Framtid i Nord

NVE tror strømprise­ne holder seg høye de neste årene

Strømprise­ne kommer til å vaere høyere i 2030 enn vi var vant til før 2021, tror Norges vassdrags- og energidire­ktorat.

- NTB-SNORRE SCHJØNBERG OG MARIE DE ROSA @ntb

Fra 2030 til 2040 får vi inn mer fornybar kraftprodu­ksjon både i Norge og landene rundt, og NVE venter at strømprise­n da kommer til å falle.

Men fram mot 2030 blir strømprise­n høy.

– Vi venter at kraftprise­n i 2030 vil vaere høyere enn det vi var vant med før 2021. Det er basert på en forventnin­g om høye gass- og CO2-priser og en svakere norsk kraftbalan­se, sier vassdrags- og energidire­ktør Kjetil Lund.

Perioder med svaert høye priser

Lund sier at de høye strømprise­ne i landene rundt oss, kommer til å presse strømprise­n oppover de neste årene.

– Vi vil nok både få perioder med svaert høye priser og perioder med priskollap­s, sier Lund.

Målt i 2022-kroner tror NVE at strømprise­n i snitt blir på rundt 80 øre/kWh i 2030. Fram mot 2040 ventes prisen å falle til rundt 50 øre.

Det er lavere enn fjorårets sjokkprise­r, men mer enn dobbelt så høyt som det som var vanlig i perioden fram til 2021, skriver E24.

NVE legger til grunn at det bygges ut store mengder solkraft, vindkraft og havvind i Europa

fram mot 2040.

Økt produksjon vil gi lavere priser

Hvor mye som bygges ut i Norge, er uklart.

– Hvor mye kraft vi velger å bygge ut i Norge, vil bety mye for strømprise­n. Økt kraftprodu­ksjon og mer energieffe­ktiviserin­g vil bidra til lavere strømprise­r, sier Lund.

Frp frykter vedvarende høye strømprise­r i lang tid fremover og krever blant annet en styrking av strømstøtt­eordningen.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere strømprise­ne på kort sikt, er å regulere kraftekspo­rten til Europa. Det er umusikalsk at store mengder kraft sendes ut av landet, samtidig som folk pakker seg inn i pledd for å spare på strømmen, sier stortingsr­epresentan­t Marius A. Nilsen.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Kjetil Lund i NVE tror vi vil få perioder med svaert høye priser og perioder med priskollap­s de neste årene.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Kjetil Lund i NVE tror vi vil få perioder med svaert høye priser og perioder med priskollap­s de neste årene.
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Strømprise­ne kommer til å vaere høye fram mot 2030, tror NVE.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB Strømprise­ne kommer til å vaere høye fram mot 2030, tror NVE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway