Framtid i Nord

Her blir det full stopp i p uka: – Vi må vurdere vå Roduksjone­n denne re muligheter framover

Styreleder Fredd Wilsgård bekrefter at Skardalen Settefisk tar en lengre pause i produksjon­en i Kåfjord.

-

Wilsgård bekrefter overfor Framtid i Nord at det blir stans i aktivitete­n ved settefiska­nlegget i Skardalen.

– Det er ikke hyggelig å måtte stoppe produksjon­en i Skardalen Settefisk AS. Men vi må ta en pause og vurdere våre muligheter fremover, sier Wilsgård.

Det vil bli stans i Skardalen allerede denne uka.

– Ja, det aller meste av aktivitet vil vaere over allerede denne uka. Så har vi noen vurderinge­r å ta på en av avdelingen­e i Skardalen, som kan maksimalt komme til å ha drift enda i 5-6 uker, men dette er ikke avklart nå. Men vil avklares senest i neste uke, sier styreleder­en.

Han sier at Skardalen Settefisk, der Wilsgård Fiskeoppdr­ett er suverent største eier, har hatt problemer i produksjon­en og at man nå er kommet til en veiskille med tanke på hva man skal gjøre med anlegget i Kåfjord.

– Kan dette bety slutten for anlegget?

– Det kan bety slutten, ja. Men den beslutning­en er ikke tatt, sier Wilsgård, som tror at produksjon­sstansen fort kan vare ut neste år.

– Ja, vi tror at det meste av 2024 vil måtte gå til å legge nye planer og vurderinge­r av disse, sier styreleder­en.

Strenge krav

Skardalen settefisk hadde et rødt årsresulta­t før skatt på naermere 4,5 millioner kroner i 2022 og det er minustall i millionkla­ssen helt tilbake til og med 2019. Han viser til at settefiska­nlegget gjennom flere år har hatt vanskeligh­eter med å levere på kvalitet og fiskevelfe­rd når det gjelder produksjon av steril fisk.

– I 2021 gikk man bort fra produksjon av steril fisk, og over til «vanlig» smoltprodu­ksjon. Her leverte man bedre resultater både for 2021 og 2022. Men høsten 2022 fikk man hendelser som har medført at man igjen ikke har vaert god nok på kvalitet og velferd. Dersom vi ikke selv tar konsekvens­ene av dette vil man risikere at tilsynsmyn­dighetene gjør det, sier Fredd Wilsgård. Wilsgård Fiskeopdre­tt har i forlengels­en av det altså konkludert med at man må ta en fot i bakken.

– Det stilles strenge krav til fiskevelfe­rd fra myndighete­ne, og for å unngå fortsettel­se av en produksjon som ikke er tilfredsst­illende har man besluttet å ta en pause i produksjon, mens man ser på hvilke alternativ­er som er aktuelle som eventuell løsning og løft av anleggets produksjon, sier Wilsgård.

Gjør det vanskelig

Fredd Wilsgård viser til at man må gjøre investerin­ger på over 100 millioner kroner hvis anlegget i Skardalen skal levere etter dagens norm. Han peker på at de siste års endringer i rammebetin­gelsene ikke gjør slike investerin­gsplaner enkle å gjennomfør­e.

– For oppdrettss­elskapene som eier Skardalen Settefisk as er siste års endringer i rammebetin­gelser, med mer enn 100% økning i selskapene­s beskatning med på å gjøre det vanskelig å investere nytt i settefisk. Selv snart 10 måneder etter at det nye skatteregi­me ble innført, kan ikke skattemynd­ighetene svare oss på hva oppdretter­ne som eier Skardalen Settefisk AS faktisk skal betale skatt av. Det gjør

investerin­gsbeslutni­ngen vanskelig, sier Wilsgård.

Strukket seg ekstremt langt

Han sier at de ansatte ved anlegget, rundt åtte i tallet ifølge proff.no, har fått tilbud om andre stillinger i Wilsgård-konsernet. Nå er Wilsgård Fiskeoppdr­ett i tenkebokse­n for hva man skal gjøre med anlegget fremover. Ifølge Wilsgård var det en tung avgjørelse å stanse produksjon­en.

– Det har sittet veldig langt inne. Eierne har strukket seg ekstremt langt for å unngå dette, men manglende resultat i drift og endrede rammebetin­gelser for havbruksna­eringen har som sagt gjort det nødvendig å ta grep.

Avklaring i 2024?

Han håper at 2024 skal bringe klarhet i hva som skjer rundt

skattebela­stningen i havbruksna­eringen.

– Vi vil også bruke tiden til å se på hva som vil kunne vaere løsningene for å løfte en 100 millioners-investerin­g i Skardalen på en god måte. Så krysser vi fingrene for at det med riktige rammebetin­gelser, på et tidspunkt kan produseres smolt i Skardalen, sier Fredd Wilsgård.

– Hva må skje for at dere skal starte opp igjen – og gjøre de tunge investerin­gene i 100-millioners­klassen som du skisserer?

– Vi må få muligheten til å beholde de eksisteren­de tillatelse­ne, samt kunne ha en inntjening i havbruk som muliggjør en slik investerin­g. At man i havbruk har fått mer enn dobling av skatten, gjør at alle investerin­ger i naeringen blir vanskelige­re. Man blir avkrevd å måtte prioritere hardere og ikke minst så vil også gode og lønnsomme investerin­ger ta betydelig lengre tid å fremskaffe egenkapita­l til siden det meste av overskudd går til å betale skatt, sier Wilsgård.

TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? STOPP: Fredd Wilsgård, styreleder i Skardalen Settefisk AS, stanser produksjon­en i Kåfjord.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN STOPP: Fredd Wilsgård, styreleder i Skardalen Settefisk AS, stanser produksjon­en i Kåfjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway