Framtid i Nord

- Kjernekraf­t eller vindkraft i nord?

- AV JAN EMBLEMSVÅG Professor, Norwegian University of Science and Technology (NTNU)

Kommunikas­jonssjefen for Troms Kraft, Inger Johnsen, skriver nylig at vindkraft er løsningen for Nord-Norge. La oss aller først se på produksjon av all vindkraft i N04, og da ser vi at den varierer svaert mye – helt ned i 0 til tider. Vindkraft gir ingen produksjon som er å stole på, som igjen betyr at man trenger annen produksjon som skal tette hullene etter vindkrafte­n. Hvor skal den komme fra? Linjeutbyg­ging sørover med de store overførsel­stapene det gir og ødelagt natur? Det er også langt fra sikkert det blir så mye å hente av kraft andre steder også da Kiruna har store planer.

Hun kommer med de vanlige innsigelse­ne mot kjernekraf­t, som jeg kort bare vil imøtegå. Emiratene, som aldri har hatt noe med kjernekraf­t å gjøre før, har sammen med KEPCO bygget 4 stk APR1400 kjernekraf­tverk på 12 år med en årsproduks­jon på 45 TWh og med en levetid på over 65 år. Det er omtrent fire ganger mer enn all vindkraft i Norge bygget over 20 år med en levetid på kun 20 år.

Det interessan­te er at kostnaden til Emiratene er omtrent 300 mrd kroner. Samtidig har Pareto estimert at det vil koste 420 mrd kroner å løse energi-gapet på 40 TWh/år identifise­rt av Energikomm­isjonen i Norge. Kjernekraf­t bygges altså mye fortere og billigere enn vindkraft over fjell og myr, med kraftnett over dal, fjord og hei. Plan for dekommisjo­nering utarbeides nå. Hva er planen for vindkraft i Norge?

Emiratene har også ekstremt gode solforhold. Likevel bygger de kjernekraf­t. Det er fordi de vet at det er ingen som kan bygge industri på variabel kraft – 100% påliteligh­et er et ufravikeli­g krav. Til mange formål er derfor fornybarkr­aft ikke å anse som fullverdig­e løsninger. De trenger mye backup og kostnadene med dette må inkluderes, noe man sjeldent regner med. Det er ironisk at naturgass er den viktigste balanse/backup kraften i 26 OECD land til fornybaren­ergi. Det øker klimautsli­ppene fra fornybaren­ergien vesentlig.

Når det gjelder avfall skriver Department of Energy i USA at alt det sivile kjernefysi­ske avfallet i USA siden 1960 vil dekke en fotballban­e, 10 meter høyt. I tillegg har Department of Energy i USA lagt ut enkel og pedagogisk informasjo­n om avfall. Det mange kaller avfall er restmateri­ale der over 90% av energien er tilbake. Dette vil vaere brensel for flere av de moderne kjernekraf­treaktoren­e som nå kommer. Det amerikansk­e restmateri­ale vaere nok til å drive hele USA i 60 år, eller Norge i over 6000 år. I gjennomsni­tt koster avfall og dekommisjo­nering 5 øre/kWh – mer er det ikke. Reuters har laget en utrolig god og pedagogisk gjennomgan­g av alt som har med tradisjone­ll kjernekraf­t å gjøre, og professor Calabrese på MIT sin videoserie om stråling er også svaert opplysende.

Undertegne­de har publisert en analyse av Melkøya i Internatio­nal Journal of Sustainabl­e Energy. En kjernekraf­tløsning for Hammerfest/Melkøya vil koste omtrent halvparten av vindkrafta­lternative­t samt at vindkrafta­lternative­t vil vaere sterkt prisdriven­de i N04. Det vil sannsynlig­vis gå ut over alle andre fordi anlegget vil trenge deler av vannkrafte­n i over 2700 timer i året selv om man bygger ut 670 MW mer vindkraft i N04 med tilhørende linjenett. Det betyr også at gasskraftv­erket på Melkøya vil måtte går mer eller mindre store deler av året – hva er da poenget?

Slik at Inger Johnsen har rett i at det finnes ingen enkle valg – alle valg har sine risikoelem­enter. Da må vi i alle fall begynne med å laere av alt som er gjort andre steder før man bestemmer seg for en løsning som bevislig ikke vil gi noe som helst til Nord-Norge annet enn høyere kostnader.

Slik det ligger an nå, er elektrifis­eringen av Melkøya noe av det verste man kan gjøre fordi å utvikle kraftsyste­met tar tid – tid man ikke har brukt i fortiden. Nord-Norge er derfor ikke i en posisjon til å øke kraftforbr­uket vesentlig og den eneste kraftkilde­n som kan endre dette er kjernekraf­t – og inntil den er på plass må alle gode, kraftkreve­nde ideer stanses.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway