Framtid i Nord

- Gubbevelde i Kåfjord?

- OG BJØRNAR MANDAL Gruppelede­r Kåfjord SV

Vi leser med interesse Jens Aleksander Butter Simonsen sitt innlegg i NordNorsk debatt og Framtid i Nord, der han hevder at det er et gubbevelde i Kåfjord-politikken.

Først vil vi si at vi er enige med skribenten i at det er et stort overvekt av menn i kommunesty­ret denne perioden, 12 menn og 5 kvinner er skjevforde­ling i forhold til kjønn.

Når skribenten påstår at dette er en bevisst handling fra posisjonsp­artiene, så må vi motsi dette, da det ikke medfører riktighet. Av de syv partiene som stilte til valg til denne periodens kommunesty­re så hadde 6 av partiene menn på topp, dette inkludert Kåfjord Høyre. De fleste av partiene hadde i tillegg kvinne kumulert på andre plass på lista.

Så er det nå engang slik at det i demokratie­ts ånd er innbyggern­e som til syvende og sist avgjør hvem de stemmer inn. Som sagt så er vi enige med Butter Simonsen i at det er et mannstungt kommunesty­re, men verken undertegne­de eller Butter Simonsen bestemmer hvem velgerne ønsker skal represente­re partiene i kommunesty­ret.

Dagens posisjon har absolutt oppfylt kravet til 60/40 representa­sjon menn og kvinner, bla med to menn og ei kvinne i Formannska­pet. Dessverre så oppfylte ikke opposisjon­en det samme, men valgte inn to menn. Dette ble også kommentert av posisjonen fra talerstole­n umiddelbar­t etter valg av Formannska­p.

Som ordføreren også sier i Framtid i Nord 16. oktober 23 så har posisjonen benyttet det mannskapet som vi tre partiene har hatt, i tillegg er det ikke alle som ønsker å sitte som leder av utvalgene. Vi ønsker også å påpeke at i de to største utvalgene som er ansvarlige for flest ansatte, og som har de største budsjetten­e så er det et overvekt av kvinner.

Butter Simonsen glemmer et annet viktig poeng i at ifølge Kommunelov­en så skal lederne av utvalgene sitte i Kommunesty­ret. For posisjonen veide det også tyngre at lederne er innvalgt i Kommunesty­ret, og dermed kan svare for utvalgssak­ene på Kommunesty­remøtene. Det å miste denne muligheten veide tilslutt tyngre enn kjønnet til Kommunesty­rerepresen­tantene som vi hadde å ta av.

Så håper i at ved neste korsvei så vil Kåfjord Høyre nominere og kumulere kvinner på topplass foran neste valg, for det er ikke saerlig lurt å kaste stein når man sitter i glasshus.

AV BRITT M. PEDERSEN

Gruppelede­r Kåfjord AP

OG SVEIN O. LEIROS Gruppelede­r Kåfjord SP

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway