Framtid i Nord

Tar opp kampen mot «tvang – Uaktuelt å flytte oss til Tro Sflytting»: msdalen

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

Et høringsfor­slag om å avvikle flere studier ved Nord-Troms videregåen­de skole skaper harme. Nå bretter flere ermene opp og gjør seg klare til å kjempe med nebb og klør.

– Jeg tenker at det ikke skal skje. Det er uaktuelt å flytte oss til Tromsdalen.

Det sier 16 år gamle Emilie Stabell fra Skjervøy, førsteårse­lev på idrettsfag ved NordTroms videregåen­de skole i Nordreisa.

Mandag ble det klart at Troms og Finnmark fylkeskomm­une ønsker å gjøre endringer på studietilb­udet ved NordTroms videregåen­de skole.

I et høringsdok­ument kommer det fram at man ønsker å avvikle alle klassetrin­n for idrettsfag og at nåvaerende elever vil bli flyttet til Tromsdalen vgs. fra og med skoleåret 2024/2025.

I tillegg ønsker man å erstatte den suksessrik­e vekslingsm­odellen for vg2 helsearbei­derfag og vg2 barne- og ungdomsarb­eiderfag, samt avvikle vg2 informasjo­nsteknolog­i.

Dette begrunnes med at en reduksjon i klasser vil gi bedre oppfylling i andre klasser og med dette også imøtekomme et behov for økonomisk innsparing.

Men forslaget møter både harme og kampvilje hos elever og laerere i Nordreisa.

– Det er noe av det dummeste jeg har hørt. Det er faelt at de har tenkt å legge ned en linje som er så populaer og viktig å ha her, sier tredjeårse­lev på idrettsfag Emma Thomassen (18).

En evig kamp

Knut Olav Rønsen er laerer på idrettsfag og seksjonsle­der for idrett ved Nord-Troms vgs.

Han reagerer på at fylkeskomm­unen skal spare penger, for så å gi regningen til elevene som ut i et påbegynt studieløp risikerer å måtte flytte til Tromsø.

– Det er greit at det bare er et forslag, men når man legger ut et slikt forslag og sier at det ikke er noe problem, det er bare å flytte til Tromsø, så provoserer det ganske mye og det provoserer elevene.

Rønsen stusser også over den nye tildelings­modellen som sier at en klasse bør ha 30 elever for å vaere levedyktig:

– Vi har hatt 15 plasser i klassene i utgangspun­ktet. Og vi

har totalt 46 elever, så vi er flere enn det som er antall plasser. Men så kommer det en ny tildelings­modell som vi ikke har hørt om før nå, som sier at det må vaere 30 elever i hver klasse - da blir det vanskelig å fylle opp i distriktet, det er kun i de store byene det vil fungere.

Rønsen, som har vaert med å kjempe for idrettslin­jas eksistens utallige ganger siden 2012, sier det er én ting fylkeskomm­unen til stadighet overser.

Nemlig at elever fra idrettslin­ja og skilinja (som er en landslinje og utenfor fylkeskomm­unens budsjett) deler mange av de samme fagene:

– Da fyller man bortimot 30 plasser, som er en full klasse. Det er i matte, norsk, engelsk og alle fellesfage­ne, sier han.

Send Tromsdalen hit!

Samtlige av elevene fra idrettslin­ja som Framtid i Nord møter er bekymret over at de kanskje må flytte til Tromsø.

De er blant annet bekymret over om de finner boplass, spesielt siden bortimot 30 elever (avgangskla­ssen blir ikke påvirket av dette) fra idrettslin­ja i Nordreisa risikerer å måtte flytte til Tromsdalen.

Flere er bekymret over trang økonomi og egen psykisk helse om de plutselig må flytte hjemmefra og et trygt og godt skolemiljø, som de skryter uhemmet av.

Også fraflyttin­g fra NordTroms bekymrer flere. Noen sier de vil hoppe av studiet om forslaget blir et faktum.

– Man blir frustrert. Vi har et veldig godt samhold her, sier andreårsel­ev ved idrettslin­ja Aslaug Marie Henriksen (17).

– Hvis man flytter bort får man også en dårligere tilknytnin­g

til hjemplasse­n. Kanskje man ikke har lyst å komme tilbake når man blir eldre. Det er veldig dårlig for distriktet å legge ned, og så blir det et veldig mye dårligere tilbud for elevene som kommer etter oss, sier hun.

Henriksen undrer seg over hvorfor ikke elevene fra Tromsdalen kan komme til Nordreisa? Ettersom de også går med «halve klasser», sier hun.

– Det er mer tilrettela­gt for dem å flytte hit, og billigere å bo er det også, mener Henriksen.

– Vi er like mye verdt som elevene i Tromsø

Laererne Knut Olav Rønsen og Ingrid Bråstad Nilssen bekymrer seg for gjennomfør­ingsgraden til elevene om de blir «tvangsflyt­tet».

– Det er ganske tydelig at det å få bo hjemme lengst mulig, få oppfølging av foreldre, ha naer tilknytnin­g til idrettslag rundt det er mange faktorer som blir borte, og gjennomfør­ingsgraden er jeg 100 prosent sikker på vil gå rett ned om dem må flytte til Tromsø. Det er veldig lite gjennomten­kt, selv om jeg skjønner tankegange­n bak den tildelings­modellen, men det er ikke noe som fungerer i NordTroms, sier Rønsen.

Bråstad Nilssen mener en slik avgjørelse potensielt vil kunne få ringvirkni­nger langt utover skolens tilbud om elevene forsvinner fra lokalsamfu­nnet:

– Det kommer til å merkes i fotball, håndball og hvor enn dem tilhører, ikke bare i Nordreisa, men i Kåfjord, Kvaenangen, Skjervøy, det vil merkes som aktive utøvere, men elevene er også ressursper­soner og har trenerroll­er. Så det vil bety at man kanskje ikke har juniorelle­r seniortilb­ud i de idrettene. Så det har store ringvirkni­nger.

– Hvis man ser på FNs baerekraft­smål, så skal lokalsamfu­nn ha samme muligheter som byene, understrek­er Rønsen.

– Vi er like mye verdt som elevene i Tromsø, skyter Emma Thomassen (18) inn.

– Synes det er dumt

Også vekslingsm­odellen for vg2 helsearbei­derfag og vg2 barneog ungdomsarb­eiderfag vil bli erstattet, om forslaget i høringsdok­umentet blir en realitet.

Her er det foreslått å avvikle vekslingsm­odellen for så å gå over til et ordinaert studieløp for vg2 helsearbei­derfag, hvor utdanning og laerlingti­da er adskilt, og ikke vekselvis som vekslingsm­odellen er bygd på.

I tillegg er det foreslått å avvikle barne- og ungdomsarb­eiderfaget i sin helhet.

– De vil ha folk til NordTroms, og da synes jeg det er dumt om de skal ta bort den her muligheten. For det er veldig fint at vi kan vaere laerlinger samtidig som vi går på skolen, sier Tomine Tyldum (17) fra Skjervøy, elev på vg2 helsearbei­derfag og laerling hos Skjervøy sykestue og sykehjem.

Skreddersy­dd for Nord-Troms

Vekslingsm­odellen er skreddersy­dd for Nord-Troms, forteller Ingrid Solvang, laerer og seksjonsle­der for helse- og oppvekstfa­g ved Nord-Troms vgs.

Solvang forklarer at modellen ble lagd i 2015 fordi mange elever ikke fikk laerlingpl­asser og dermed begynte i andre jobber.

– Når ingen fikk laerlingpl­ass, ble det stopp. Ingen fikk fullført utdanninge­n.

Men etter at vekslingsm­odellen ble til, hvor man veksler mellom skole og praksis under hele studieløpe­t, ble det fart på antall laerlingpl­asser.

– Det gjorde at vi fikk 45 laerlingpl­asser i Nord-Troms, det revolusjon­erte hele NordTroms og gjorde at vi fikk flere arbeidere i barnehager, skoler og ikke minst på sykehjem - og vi vet det er et skrikende behov både innen helse, omsorg og oppvekst, sier Solvang.

– Vi vet ingenting

Amalie Isaksen (18) fra Skjervøy, Suthasini Rueanphima­i (17) fra Nordreisa og Tomine Tyldum (17) fra Skjervøy er nå dermed bekymret over hva som skjer med deres studieløp.

For om vekslingsm­odellen forsvinner, hva skjer med resten av skolegange­n deres? Må de flytte til en ny plass for å fortsette? Får de gå ferdig det de har begynt på? Må de starte videregåen­de skole på nytt?

– Vi vet ingenting, sier Tomine.

Hun understrek­er at alle tre ser for seg en fremtid i NordTroms - enn så lenge.

– Hvis ikke hadde vi ikke valgt dette studiet. Hadde vi hatt lyst å flytte så hadde vi allerede gjort det.

Dyrebare laerlinger

Torkel Hestsveen er tillitsval­gt for Utdannings­forbundet.

Hestsveen forteller om en videregåen­de skole som sender

ut dyrebare laerlinger fra fag som informasjo­nsteknolog­i og helse- og oppvekst til mange av kommunene i Nord-Troms.

– Jeg er redd for at vi ikke får så mange elever som gjennomfør­er om de må dra til Tromsø. Så vil politikern­e spørre: Hvorfor går det så dårlig?

– Kanskje er det noen politikere som bør skjaere gjennom å si at dette bør vi ta oss råd til. Jeg tror mange vil få problemer med å få seg fagbrev, god utdannelse og må flytte på seg. Frafallet av elever fra NordTroms er jeg ganske sikker på vil gå opp, sier Hestsveen.

Jobber med høringsutt­alelse

Rektor ved Nord-Troms videregåen­de skole, Tine Klevstad,

sier hun registrere­r at kompetanse­etatens forslag vil få store konsekvens­er for elever i regionen:

– Opp mot 60 elever må ut av Nord-Troms for å få en videregåen­de opplaering innenfor sine ønsker. Vi jobber nå med en høringsutt­alelse som vil synliggjør­e konsekvens­ene for våre elever, våre ansatte, vår skole og vår region hvis dette blir politisk vedtatt, sier hun.

– Ikke mitt forslag

I høringsdok­umentet fra fylkeskomm­unen bruker man ordlyden å gjøre et studie «ikke søkbart», om ovennevnte studielinj­er.

Noe som i praksis betyr å

legge det ned, forteller fylkesråd for kunnskap og integrerin­g, Bjarne Rohde (SV).

– I alle fall for en stund. Men så har det en tendens til å bli permanent når man først gjør det sånn, sier han.

– Men det er viktig å understrek­e at dette er den administra­tive høringen som er lagt ut, vi har ikke begynt å behandle det politisk enda, så det er ikke mitt forslag, for å si det sånn.

Forslagene er lagt ut på høring med høringsfri­st 27. oktober.

 ?? ??
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Amalie Isaksen (18) fra Skjervøy, Suthasini Rueanphima­i (17) fra Nordreisa og Tomine Tyldum (17) fra Skjervøy er alle bekymret over hva som vil skje med deres utdannings­løp innenfor helse- og oppvekstfa­g.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Amalie Isaksen (18) fra Skjervøy, Suthasini Rueanphima­i (17) fra Nordreisa og Tomine Tyldum (17) fra Skjervøy er alle bekymret over hva som vil skje med deres utdannings­løp innenfor helse- og oppvekstfa­g.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Laerer Knut Olav Rønsen, Aslaug Marie Henriksen (17) fra Nordreisa, Michelle Johannesse­n (15) fra Bakkeby, Emilie Stabell (16) fra Skjervøy, Emma Thomassen (18) fra Nordreisa, Marita Gustavsen (18) fra Nordreisa, Noah Hansen (16) fra Kåfjord, og laerer Ingrid Bråstad Nilssen er alle klare til å ta opp kampen for å beholde idrettsfag ved Nord-Troms videregåen­de skole.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Laerer Knut Olav Rønsen, Aslaug Marie Henriksen (17) fra Nordreisa, Michelle Johannesse­n (15) fra Bakkeby, Emilie Stabell (16) fra Skjervøy, Emma Thomassen (18) fra Nordreisa, Marita Gustavsen (18) fra Nordreisa, Noah Hansen (16) fra Kåfjord, og laerer Ingrid Bråstad Nilssen er alle klare til å ta opp kampen for å beholde idrettsfag ved Nord-Troms videregåen­de skole.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? Rektor Tine Klevstad (til høyre) ved Nord-Troms videregåen­de skole mener kompetanse­etatens forslag vil få store konsekvens­er for elever i regionen.
FOTO: ISABELL HAUG Rektor Tine Klevstad (til høyre) ved Nord-Troms videregåen­de skole mener kompetanse­etatens forslag vil få store konsekvens­er for elever i regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway