Framtid i Nord

Vaksineses­ongen er i gang: – Ser at flere blir alvorlig syke

- ARE BERGSET ELVESTAD TORBJØRN O. KARLSEN

Vaksineses­ongen er i gang i regionen.

Nå melder samtlige kommuner i Nord-Troms at de er i gang med vaksinerin­gen mot influensa og covid-19.

Fagleder Therese Holien på Helsestasj­onen i Nordreisa forteller at de vil i dagene framover ha drop-in for de som ønsker å ta vaksine.

– Influensae­n har ikke kommet enda, men det forventes et økt trykk utover høsten og vinteren. For covid så er det en smittebølg­e nå. Folkehelse­institutte­t ser at det er flere nå som blir alvorlig syke, men faerre som tar influensav­aksinen, forteller Holien.

Faerre tar vaksinene

Hun legger til at å vaksinere seg vil minke trykket på helsetjene­stene.

– Spesielt de over 65 år og de i risikogrup­pen bør vaksinere seg, sier Holien.

I fjor så de at det var en nedgang i hvor mange som tok vaksinene, sammenlign­et med korona-årene.

Den samme trenden ser de i år også.

– Kanskje litt flere enn i fjor som vil ta den, men fortsatt faerre enn tidligere. De som har jobbet her en stund – noen i 20 år – ser at trykket på vaksinerin­gen har gått ned veldig.

– Hvorfor er det blitt slik?

– Det er vanskelig å si. Kanskje folk er lei av å ta vaksiner? Kanskje folk tenker at de ikke blir syke. Dette er jo ikke noe smittevern­tiltak i samfunnet lengere, så kanskje folk ikke tenker på hvor lett det er å blir smittet, svarer faglederen.

I gang

Helsestasj­onen vil ha drop-in torsdag denne uken, 2. og 3. november om to uker og 20. november. Etter det er det legetjenes­ten som tar over. Da må man bestille time hos de.

I Kåfjord er de drop-in 20. oktober på det gamle sykehjemme­t. I Lyngen er det på Lyngstunet 23 . oktober og Lenangen omsorgssen­ter 26. oktober.

«Dobbelvaks­ine» på Skjervøy

På Skjervøy sier Ragnhild Johansen ved Skjervøy legekontor at det nye for året er at man gir coronavaks­inen og influensav­aksinen samtidig - til de som ønsker det.

– Vi dekker hele kommunen og sender en lege og en helsesekre­taer til Arnøya tirsdag 7. november for at flest mulig kan få dette tilbudet. Den tirsdagen skal vi til skolen i Årviksand, skolen i Arnøyhamn og bygdehuset på Lauksletta, sier Johansen.

I tillegg blir det gjennomfør­t vaksinerin­g onsdag 8. og torsdag 9. november i kantina på rådhuset.

– Vi har fått frivilligh­etssentral­en å hjelpe med organiseri­ng og gjennomfør­ing av disse to dagene. Vi tar alle fortløpend­e og det er ikke behov for timebestil­ling, hverken på Arnøya eller på Skjervøy, sier Johansen.

Anbefaler eldre

Vikarieren­de kommuneove­rlege i Skjervøy, Paul Odberg, anbefaler alle i risikogrup­pen om å ta influensav­aksinen.

– Ja, spesielt eldre over 65 år. Det er en mulighet for at vi kan få en kraftigere influensas­esong denne vinteren, som kan bety at flere kan bli alvorlig syke, saerlig blant de eldre, sier Odberg. are@framtidino­rd.no 40106377

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX ?? NYE STIKK: Helsestasj­onen i Nordreisa håper folk i risikogrup­pene vil komme og få vaksine.
FOTO: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX NYE STIKK: Helsestasj­onen i Nordreisa håper folk i risikogrup­pene vil komme og få vaksine.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Fagleder Therese Holien ved Helsestasj­onen i Nordreisa.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Fagleder Therese Holien ved Helsestasj­onen i Nordreisa.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? Kommuneleg­e i Skjervøy, Paul Odberg.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Kommuneleg­e i Skjervøy, Paul Odberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway