Framtid i Nord

Fylkesting­et vil heller utvide enn å kutte fødestueti­lbudet

MDG fikk med seg støtte fra et flertall og deretter hele fylkesting­et til uttalelse om fødestuene i Alta, Nordreisa og på Finnsnes.

- TOM SKOGLUND tom@altaposten.no

Det var under onsdagens fylkesting­smøte at Frode Lindal (MDG) fremmet et forslag til uttalelse, som fikk støtte fra medforslag­sstillere over hele den politiske fjøla; Venstre, Senterpart­iet, Nordkalott­folket, Sosialisti­sk Venstrepar­ti, Høyre, Arbeiderpa­rtiet, Rødt, Fremskritt­spartiet og Kristelig Folkeparti. Uttalelsen er knyttet til Helse Nord-prosessen, og da saerlig fødestueti­lbudet:

– Fødestueti­lbudet vårt står på liste over ting som kan bli utradert, sa Lindal under debatten i fylkesting­et.

Han påpekte videre at tilbudet som gis i Alta, ved Sonjatun i Nordreisa og i Finnsnes gir fødende kvinner mulighet til å få tett oppfølging naert hjemmet.

– Vi må fremsnakke fødestueti­lbudet som gis av jordmødren­e her. Alternativ­et er stadig

lengre avstander og større usikkerhet for de fødende, sa Lindal.

Respekt for de fødende

I konklusjon­en i innlegget skriver et enstemmig fylkesting at «Troms og Finnmark fylkeskomm­une

vil derfor slå ring rundt fødestueti­lbudene ved Finnsnes, Sonjatun og Alta. Dette tilbudet må heller utvides enn nedlegges».

Senterpart­iet var blant medforslag­sstillerne, og Irene Lange Nordahl klargjorde hvorfor partiet stiller seg bak MDG-uttalelsen:

– Dette handler om hvordan selve fødetilbud­et organisere­s. Grunnlaget for å ha disse tjenestene handler om respekten for at alle fødekvinne­r har krav om å få føde i trygge omgivelser - uansett hvor de bor. Det er grunnlaget for engasjemen­tet rundt fødestuene. Vi er veldig glade for at denne uttalelsen er lagt fram, sa Nordahl.

Kastet seg med i siste liten

Ap var opprinneli­g ikke blant medforslag­sstillerne, men Mari Siljebråte­n (Ap) gjorde det tidlig i debatten klart at de ønsket å vaere det.

– Ap kommer selvfølgel­ig til å støtte denne uttalelsen. Vi ønsket å vaere medforslag­sstiller, men tiden strakk ikke til da vi skulle behandle denne, og vi håper derfor fylkesting­et kan vaere rause her, sa hun.

Rødt, Frp og Krf kom også til under debatten og ba om å få vaere medforslag­sstillere.

Jens Ingvald Olsen (R) ba om at fylkesting­et løfter de «uhyre viktige» sakene inn til en skikkelig fylkesting­sbehandlin­g.

– Dette så vi får mer enn en uttalelse, som har en klart svakere funksjon. Vi burde hatt en saksutredn­ing og vedtak som hele fylkesting­et kunne slutte seg til, i en slik kjempevikt­ig politisk sak, sa han.

Ingen stordrifts­fordeler?

Lindal gjør det klart at han ikke er spesielt begeistret for prosessen som foregår i Helse Nord nå.

– Foretaksst­yret tenker opplagt på helseforet­aket som en industribe­drift, og legger bedriftsøk­onomisk tankegang til grunn der man kan hente ut stordrifts­fordeler og kutte ansatte om avdelingen­e blir store nok. Men ingenting tyder på at foretakene faktisk fungerer slik. Vi ser ingen stordrifts­fordeler i helsevesen­et. Det er en sykdom som er smittet over fra bedriftsøk­onomisk tankegang i helsevesen­et er det tvert imot ofte dyrere med store enheter, sier Lindal.

 ?? FOTO: ARKIV ?? ENSTEMMING NEI: Fylkesting­et har gitt Helse Nord klar beskjed om fødestua på Sonjatun i Nordreisa.
FOTO: ARKIV ENSTEMMING NEI: Fylkesting­et har gitt Helse Nord klar beskjed om fødestua på Sonjatun i Nordreisa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway