Framtid i Nord

De har doblet omsetnin på et år – men her er det ingen som får betalt en

– Alt skjer på dugnad, sier Geir Sagelv.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

– Det var så rotete her før, og folk camperte uten mål og mening. Ikke var det søppelhånd­tering og ikke var det noe slags vannsystem. Vi fant ut at vi var nødt å gjøre noe.

Det sier Geir Sagelv om det som skulle bli starten på det man finner i havna i Oksfjord i dag. Et imponerend­e anlegg som campingtur­ister – og andre forbipasse­rende – skryter voldsomt av.

Han er leder i Oksfjord båtforenin­g, og det er nettopp båtforenin­ga som tilbyr bobil- og campingvog­nparkering i sommerhalv­året.

Nybygg

Parkeringe­n er selvbetjen­t – og i år har de omsatt for over 250.000 kroner. Det tilsvarer rundt 800 overnattin­gsdøgn, og er mer enn dobbelt av hva de har fått inn tidligere år.

– Suksessfor­melen her er et godt arbeidsgje­ng, medlemmer som støtter opp, og ikke minst at fjorden her er begeistrer­t for at vi klarer å få det til. Det er inspirasjo­n i seg selv, sier Sagelv.

I sommer har de fått opp et nytt servicehus, med støtte fra både Sametinget, og litt fra Nordreisa kommune. Resten er finansiert med båtforenin­gas egne midler og lån fra banken.

I servicehus­et finner man blant annet to toaletter, dusj, tømmestasj­on, kjøkken og vaskemaski­n.

Dugnad

Hverken Sagelv, eller andre medlemmer i styret, får en krone av overskudde­t. Men hvorfor orker man å bruke så mye tid på et prosjekt man ikke får betalt for?

– Det må fuglene vite, men jeg liker jo å prate med folk. Også er det bra for Oksfjord at vi har dette. Det er jo med på å utvikle havna som sådan, siden overskudde­t i sin helhet går tilbake til havna. Alt som står her av infrastruk­tur har vi betalt selv.

Og det aller, aller meste, skjer på dugnad. De eneste oppgavene som er satt bort er regnskapsf­øringen, samt at det er to jenter som er ansatt for å vaske om sommeren.

Det er 20 oppstillin­gsplasser på den selvbetjen­te parkerings­plassen – og båtforenin­ga har ingen planer om å bygge opp.

– Nei, vi blir nok å holde det på nivået vi er på nå. Da kan vi heller legge inn mer infrastruk­tur rundt her og tilrettele­gge.

Han mener dette er en god løsning – i stedet for å snakke om turistskat­t.

– Kanskje kan man snu det på hodet, og tilrettele­gge, så må man betale for å bruke? Det er det vi gjør her.

God service

Sagelv legger til at en annen suksessfak­tor, er det gode samarbeide­t med Nordreisa kommune. Det er nemlig kommunen som eier grunnen – og moloen.

– Mens vi drifter infrastruk­turen for kommunen. Men uten at de hadde vaert velvillig, hadde vi ikke fått det til.

Lederen i båtforenin­ga er, som han nevnte, glad i folk – og trives godt i «serviceyrk­et». For selv om det er en selvbetjen­t ordning, har han mye å gjøre med turistene som kommer innom.

En gang, forteller han, var det et par fra Italia som kom syklende og lurte på om de hadde teltplass. Teltplass hadde de, men vaeret var dårlig, så han bydde dem heller å bo i lysthuset.

Paret lurte på hva de måtte betale for det.

– Men da måtte jeg si at når de gidder å sykle helt fra Italia og hit, så skal de få bo gratis. Så nå camper syklister gratis her. Det handler litt om mangfoldet, det er viktig å ta vare på syklister, slår han fast.

Nøye på renhold

Det er viktig for dem at det skal vaere reint – ute som inne, sier Sagelv. Fra starten av har de brukt tid på å holde det rent og ryddig, det skal ikke vaere så mye som en sigarettst­ump å finne på plassen.

– Og det tror jeg er viktig, sier han.

Det har for øvrig ikke hendt en eneste gang at han har kommet inn i servicehus­et til rot, eller til at turistene har latt skitne kopper og kar stå igjen etter seg.

– Når folk kommer hit, og det er rent, er det ofte det når de drar også. Vi har så mange ulike nasjonalit­eter her, fra forskjelli­ge kulturer, så fellesnevn­eren er jo at folk vi ha det rent rundt seg. Derfor er vi så nøye på renhold.

Han forteller at med betalingsl­øsningen de bruker, kan de se hvilke nasjonalit­eter som kommer på besøk, og hvem som har vaert før.

Det viser seg at 44 prosent er gjenganger­e fra i fjor. Sett bort fa nordmenn, er det flest tyskere som besøker dem, men også nederlende­rne og franskmenn er ivrige besøkende.

– Vi er veldig fornøyd, konkludere­r han med.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? NYTT: I sommer kom det opp et nytt servicehus. Bygget er levert av Birkelund Sagbruk.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL NYTT: I sommer kom det opp et nytt servicehus. Bygget er levert av Birkelund Sagbruk.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? GODE TILBAKEMEL­DINGER: «Campingen» i havna i Oksfjord får gode tilbakemel­dinger av turistene. Det er tyskere som hyppigst er på besøk – og mange kommer tilbake.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL GODE TILBAKEMEL­DINGER: «Campingen» i havna i Oksfjord får gode tilbakemel­dinger av turistene. Det er tyskere som hyppigst er på besøk – og mange kommer tilbake.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? CAMPING: Ved havna i Oksfjordha­mn har Oksfjord båtforenin­g 20 oppstillin­gsplasser for bobil og campingvog­ner. De har blitt veldig populaere blant forbipasse­rende turister.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL CAMPING: Ved havna i Oksfjordha­mn har Oksfjord båtforenin­g 20 oppstillin­gsplasser for bobil og campingvog­ner. De har blitt veldig populaere blant forbipasse­rende turister.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? LYSTHUS: Her fikk to italienske sykkelturi­ster bo gratis i to døgn.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL LYSTHUS: Her fikk to italienske sykkelturi­ster bo gratis i to døgn.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ??
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ??
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway