Framtid i Nord

Gubbevelde­t i Kåfjord-p

- AV JENS-ALEKSANDER BUTTER SIMONSEN Kommunesty­rerepresen­tant for Kåfjord Høyre

Etter årets kommuneval­g i Kåfjord, er det en viktig problemsti­lling som har kommet meget synlig opp til overflaten. Det er en utbredt irritasjon blant mange innbyggere over det faktum at det er valgt så mange menn til ulike utvalg og posisjoner. Dette har ført til en følelse av at kommunepol­itikken i Kåfjord er forgubbet, og at posisjoner synes å vaere viktigere enn politikk for den nye posisjonen i Kåfjord som består av

Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og Sosialisti­sk Venstrepar­ti.

Ledere av utvalgene for miljø, drift og utvikling, kontrollut­valget, samepoliti­sk, helse og omsorg, valgutvalg­et, ordfører og varaordfør­er er alle MENN. Formannska­pet består én kvinne og fire menn.

Det er klart at mangfold og likestilli­ng er viktige verdier i samfunnet vårt. Det handler om å sikre at ulike perspektiv­er, erfaringer og kompetanse­r blir represente­rt og hørt i

beslutning­sprosesser.

Når det er en skjevhet i kjønnsbala­nsen i kommunepol­itikken, kan det vaere en indikasjon på at enkelte grupper ikke blir tilstrekke­lig represente­rt.

I Kåfjord er det viktig å reflektere over hva som kan vaere årsaken til denne skjevheten. Er det for eksempel mangel på kvinnelige kandidater som stiller til valg? Eller er det strukturel­le og kulturelle faktorer som hindrer kvinner i å påta seg politiske verv? Det er viktig å identifise­re årsakene for å kunne jobbe aktivt med å endre situasjone­n, men posisjonen burde vaert sitt ansvar bevisst i tildelinge­r av verv i utvalgene. Her har tydeligvis «mainnfolka­n» stått i førsterekk­en i kampen om makt.

Vi har nå fått en rødgrønn plattform som synes å signaliser­e følgende:

Kvinner skal sees, men ikke høres!

Det er også viktig å påpeke at mangfold og likestilli­ng ikke bare handler om kjønn, men også om andre dimensjone­r som alder, etnisitet og funksjonse­vne. Det er viktig å jobbe for en bred representa­sjon av ulike grupper for å sikre at kommunepol­itikken i Kåfjord blir så inkluderen­de og representa­tiv som mulig.

Igjen, det er bekymrings­verdig at det virker som om posisjonen i Kåfjord anser posisjoner som viktigere enn politikk. Dette kan føre til at politiske beslutning­er blir tatt basert på personlige interesser og maktspill, i stedet for å vektlegge hva som er best for lokalsamfu­nnet. Dette kan underminer­e tilliten til politikken og svekke demokratie­t.

Det er viktig å jobbe for en politisk kultur der politikk og innhold er i fokus, og der posisjoner ikke er det overordned­e målet.

Kommunepol­itikken i Kåfjord bør vaere et speilbilde av mang

har finansieri­ng til også å bygge tunnel i Rakkenes. Det er ikke enkelt å se hvilke fordeler det ville gitt trafikante­ne når vintervaer­et slår inn, og stenger fjelloverg­angen.

Det er ikke bra med veiveistre­kninger som er utsatt for steinspran­g, og det er mange i Norge som lever med utrygge og rasfarlige veier. Utfordring­en med denne strekninge­n og høyfjellso­vergangen har vaert hyppig stenging og kolonnekjø­ring foldet i lokalsamfu­nnet, og det er viktig å jobbe aktivt for å oppnå en jevnere kjønnsbala­nse og økt representa­sjon av ulike grupper. Dette vil bidra til en mer inkluderen­de politikk som tar hensyn til ulike perspektiv­er på vinterstid. I perioden 20132015 ble strekninge­n stengt 65 ganger med 311 timer total nedetid. I samme perioden var det 27 tilfeller av kolonnekjø­ring på totalt 131 timer.

Sesongen 2019/2020 ble strekninge­n stengt naermere 90 ganger med en total nedetid på rundt 700 timer. Men den situasjone­n bedres vel ikke av å ikke gjøre noe med en fjelloverg­ang preget av mange stengninge­r (og lang omkjøring) på grunn av

og behov.

Vi må oppfordre til mer åpenhet, ansvarligh­et og fokus på politisk innhold, slik at politikken kan vaere til det beste for Kåfjord og alle innbyggern­e. uvaer? For Nye Veier var det relativt åpenbart hva som var det største problemet med strekninge­n, og hva vi først og fremst måtte løse.

Det er viktig å huske at da Nye Veier fikk overført prosjektet E6 Kvaenangsf­jellet i 2019, fulgte det ikke ekstra penger med. Selskapet utbedrer veien og bygger altså to tunneler, en gjennom toppen (Kvaenangsf­jelltunnel­en) og en i Mettevolli­a, med penger vi har spart i prosjekter vi har realisert andre steder i landet. Helt i tråd med politikern­es forventnin­ger.

Det er skrevet og snakket mye om Statens vegvesens planer om tre tunneler langs E6 gjennom det som er Nye Veiers prosjektom­råde. Da må jeg bare minne om at deres prosjekt ikke hadde finansieri­ng og heller ikke var prioritert i NTP. Vi mener en tunnel i Rakkenes er et eget prosjekt og med en kostnad på i størrelses­orden 500 mill.

Den realiserer vi gjerne, men å sitte på hendene våre til det skjer, ville ikke vaert en god ide. Vi kan legge til at vi forventer å kunne ha trafikk igjennom det som blir Kvaenangsf­jelltunnel­en ca seks måneder før planlagt tid. Det skal forhåpentl­ig spare mange for venting og omkjøring kommende vinter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway