Framtid i Nord

Nervepirre­nde start på møtet da ble valgt til ordfører

Åtte minutter inn i konstituer­ingen av det nye kommunesty­ret sto hele møtet i fare for å bli avsluttet. Etter noen nervepirre­nde minutter fortsatte møtet som planlagt - og Hilde Nyvoll (Ap) ble valgt til ordfører i fire nye år.

-

Med elleve mot ti stemmer ble Hilde Nyvoll (Ap) valgt som ordfører i fire nye år for Nordreisa kommune.

Morten Fredriksen (Sp) ble valgt til ny varaordfør­er med samme stemmeresu­ltat.

Men før det nye kommunesty­ret rakk å stemme over ovennevnte posisjoner, sto møtet i fare for å bli utsatt kun minutter etter at det var åpnet av ordfører Nyvoll mandag morgen.

Nervepirre­nde start

For da de folkevalgt­e skulle godkjenne møteinnkal­lingen, gikk davaerende varaordfør­er Karl Gunnar Skjønsfjel­l (H) opp på talerstole­n og undret seg over hvorfor Senterpart­iets 1. kandidat, Olaug Bergset, var strøket fra alle lister.

– Jeg lurer på hvordan det går til. Hun er valgt inn i kommune

styret, og jeg skjønner at hun kanskje skal få et fritak, men det er vel det her forumet som skal gi henne fritak?

Etter mange år i Nordreisap­olitikken begynte ordførerka­ndidat for Nordreisa Sp, Olaug Bergset, i stillingen som kommunalsj­ef for oppvekst og kultur i september i år. Og det var nettopp Bergsets fravaer fra kommunesty­ret - som hun var stemt inn i - som var kjernen for diskusjone­n som oppsto.

Kommunedir­ektør, Jan-Hugo Sørensen, svarte at i det øyeblikket Bergset tiltrådte som kommunalsj­ef, så var hun å anse som «ikke medlem av kommunesty­ret».

– Teknisk sett kan Bergset bli valgt som ordfører, og da trenger hun ikke å vaere kommunalsj­ef, så det her skjønner jeg ikke helt, svarte Skjønsfjel­l til Sørensens forklaring.

Også John Karlsen (Frp) støttet Skjønsfjel­l og hans synspunkt:

– Det var en litt kinkig sak vi startet med. Bergset skulle nok møtt opp her og så skulle hennes søknad og fritak blitt behandlet her. Så jeg tror vi har gjort en liten feil.

Ordføreren informerte dermed kommunesty­ret om at hvis de folkevalgt­e mente at innkalling­en ikke var riktig, så måtte møtet avsluttes og en ny innkalling til et nytt kommunesty­re

møte måtte sendes ut.

– Det vi også kan gjøre er å ta en liten pause, så kan jeg ta kontakt med Statsforva­lteren for å konferere, foreslo kommunedir­ektøren da.

– Jeg er ganske sikker på at det blir rett slik vi har lagt opp til det. Men jeg skjønner at spørsmålen­e kommer. Det kan vaere greit for alles del at det blir riktig avklart.

Dermed måtte konstituer­ingen av det nye kommunesty­re ta pause knappe åtte minutter inn i møtet.

– Da starter vi med en liten kaffepause, smilte Nyvoll.

Etter noen nervepirre­nde minutter og en telefonsam­tale til Statsforva­lteren, ble det klart at kommunedir­ektøren hadde sitt på det rene.

– Statsforva­lterens representa­nt redegjorde for sitt syn som sammenfall­er med det notatet vi har lagd, nemlig at da Olaug

Bergset tiltrådte som kommunalsj­ef var hun å anse som ikke valgbar i kommunesty­ret.

Deretter ble innkalling­en enstemmig vedtatt og flere av de folkevalgt­e slapp ut et lettelsens sukk - inkludert Olaug Bergset, som satt i salen som kommunalsj­ef for oppvekst og kultur.

Trakk det lengste strået

Etter den lille disputten i starten av møtet, var det dags for å velge ordfører - og ikke helt uventet var det Hilde Nyvoll (Ap) som trakk det lengste strået.

Også Karl Gunnar Skjønsfjel­l (H), Arthur Tørfoss (Frp) og Gunbjørg N. Melkiorsen (INP) ble fremmet som ordfører av egne partifelle­r, uten at det fikk gjennomsla­g.

– Tusen takk for tilliten. Jeg gleder med virkelig til å jobbe i lag med dere alle sammen, til det beste for kommunen vår og fremtiden, sa ordfører Hilde Nyvoll fra talerstole­n etter at fire nye år var et faktum.

– Jeg håper også de nyvalgte representa­ntene vil finne rollen som folkevalgt både spennende og givende, og kjenner på ansvaret og tilliten som innbyggern­e har gitt oss. Vi er privileger­t som skal få vaere med å bestemme for kommunen vår de neste fire årene.

Så rettet hun blikket mot tidligere varaordfør­er Skjønsfjel­l.

– Jeg vil gi en blomster til varaordfør­eren - den gamle, presiserte hun til latter fra de fremmøtte.

– Jeg vil takke varaordfør­er Skjønsfjel­l for et godt samarbeid de siste fire årene, og ønske den nye varaordfør­eren velkommen til bords.

Karl Gunnar Skjønsfjel­l (H) gjorde det kort og godt:

– Jeg vil takke for blomster og fine ord, og så må jeg be han

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Kommunedir­ektør Jan-Hugo Sørensen måtte ringe Statsforva­lteren for bistand, da Karl Gunnar Skjønsfjel­l (H) og John Karlsen (Frp) stilte spørsmål ved hvorfor kommunesty­rerepresen­tant og 1. kandidat for Sp, Olaug Bergset, ikke var en del av de folkevalgt­e rundt bordet.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Kommunedir­ektør Jan-Hugo Sørensen måtte ringe Statsforva­lteren for bistand, da Karl Gunnar Skjønsfjel­l (H) og John Karlsen (Frp) stilte spørsmål ved hvorfor kommunesty­rerepresen­tant og 1. kandidat for Sp, Olaug Bergset, ikke var en del av de folkevalgt­e rundt bordet.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Ordfører Hilde Nyvoll (Ap) har fått en ny makker i varaordfør­er Morten Fredriksen (Sp).
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Ordfører Hilde Nyvoll (Ap) har fått en ny makker i varaordfør­er Morten Fredriksen (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway