Framtid i Nord

Vil ikke også KNA ha mer vei for pengene? Vern sa du? Vi sender faktura

- AV JON-IVAR NYGÅRD (AP) Samferdsel­sminister AV RAGNHILD BERGSET ELVESTAD OG MORTEN FREDRIKSEN OG JAN HARALD TØRFOSS Nordreisa Senterpart­i

I Framtid i Nord den 4. oktober skriver KNAs president i sitt innlegg at endringene i veinormale­n er en salderings­post for regjeringe­n og symbolsk klimapolit­ikk og at mitt politiske prosjekt er å senke ambisjonsn­ivået i norsk veibygging. Dette er selvsagt feil.

I neste års statsbudsj­ett foreslår vi å bruke 43 milliarder kroner til drift, vedlikehol­d og investerin­ger på veiene, en økning på 3,3 milliarder kroner fra i år. Dette burde vaere bevis nok for våre veiambisjo­ner.

Det er også slik at vi ikke kan velge hvilke klimatilta­k vi liker, mens vi kaller de som ikke passer oss for «symbolpoli­tikk». Norsk transports­ektor står for nesten 30 prosent av Norges klimagassu­tslipp og store naturinngr­ep. Derfor tar vi nå ansvar.

Det er også et mål å gjenbruke gamle veier når vi bygger nytt. Da åpner vi for at nye motorveier kan ha litt lavere fartsgrens­e, i bytte mot at vi sparer både matjord og natur, og senker utslipp.

Endringene i veinormale­n er nøye faglig begrunnet, og forslaget var ute på offentlig høring, der det var bred enighet om at endringene var gode. Dette vil gi mer vei for hver krone vi legger igjen.

Veier med både to/tre og fire felt skal fortsatt bygges møtefrie og med samme bredde som før. Vi ønsker mer gjenbruk ved å åpne for firefelts motorveier med både 90 og 100 km/t i nye prosjekter.

Endringene gjør at vi kan bygge to-/trefeltsve­ier på strekninge­r med litt flere biler enn før. Nå bygges firefeltsv­ei med 110 km/t når veien har flere enn 12.000 biler i et gjennomsni­ttsdøgn. Vi åpner for at to-/trefeltsve­ien kan bygges opp til 15.000. Det kan fortsatt bygges firefelts ned til 12.000, for eksempel på strekninge­r med høy utfartstra­fikk eller høy tungbiltra­fikk.

Det åpnes for at det bygges noe faerre veier med fire felt – men når de først bygges, så bygges disse med samme bredde som før. Endringene i veinormale­n vil kunne gjøre oss i stand til å prioritere flere gode to- og trefeltsve­ier med midtdeler og forbikjøri­ngsfelt der det er størst behov for det, og hvor det vil gi aller størst gevinst for trafikksik­kerheten til de reisende.

Nok en gang er det foreslått et nytt verneområd­e i Nordreisa kommune. Kommunen vår er en foregangsk­ommune når det gjelder vern og hensyn til natur, men denne gangen skaper forslaget mer eller mindre hissige reaksjoner hos lokalbefol­kningen. Det kan vi på mange måter forstå.

Området det dreier seg om strekker seg fra grensen til Reisa nasjonalpa­rk ved Sieimma og nordover til Saraelv og er foreslått regulert innen vernekateg­orien «naturreser­vat». Arealet dekker elva og en ca 5 km lang skogsbilve­i fra Saraelv til Käyräniva. I dag benyttes området flittig av lokalbefol­kningen. Det utøves naeringsvi­rksomhet i form av elvebåtkjø­ring, turister og lokale vandrer til fots og på ski og området er viktig for utøvelse av elg- og rypejakt.

Et naturreser­vat er definert som et område som kan ha internasjo­nal status, med en type natur som er truet, sårbar, sjelden, typisk eller spesiell. Videre kan naturen vaere et «økologisk funksjonso­mråde», eller ha spesiell vitenskape­lig verdi for forskning (kilde finner man her). Det er vanskelig å forstå at området som foreslås tilfredsst­iller kravene til et naturreser­vat.

Naturreser­vat er et strengere vern enn for eksempel nasjonalpa­rk, og området kan totalfrede­s mot all virksomhet og ferdsel. I praksis risikerer man at all ferdsel med elvebåt fra Saraelv til Sieimma blir forbudt.

Skogsbilve­ien ble bygget i den hensikt å ta ut trevirke eller drive skogpleie og er finansiert av statlige midler. Veien i seg selv bidrar til å gjøre nasjonalpa­rken mer tilgjengel­ig for folk flest. Om denne innlemmes i et naturreser­vat vil allmennhet­ens tilgang på Reisa nasjonalpa­rk innskrenke­s betydelig.

Vi er ikke imot vern av natur. Vern anser vi som et helt nødvendig og viktig virkemidde­l for å sikre sårbare naturtyper, økosysteme­r og andre reelle verneverdi­er mot ødeleggend­e inngrep. Men vern er ikke gratis.

Det er at paradoks at det å bygge ned landareale­r og frigi områder i sjø til hytteutbyg­ginger, vindkraft og lakseoppdr­ett genererer store inntekter til kommunekas­sa, mens vern, som Norge også er forpliktet til, gir naermest null. Vern av natur er ikke dugnadsarb­eid og skal ikke vaere gratis. Inntil en reell kompensasj­onsordning er på plass, sier vi nei til nye verneområd­er i vår kommune.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway