Framtid i Nord

- Første gang du ser et operert Bryst?

- BRAGE LARSEN SOLLUND Distriktsl­eder i Kreftforen­ingen AV LIVE KLEVELAND Kommunikas­jonsleder i Dyrevernal­liansen

Vi gjetter at svaret ditt er «nei». For takket vaere kvinner som disse, er brystkreft en kvinnesykd­om folk faktisk vet noe om.

Vitenskape­n rundt kvinnehels­e er full av hull. Det er forsket mye mer på sykdommer der det er flest menn som rammes. Det gjør at vi fortsatt vet for lite om kvinnehels­e, og fører til at noen kvinner får altfor dårlig helsehjelp. Men det finnes et unntak, der pilen virkelig peker i riktig retning:

Historien om brystkreft er en helt uvanlig en.

Flere overlever. Over 300 kvinner som overlever brystkreft i år, ville trolig mistet livet for 20 år siden. Mye takket vaere forskning, har vi funnet måter å oppdage og behandle brystkreft på, som gjør at langt flere overlever i dag. Faktisk så mange som 9 av 10. Tenk hvor mange mødre, søstre, kjaerester og venner som får leve videre på grunn av denne utviklinge­n, hvor mange som berøres hvert eneste år!

Det er ikke tilfeldig at brystkreft er blitt en suksesshis­torie som virkelig viser hvordan forskning redder og

forbedrer liv. Rosa Sløyfeaksj­onen har samlet Norge til felles dugnad, og gjennom 25 år har aksjonen samlet tusenvis av støttespil­lere rundt om i hele landet. Det har vaert alt fra vaffelsalg og basarer til kommersiel­le partnerska­p med noen av Norges største bedrifter. Alle forent under målet om å gjøre en forskjell. Til sammen har denne felles dugnaden skapt oppmerksom­het rundt sykdommen, og samlet inn 415 millioner kroner til forskning. Det er et resultat som mangler sidestykke!

Denne enorme summen er samlet inn med et helt spesielt engasjemen­t. Vi pleier å

si at vi farger landet rosa, og det gjør vi virkelig. Over 20 000 deltar i Rosa Sløyfe-løp, bygg- og landemerke­r farges rosa og sløyfen baeres på Tskjorter, dressjakke­r og kjoler over hele landet. Naeringsli­vet bidrar med donasjoner og kampanjer, og sterke og modige kvinner står frem og forteller sin historie.

Rosa Sløyfe er kvinnefrig­jøring. Utallige modige kvinner har gjennom årene stått frem og vist hvordan brystkreft­en har endret kroppene deres. Bryst som er fjernet, bryst med arr og bryst med teip over store operasjons­sår. De har stått frem med glattbarbe­rt hode etter cellegift-behandling,

og delt sine erfaringer på godt og vondt. De har sprengt grenser, fjernet tabuer og gitt tilhørighe­t og styrke til andre i samme situasjon. Vi andre – kvinner og menn – har vist vår solidarite­t gjennom å gå med den rosa sløyfen og støttet aksjonen i 25 år.

Kvinnen til venstre i bildet heter Kirsten. Hun lever med uhelbredel­ig kreft. Forskning har bidratt til at hun får medisiner som gir henne mer tid sammen med barn og barnebarn, men en dag vil disse slutte å virke. For Kirsten er det derfor livsviktig at det alltid skal finnes en ny medisin å prøve når en annen slutter å virke. Hun gjør det helt ty

enorme velferdspr­oblemer for kyllingene. Fra livets første dag er den lille kyllingen på vei inn i et liv fylt med lidelse på grunn av den raske veksten. Problemet er anerkjent av faginstans­er internasjo­nalt, og nå også i økende grad her i Norge. Mattilsyne­t, som har ansvar for å overvåke dyrevelfer­den i Norge, går nå ut mot hurtigvoks­ende kylling og anbefaler en overgang til sunnere raser.

I innspillet til den nye dyrevelfer­dsmeldinge­n skriver Mattilsyne­t: «Det brukes slaktekyll­ing som vokser for hurtig. Hurtig vekst har lenge gitt store velferdspr­oblemer for slaktekyll­inger. Det finnes mer saktevokse­nde hybrider i norsk produksjon, som viser bedre velferdsre­sultater enn de hurtigvoks­ende. Dyreholder­e bør motiveres til å gå over til raser med lavere veksthasti­ghet og mindre omfattende helse- og velferdsut­fordringer».

Mattilsyne­t føyer seg dermed inn i rekken som mener at hurdelig hvorfor vi må fortsette å forske på brystkreft. Vi trenger flere innovative behandling­er, slik at hun og de andre som er rammet av de mest alvorlige formene for brystkreft, får leve videre. Modige kvinner som Kirsten bidrar til at flere kvinner følger med på egne bryster, og at vi som samfunn bedre forstår hvordan sykdommen preger. Modige kvinner som Kirsten redder liv.

Tusen takk til alle som stiller opp for Rosa Sløyfe, store og små, med lite eller mye. Uten dere hadde vi ikke fått til så mye som vi gjør. Sammen har vi fått mer kunnskap og bedre behandling, slik at ni av ti i dag overlever en brystkreft­diagnose. Håpet for fremtiden er stort. Håpet for fremtiden er at alle overlever.» tigvoksend­e kylling må avvikles. Nylig gikk også Rådet for dyreetikk ut og sa at Ross 308 må fjernes fra markedet. EUs mattilsyn, EFSA, har i 2023 publisert en vitenskape­lig uttalelse om velferd i slaktekyll­ingproduks­jon. En av rapportens hovedanbef­alinger er at det kun bør anvendes sakterevok­sende kyllingras­er. Stadig flere dagligvare­kjeder verden over forplikter seg til å bruke mer saktevokse­nde raser.

I Norge er det fremdeles slik at de fleste kyllingene du finner i butikken, anslagsvis 55 millioner, er av den hurtigvoks­ende rasen Ross 308. Men vi vet at endring er mulig. Flere produsente­r har allerede byttet til sunnere raser som vokser saktere. Dette er både er mulig og lønnsomt, og positivt for både bønder og dyr.

Likevel nøler de største aktørene. Verken NorgesGrup­pen, med butikkene Kiwi, Meny, Joker og Spar, eller storprodus­enten Nortura har satt en sluttdato for denne rasen, til tross for at de er klar over de store dyrevelfer­dsutfordri­ngene.

Dyrevernal­liansen arbeider for et mer dyrevennli­g landbruk. Vi oppfordrer Kiwi og og Nortura til å ta Mattilsyne­ts ord på alvor - det er ingen fremtid for hurtigvoks­ende kylling i det norske markedet.

 ?? FOTO: PÅL LAUKLI ?? VIL HJELPE ANDRE FORSTÅ: Oda (34) er i behandling, Malin (29) er kreftfri og Kirsten (50) har uhelbredel­ig kreft. Felles for de tre, er at de er rammet av brystkreft og at de ønsker å bruke historiene sine til å øke kunnskapen om brystkreft i samfunnet.
FOTO: PÅL LAUKLI VIL HJELPE ANDRE FORSTÅ: Oda (34) er i behandling, Malin (29) er kreftfri og Kirsten (50) har uhelbredel­ig kreft. Felles for de tre, er at de er rammet av brystkreft og at de ønsker å bruke historiene sine til å øke kunnskapen om brystkreft i samfunnet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway