Framtid i Nord

De ivrigste har allerede startet skisesonge­n, men skredvarse­let kommer ikke før i desember: Dette er rådet til guiden

– En skikjører som oppsøker denne typen terreng har selv ansvar for å ta egne beslutning­er, sier Finn Kristoffer Hovem.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

På denne tiden av året samles fylkets ivrigste skikjørere i Kjosen i Lyngen. Kjosmassiv­et, med populaere turmål som Kjostinden, Istinden og Urdkjerrin­ga, byr på regionens beste skiforhold tidlig på sesongen.

Enkelte uker i oktober kan et hundretall­s mennesker besøke de nesten 1500 meter høye fjellene, men Varsom starter ikke med skredvarsl­ing før 1. desember.

Valgte å snu

Tirdag var skredobser­vatør Finn Kristoffer Hovem på sesongens første topptur. Hovem, som er bosatt i Nord-Lenangen og som har guidet i Lyngen de siste fem årene, valgte å snu på tur opp Store Kjostind.

– Skiføret er veldig bra, men vi fant et ustabilt fokksnøfla­k som var klar til å løsne. Det var også flere naturlige utløste skred i området, sannsynlig­vis fra søndag. Fokksnøen vil nok vaere ustabil i et par dager, sier Hovem.

Her finner Hovem et svakt lag i fokksnøen på Store Kjostinden:

«Folkeopply­sning»

Turfølget valgte derfor å endre planen og gikk opp i renna på Urdkjerrin­ga, hvor forholdene var mer stabile. På tur hjem spilte Hovem inn en video som han senere publiserte på Instagram. Der opplyser han om skredforho­ldene, nettopp fordi så mange besøker området uten at varslingst­jenesten er oppe og går.

– Det er ikke veldig stor skredfare,

og jeg har ingenting imot at folk kjører bratt, men terrenget som samler snø på denne tiden av året er også det terrenget som er mest egnet til å gå skred på. Det er flere folk i «Ura» i oktober og november enn det er i mars, så det er lett å havne i bobla og føle seg trygg, selv om dette terrenget er komplekst og med potensielt store konsekvens­er, sier Hovem, som likevel ikke tror det er nødvendig med utvidet varslingsp­eriode:

– En skikjører som oppsøker denne typen terreng har selv et ansvar for å ta egne beslutnin

ger.

– Husk at sesongen er lang

Hovem kommer med følgende råd til de som vil få en forsmak på vinteren i høyden:

– Rådet er som alltid; skal du gå i skredterre­ng må du vaere i stand til å vurdere skredfaren selv. Selv om det er oktober, er det bratt nok til at det kan gå skred. Husk at sesongen er lang. Turene nå er fine, men i mars, april og mai er de enda finere!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Finn Kristoffer Hovem har guidet i Lyngen i fem år. Nå er han under kvalifiser­ing for å bli sertifiser­t tindevegle­der. Her avbildet på tur i Lyngen tirsdag.
FOTO: PRIVAT Finn Kristoffer Hovem har guidet i Lyngen i fem år. Nå er han under kvalifiser­ing for å bli sertifiser­t tindevegle­der. Her avbildet på tur i Lyngen tirsdag.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Store Kjostinden (til høyre) ruver 1488 meter over Lyngseidet.
FOTO: MARIUS HOE Store Kjostinden (til høyre) ruver 1488 meter over Lyngseidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway