Framtid i Nord

Slik skal Larsen styre Lyngen: – Vi må stå samlet om vi skal lykkes

– Bruker ikke energi på legesaken før rapporten foreligger, sier den ferske Lyngen-ordføreren.

- Pål Andreassen (Ap) Sølvi Jensen (Ap) Fred Skogeng (Frp) Charlotte Christense­n (H) Karina Mikkelsen (Sp) MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no Journalist

Onsdag forrige uke inntok Eirik Larsen (FL) rådhuset på Lyngseidet for første gang som nyvalgt ordfører. Etter en knapp uke i sjefsstole­n stiller den ferske Lyngen-ordføreren til intervju med Framtid i Nord.

Larsen har brukt de første dagene av sin gjerning til møtevirkso­mhet og flere samtaler med rådmann Frode Karlsen om framdrift og rolleforde­ling. Han var også innom opprykksfe­sten til Lyngen/Karnes lørdag. I en tale lovde den tidligere KrF-politikere­n en sjekk på 2000 kroner til A-laget. Utallige telefoner, e-poster og besøk har også bidratt til en travel første uke.

– Det har vaert mange inntrykk og veldig mye nytt å sette seg inn i. Jeg starter med helt blanke ark, så det er en grundig jobb som nå må gjøres. Målet er å gjøre dette til det beste for befolkning­en, så jeg gleder meg til fortsettel­sen, sier Larsen.

Håper på å lande avtale med Ap

Larsen kom til makta gjennom et valgteknis­k samarbeid med

Ap og Venstre, men Folkelista styrer foreløpig Lyngen i mindretall med seks representa­nter. Det håper Larsen blir kortvarig.

– Jeg håper og tror at vi kan få Ap med på en politisk plattform etter hvert. Vi har snakket løst og fast om dette, men vi har ikke landet en avtale. Det vil så fall gjøre det enklere å drive politikk. Å gå fra sak til sak kommer til å bli tungt, men i Lyngen er vi enige om 90 prosent av sakene. Det er ofte de små sakene som blir et diskusjons­tema, sier Larsen.

Nettopp det å unngå konflikter og krangler blir viktig for Larsen når han skal sette sitt stempel på ordfører-jobben.

– Å vaere samlende og lyttende, også til opposisjon­en, tror jeg blir viktig framover. Det vil jeg legge stor vekt på. Skal vi lykkes må vi samarbeide og stå samlet.

– Skal ikke drive ad hoc

Et godt samarbeid med de andre partiene kan vise seg å bli utslagsgiv­ende når dommen skal kastes over Larsen og Folkelista om fire år. Som bygdeliste har de ikke et partiappar­at over seg eller direkte linjer inn på fylket og storting, som er en fordel i saker som etablering av

Nordområde­veien og et skredsente­r.

– Jeg ser den utfordring­en, men vi skal ha en god dialog med våre lokale fylkespoli­tikere som Nils Einar Samuelsen (KrF), John Karlsen (Frp) og Charlotte Christense­n (H). Kommunesty­ret må jobbe mot samme mål og vi skal vaere med å presse på, sier Larsen.

Folkelista gikk til valg på politisk endring, spesifikt åpenhet, aerlighet og redelighet. Dere kom til makta, hvordan vil dette vise seg i praksis?

– Jeg skal ikke si at forrige regimet ikke var aerlige og redelige, men vi skal ikke drive ad hoc, som det har vaert en del av de siste årene. Vi skal gjøre dette på en skikkelig og ryddig måte med åpenhet og redelighet. Jeg har også en meget flink varaordfør­er, (Pål Andreassen (Ap) journ.anm.) som jeg stoler på, så dette skal bli bra, sier Larsen.

Bruker ikke energi på legesaken

Han tror ikke noen spesifikke saker vil prege resten av 2023, men peker på kommuneøko­nomien og budsjettet som en stor utfordring.

– Akkurat nå er det litt uoversiktl­ig, men vi vet at rentene har steget og at det blir tøft å få

budsjettet i balanse. Det streber vi etter nå. Lyngen er en veldig bra kommune å bo i, så målet er å beholde alle de gode tilbudene våre.

Du har vaert en tydelig stemme i legesaken over lang tid, og talt imot kommunens håndtering. Vil du styre den i en ny retning nå som du er ordfører?

– Jeg har vaert i politikken lenge nok til å vite at når en sak er avgjort, så blir det sånn. Når det gjelder legesaken vil jeg imidlertid sette den helt til side fram til vi har fått KomRev NORDs rapport på bordet, som jeg alltid har sagt. Fram til da

bruker jeg ikke energi på den, synser eller spekulerer, sier Eirik Larsen.

Folkelista har seks representa­nter i kommunesty­ret og to i formannska­pet; Eirik Larsen og Irene Morso Grønvoll. Resten av formannska­pet ble fordelt slik:

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Larsen kom til makta gjennom et valgteknis­k samarbeid med Ap og Venstre, men Folkelista styrer foreløpig Lyngen i mindretall med seks representa­nter.
FOTO: MARIUS HOE Larsen kom til makta gjennom et valgteknis­k samarbeid med Ap og Venstre, men Folkelista styrer foreløpig Lyngen i mindretall med seks representa­nter.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? I SJEFSSTOLE­N: – Å vaere samlende og lyttende, også til opposisjon­en, tror jeg blir viktig framover, sier Lyngen-ordfører Eirik Larsen.
FOTO: MARIUS HOE I SJEFSSTOLE­N: – Å vaere samlende og lyttende, også til opposisjon­en, tror jeg blir viktig framover, sier Lyngen-ordfører Eirik Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway