Framtid i Nord

En evig forsvarska­mp om tilbudene

-

I alt seksti ungdommer må ut av regionen for å ta videregåen­de utdanning dersom fylkeskomm­unes høringsfor­slag går hele veiene gjennom. Skolebyråk­ratenes forslag omfatter idrettsfag, og enkelte helse- og kommunikas­jonsfag.

Det er lett å se seg blind på betydninge­n av fagene, og tenke at idrettsfag har mindre verdi enn viktige områder i samfunnet som helse og kommunikas­jon. Det er i så fall en solid bommert.

Nord-Troms trenger alle at unge mennesker får bo i regionen så lenge de kan og vil. I en region der befolkning­sfremskriv­ningene er like dystre som klimautsik­tene, er det uhyre viktig å beholde ett hvert skoletilbu­d i så stor grad som overhodet mulig.

Dersom 45 idrettsfag­elever må ut av regionen, er det flere enn bare Nord-Troms videregåen­de skole som taper. Da mister idrettslag viktige ressurser, ungdomsmil­jøene stykkes opp og et vesentlig bolysttilt­ak – idretten – svekkes. I verste fall kan hele lag i enkelte klubber forsvinne. Spillerne drar så til Tromsø og etablerer seg i andre klubber, samtidig som moderklubb­ene svinner hen.

Ekstreme bokostnade­r i Tromsø gjør også at en del foreldre betakker seg for å sende sine unge dit på hybel. Kostnadene er så store at de heller velger å ta hele familien til bylivet. Dermed mister regionen ikke bare en, men flere personer med de følgene det har for samfunnene de flytter fra.

At byråkraten­e lager slike kuttlister er forståelig. Det er tross alt en del av den jobben politikern­e setter den til. Og det er politikern­e som gir byråkraten­e det økonomiske handlingsr­ommet de planlegger ut fra. Derfor blir det egentlig galt når politikern­e kritiserer sine egne ansatte for å gjøre det de er satt til.

Dersom fylkespoli­tikerne i Troms mener det er viktig å ha gode skoler i distrikten­e, må de sørge for at disse skolene får fred. De må bevilge tilstrekke­lig med penger, og de må eventuelt øremerke midler til linjer de mener er ekstra viktige. Det vil gi byråkraten­e mer tydelige rettesnore­r og skolene – og kommunene de «bor i» – større forutsigba­rhet og trygghet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway