Framtid i Nord

Få kommuner i Norge godt forberedt på eks Er like tremvaer

-

Denne kommunen har framtidens klima i bakhodet når de legger nye planer.

Kåfjord kommune scorer i landstoppe­n i en undersøkel­se forsikring­sselskapet If har gjort.

De har sett på hvilke kommuner i Norge som er best forberedt på ekstremvae­r.

Der er Kåfjord kommune på 9. plass, og eneste kommune fra Troms og Finnmark blant topp 15.

I toppen blant storbyene

Rapporten, kalt «Ekstremvae­rrapporten», har sett på hvordan norske kommune ligger an i klimatilpa­sningsarbe­idet

If har sett på organiseri­ng, kartleggin­g av risiko og sårbarhet, identifise­ring av klimatilpa­sningstilt­ak, valg av tilpasning­stiltak, gjennomfør­ing, og evaluering/oppfølging.

Beste kommune i landet ble Stavanger, som fikk 33 poeng. Stort sett er det bare større og mellomstor­e kommuner i toppen, men midt blant «eliten»

finner vi Kåfjord med 30 poeng.

– Sikkerhet og beredskap i kommunen er lang framme og høyt oppe på agendaen hos oss, sier kommunedir­ektør Trond Arne Hoe i Kåfjord.

I motsetning til Kåfjord, viser rapporten at en av ti kommuner ikke er i gang med klimatilpa­sningsarbe­id.

– Norske kommuner har ikke jobbet spesielt mye bedre med klimatilpa­sning de siste tre årene, og noen er fortsatt ikke i gang med arbeidet. Det er svaert urovekkend­e, spesielt når vi ser at ekstremvae­r øker i både hyppighet og omfang, sier Morten Thorsrud, konsernsje­f i If.

Hoe sier at for Kåfjord har ekstremvae­r, beredskap og naturfarer vaert i fokus i en årrekke.

– Vi har fjellskred­overvåking­en på Nordnes som trigget at vi må vaere oppe å gå. Vi er gode på snøskred, steinskred og store hendelser, men vi ser at vi kan bli bedre på hendelser som i påska, sier Hoe og viser til da flere snøskred isolerte innbyggere og gårdsbruk i Manndalen.

– Det var jo en aha-opplevelse i forbindels­e med evakuering av husdyr.

– Har dere klimatilpa­sninger i tankene når dere jobber med planer for framtiden?

– Ja, det har vi. Vi ser bare flommene sørpå i sommer, så vil det garantert komme via plan- og bygningslo­ven innskjerpi­nger på byggesoner og så videre. Det er noe vi føler selv også. Med dreneringe­r går vi gjerne for å dimensjone­re de større. Alt slikt har vi i bakhodet, forteller kommunedir­ektøren.

De som selv har erfart

I rapporten kommer det også fram at kommunene som selv har opplevd ekstremvae­r har kommet lengst i vei på arbeidet med klimatilpa­sning.

– Vi ser også at det er nettopp kommuner som selv har fått erfare ekstremvae­rets herjinger som har kommet lengst på vei. Slik bør det ikke vaere. Mer ekstremvae­r er den nye normalen, og det må Norges innbyggere vaere trygge på at kommunene er rustet for, sier Morten Thorsrud i If.

Kåfjord kommune opplevde sommeren 2022 at Kåfjordelv­a flommet over sine bredder og gjorde store skader på infrastruk­tur og kulturarv i Kåfjorddal­en. Totalt kan flommet måtte koste kommunen over 20 millioner kroner.

Best av de største kommunene

Stavanger (33 poeng)

Oslo (32 poeng)

Asker (31,25 poeng)

Best av de store kommunene

Best av de mellomstor­e: Søndre Land (32,25 poeng)

Skaun (29 poeng) Voss (28,75 poeng)

Best av de små kommunene

Skjåk (31,5 poeng)

Kåfjord, Iveland og

Laerdal (30 poeng)

Vinje og Nordkapp (26,75 poeng)

Framtid i Nord har vaert i kontakt med If for å få sett hvordan de andre nordtromsk­ommunene scoret på undersøkel­sen. If svarte at de kun offentligg­jør de 30 kommunene som scoret best.

ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

40106377

 ?? ??
 ?? FOTO: JAN R. OLSEN ?? I TOPPEN: Kåfjord kommune er i Norgestopp­en når det gjelder å vaere forberedt på ekstremvae­r.
FOTO: JAN R. OLSEN I TOPPEN: Kåfjord kommune er i Norgestopp­en når det gjelder å vaere forberedt på ekstremvae­r.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Trond Arne Hoe, kommunedir­ektør i Kåfjord, er fornøyd med at kommunen scorer i landstoppe­n på undersøkel­sen til If.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Trond Arne Hoe, kommunedir­ektør i Kåfjord, er fornøyd med at kommunen scorer i landstoppe­n på undersøkel­sen til If.
 ?? ?? 1. Sola (32,5 poeng) Indre Østfold (30,5 poeng)
Larvik og Lørenskog: (28,75 poeng)
1. Sola (32,5 poeng) Indre Østfold (30,5 poeng) Larvik og Lørenskog: (28,75 poeng)
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Denne brua måtte takke for seg etter skadene ned fikk fra ekstremflo­mmen 2023. Kommunedir­ektøren at gode samarbeid med entreprenø­rer i kommunen vil vaere en viktig faktor for å håndtere slike hendelser.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Denne brua måtte takke for seg etter skadene ned fikk fra ekstremflo­mmen 2023. Kommunedir­ektøren at gode samarbeid med entreprenø­rer i kommunen vil vaere en viktig faktor for å håndtere slike hendelser.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? I Kåfjord ble 100 år gamle kulturminn­er fra gruveindus­trien rasert av ekstremflo­mmen sommeren 2023. Her Villy Ballovarre i Kultur og Naering i Indre Kåfjord under befaring høsten etter.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD I Kåfjord ble 100 år gamle kulturminn­er fra gruveindus­trien rasert av ekstremflo­mmen sommeren 2023. Her Villy Ballovarre i Kultur og Naering i Indre Kåfjord under befaring høsten etter.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ENORME SNØMASSER: Her ser man er snøskred som traff et storfefjøs i Manndalen vinteren 2023.
FOTO: PRIVAT ENORME SNØMASSER: Her ser man er snøskred som traff et storfefjøs i Manndalen vinteren 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway