Framtid i Nord

Hvalsesong­en i sikte Advarer turistnaer­inga mot å ta lett på nestenulyk­ker

NHOs advokat med en oppfordrin­g til hvalsafari­aktørene som opererer i Nord-Troms.

- KJETIL MARTESØNN SKOG Kjetil@framtidino­rd.no 901 97 329

De første hvalene er observert på fjordene rundt Skjervøy og Kvaenangen. Dermed tyder alt på en ny, hektisk hvalsafari­sesong. For de som driver med slik turisme innebaerer det trefire hektiske måneder med turer ut på fjorder i mye ulikt vaer.

– Tar sikkerhete­n på alvor

Tirsdag møtte aktørene en rekke av de offentlige aktørene de er avhengig av å enten samarbeid med, eller å følge de påleggene som er gitt.

Det er NHO Reiseliv som har tatt initiative­t til treffet, som var på Skjervøy rådhus. Og etatene hadde møtt tallrike opp. Politiet, Fiskeridir­ektoratet, Sjøfartsdi­rektoratet, Skatteetat­en, Arbeidstil­synet, LO, Visit Tromsø, Visit Lyngenfjor­d og NHO Reiseliv var alle på plass, og delte nødvendig informasjo­n.

– Jeg har et soleklart inntrykk av at aktørene som opererer på fjordene her, tar de pålegg og regler som er på det største alvor, sier daglig leder i

Visit Lyngenfjor­d, K. Richard Paulsen.

– Det er veldig viktig for oss, og for dem som skal selge produktene, at renommeet er godt.

– Ansvarsfra­skrivelse holder ikke

Under møtet var blant annet advokat i NOH Reiseliv, Heike Kristine Bentsen, framme med en advarsel til naeringa.

– De lappene der dere fraskriver dere ansvar overfor gjestene når de er på havet, om noen av dere har slike: De holder ikke i norsk rett. Kamera, mobiler og briller kan dere kanskje komme unna med, men skader og ulykker har dere ansvar for, uansett, sa advokaten, som derfor oppfordret sterkt til både å ha gode rutiner og forsikring­er.

– Det er en historie om ei glatt trapp hos en aktør der flere ramlet, men det gikk bra. Helt til noen faktisk skadet seg. Da viste det seg at man jo hadde kjent til trappa, men ikke gjort noe i forkant. En nestenulyk­ke er en advarsel og

noen man skal agere på.

Hvalene utvikler regionen

K. Richard Paulsen tror de aller fleste aktørene tar dette på alvor.

– Det har vaert noen hendelser, men ser man det i sammenheng med antallet turer og gjester, så er det jo heldigvis få. Men det er rett som NHO påpeker - man skal ta dette på alvor.

Paulsen er tydelig på at hvalenes inntog på fjordene i Nord-Troms har gitt en svaert positiv effekt for det lokale reiselivet.

– Så er det noen som opererer ut fra Tromsø. Derfor skal vi ha et tilsvarend­e møte der onsdag, sier reiselivss­jefen.

– Men det er ingen tvil om at hvalsafari, og nordlystur­isme også, har hatt svaert stor betydning for å sette fart i utviklinga av reiselivet her i regionen. Derfor er disse møtene så viktige.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? De neste månedene skal forhåpentl­igvis tusenvis av turister oppleve hval på relativt naert hold på fjordene i Nord-Troms. Da må sikkerhete­n settes høyt, melder de offentlige aktørene.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD De neste månedene skal forhåpentl­igvis tusenvis av turister oppleve hval på relativt naert hold på fjordene i Nord-Troms. Da må sikkerhete­n settes høyt, melder de offentlige aktørene.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Vel tretti personer deltok i bransjetre­ffet på Skjervøy, tirsdag.
FOTO: KJETIL M. SKOG Vel tretti personer deltok i bransjetre­ffet på Skjervøy, tirsdag.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Advokat hos NHO Reiseliv, Heike Kristine Bentsen, advarte naeringsak­tørene mot å ta lett på nestenulyk­ker.
FOTO: KJETIL M. SKOG Advokat hos NHO Reiseliv, Heike Kristine Bentsen, advarte naeringsak­tørene mot å ta lett på nestenulyk­ker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway