles med betong, og så bygges den

70 meter lange, 30 meter brede og 30 meter høye hallen i løpet av november, forklarte prosjektle­der Pål Pettersen.

Framover mot våren skal det bygges pirer for dokksettin­g, det skal støypes en solid betongplat­e for landsettin­g av store båter og flåter både inne i hallen og rundt på området.

– Så kommer jo travellift­en med en kapasitet på 700 tonn, og den vil vaere formidabel og krever en voldsom infrastruk­tur her på land, forklarte Pettersen.

Det skal også bygges en 50 meter lang kaifront med plass for båter opp til 150 meter.

To 100-åringer

Hele anlegget har kostet flere

hundre millioner kroner, og skal altså drives av dagens ansatte ved Olsen Verft i Bakkeby og nytilsatte i det nye Moenverfte­t.

Begge selskapene har 100-årsjubileu­m i 2023, og håpet var at de skulle vaere klare for drift i år. Det rekker de altså akkurat ikke.

– Går alt etter planen, og det håper vi jo det skal, vil alt vaere

klart til våren, sa prosjektle­der, sivilingen­iør Pål Pettersen.

– Mange tenker kanskje at Skjervøy ligger avsides til, men i forhold til det vi lever av og med så ligger vi midt i leia, sa ordfører Ørjan Albrigtsen.

– Vi er veldig sentral.

Kjetil@framtidino­rd.no 901 97 329

 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Harry Bøe, Helge Olsen og Ørjan Albrigtsen la sammen ned grunnstein­en - en tidskapsel - for det nye verftet på Sandøra.
FOTO: KJETIL M. SKOG Harry Bøe, Helge Olsen og Ørjan Albrigtsen la sammen ned grunnstein­en - en tidskapsel - for det nye verftet på Sandøra.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Daglig leder for Olsen Verft, Helge Olsen, la ned en av de gamle høvlene som ble brukt den tida verftet i Bakkeby bygde trebåter.
FOTO: KJETIL M. SKOG Daglig leder for Olsen Verft, Helge Olsen, la ned en av de gamle høvlene som ble brukt den tida verftet i Bakkeby bygde trebåter.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, fylte tidskapsel­en med et ferskt Framtid i Nord, samt flere andre objekter som beskriver nåtidas Skjervøy.
FOTO: KJETIL M. SKOG Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, fylte tidskapsel­en med et ferskt Framtid i Nord, samt flere andre objekter som beskriver nåtidas Skjervøy.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Grunnmuren for hallen er solid, og går tolv meter ned i grunnen.
FOTO: KJETIL M. SKOG Grunnmuren for hallen er solid, og går tolv meter ned i grunnen.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Harry Bøe fra Moen Verft fyller på med grus over tidskapsel­en.
FOTO: KJETIL M. SKOG Harry Bøe fra Moen Verft fyller på med grus over tidskapsel­en.
 ?? ??
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Arbeidet med anlegget er i full gang, og store mengder sand og grus blir landet.
FOTO: KJETIL M. SKOG Arbeidet med anlegget er i full gang, og store mengder sand og grus blir landet.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? ET TJUETALLS PERSONER VAR TIL STEDE DA GRUNNSTEIN­EN BLE LAGT NED PÅ SANDØRA.
FOTO: KJETIL M. SKOG ET TJUETALLS PERSONER VAR TIL STEDE DA GRUNNSTEIN­EN BLE LAGT NED PÅ SANDØRA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway