Framtid i Nord

Enighet om norsk-russisk avtale

– Det er bra at vi har inngått en fiskeriavt­ale med Russland, til tross for at vi også i år befinner oss i en ekstraordi­naer situasjon, sier fiskeri- og havministe­r Cecilie Myrseth (Ap).

- KARIANNE LAAGSTEIN

Norge og Russland har gjennom digitale forhandlin­ger blitt enige om en fiskeriavt­ale for 2024. Dette er den viktigste og største bilaterale fiskeriavt­alen Norge har.

Dette melder Naerings- og fiskeridep­artementet.

– Ekstraordi­naer situasjon

– Det er bra at vi har inngått en fiskeriavt­ale med Russland, til tross for at vi også i år befinner oss i en ekstraordi­naer situasjon. Enigheten sikrer en langsiktig og baerekraft­ig havforvalt­ning i nordområde­ne, og er grunnlegge­nde for at vi kan ta vare på torskebest­anden

og de andre artene i Barentshav­et, sier fiskeri- og havministe­r Cecilie Myrseth (Ap).

– Det er saerlig gledelig at vi har fått en så høy loddekvote som 196.000 tonn. Dette er den høyeste loddekvote­n siden 2018. Vi er også fornøyd med at det ble en såpass stor reduksjon av blåkveitek­voten, fra 25.000 tonn til 21.250 tonn, sier Myrseth, og begrunner dette med at det er usikkerhet om situasjone­n for denne bestanden.

– Da er det viktig at partene viser ansvar og reduserer kvoten. Det er også grunn til å trekke fram uer-bestanden, som fortsatt vokser og har kommet opp på et nivå hvor den har blitt en viktig ressurs for norsk fiskerinae­ring, sier Myrseth.

Mer om kvoter og avtalen for 2024

Forsknings­samarbeid Fiskeriavt­alen inneholder også tekniske regulering­er for

utøvelsen av fisket, kontrollti­ltak og forsknings­samarbeid. Det er et langvarig og omfattende forsknings­samarbeid mellom Norge og Russland om levende marine ressurser og økosysteme­t i Barentshav­et, og partene ble enige om et felles norsk-russisk forsknings­program for 2024.

Bilateral arbeidsgru­ppe

Russiske forskere er midlertidi­g suspendert fra å delta i arbeidsgru­pper og lignende i Det internasjo­nale rådet for havforskni­ng, ICES. Kvoteråden­e for 2024 for de bestandene som Norge forvalter sammen med Russland, er derfor også i år utarbeidet i en bilateral arbeidsgru­ppe mellom Havforskni­ngsinstitu­ttet og det russiske forsknings­institutte­t VNIRO. Arbeidsgru­ppen har fulgt metodikken og rammeverke­t som ICES bruker for bestandsvu­rdering og rådgiving.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB ?? Norge og Russland har blitt enige om en fiskeriavt­ale for 2024, melder Naerings- og fiskeridep­artementet.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB Norge og Russland har blitt enige om en fiskeriavt­ale for 2024, melder Naerings- og fiskeridep­artementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway