Framtid i Nord

Ti år siden de bestemte seg f Or å satse på whisky i Lyngen

– Vi hadde ikke peiling på at det ville bli slik! Ikke i mine villeste fantasier.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Det svarer Tor Petter W. Christense­n på om de for 10 år siden hadde sett for seg at Aurora Spirit ville bli det de er i dag.

Nå er det nemlig gått 10 år siden Hans Olav Holtermann­Eriksen klarte overbevise Christense­n om å satse på whisky.

I løpet av de årene har de fått til mye, møtt på mange utfordring­er, men også sett at å satse i Lyngen var et godt sjakktrekk.

Religiøs opplevelse

For ti år siden var whiskyeven­tyret i Lyngen bare en vag idé som Hans Olav kom med til Tor Petter. Sistnevnte var ikke helt overbevist på at det var en så god idé.

Det ble han, etter at Hans Olav lokket han med på en tur til å besøkte whiskynaer­ingen i Scotland.

– Det jeg hadde det for ti år siden, er det naermeste jeg har vaert en religiøs opplevelse. Det var det fantastisk­e med bransjen som overbevist­e meg. En internasjo­nal bransje, med høy kompetanse, reiseliv, og merkevareb­ygging, forteller Tor Petter.

– Jeg var en morgentur og jogget i en liten landsby i Scotland, hvor jeg stoppet bak en kirke. Der og da bestemte jeg meg for det. På det tidspunkte­t var jeg administre­rende direktør i Ecotech Cinderella – en god jobb, men jeg bestemte meg for å si opp og satse alt.

Han legger til at avgjørelse­n ble ikke tatt alene der og da. Han tok en telefon til kona Anne-Lise Hausner bak kirka. Hun og Hans Olav har hatt en veldig stor rolle i suksessen til Aurora Spirit Distillery, påpeker han.

Startet med «branding»

I dag er Aurora Spirit etablerte med fabrikk, lager,

restaurant samt en blitt en reiselivsd­estinasjon i Årøybukt i Lyngen.

– Nei, vi hadde jo ikke peiling på at vi etter ti år kom til å vaere etablerte, ha solgt Norges dyreste alkoholpro­dukt noensinne, eller vunnet gull, for dette var jo bare da en tanke. Det gikk flere år før vi fikk etablert ideen.

For å komme seg inn i bransjen var merkevaren sin det første de jobbet med. De satset på det arktiske og ikke minst på norrøn-tematikk i merkevaren sin «Bivrost» – brua mellom Midgard og Åsgard, og ofte tolket som nordlyset.

– Det først vi gjorde var å lage et brand, så gikk vi i gang med å teste det i markedet før vi tok investerin­gen.

Det først de importerte var en rødvin i 2014, som ble gått mottatt. I 2015 lanserte de en Bivrost hvitvin og den først Bivrost-whiskyen.

– Vi har hatt ekstremt mange utfordring­er. Det er en tøff bransje! Jeg vil påstå at det er den tøffeste bransjen i Norge å komme inn i; konservati­v. krever mye kapital, og det tar lang tid å bli etablerte, forteller Tor Petter.

– Har det å satse i Lyngen vaert en ulempe eller fordel?

– Å gjøre det i Lyngen har gjort det lettere. Kommunen har vaert proaktiv, vi har hatt tilgang på offentlige midler, plassen vi er etablert på nå er helt unik, vannkvalit­eten også, og stedet er en reiselivsd­estinasjon, svarer Tor Petter og påpeker:

– Å vaere i Lyngen har bare vaert en stor fordel, og det visste vi.

Torsdag dro Tor Petter og Hans Olav til Scotland – samme sted som de var på for nøyaktig ti år siden – for å markere dagen da de bestemte at en idé skulle bli virkelighe­t.

I dag er Christense­n daglig leder og Holtermann-Eriksen styreleder for Aurora Spirit Distillery AS. Selskapet

Selskapet har hatt en jevn kurve oppover i driftsinnt­ektene. De to siste årene har de omsatt for 11,2 millioner kroner i 2021 og økte omsetninge­n til 16,3 millioner i 2022.

Da hadde de 21 ansatte, ifølge tallene til Proff.no.

Et lite tilbakebli­kk

Her får du et lite utvalg av saker Framtid i Nord har publisert

om Aurora Spirit:

Høsten 2014 lanserte Aurora Spirit sitt første produkt; en rødvin. Så tok det bare et halvt år før de lanserte en whisky og en hvitvin.

Desember 2015 ble det klart at de selv skulle destillere produktene sine i det de kalte «verdens nordligste whiskydest­illeri.

Utstyret til destilleri­ngen av det som skulle bli deres første batch hentet de i Tyskland.

Sommeren 2016 sto destilleri­et ferdig ute i Årøybukt. Samme år gikk de i gang med produksjon­en av deres første whisky – da i samarbeid med Mack som leverte råvarene.

I november var de første flaskene med Bivrost akevitt og gin ferdig og lanserte. De ble utsolgt etter bare noen timer:

– Vi ser at forespørsl­ene begynner å spise opp lageret vårt – det er et luksuspro

blem, men vi klarer å håndtere det, sa daglig leder Tor Petter til Framtid i Nord like etter lanseringe­n.

Vinteren 2016–2017 gikk de i gang å destillere deres første egne whisky-produkter.

Mens de sto på tønnene, lanserte de produktene sine i England, var de blant annet vertskap for TV-serier og Arctic Race of Norway, viste seg fram på messer i Europa, og fikk flere priser for merkevaren deres.

I 2020 tappet de deres første whiskyflas­ker:

– Om vi skal sammenlign­e det med fotball, så betyr det at vi nå går opp til eliteserie­n. Det er en «game changer» for en forretning som oss, sa Christense­n til Framtid i Nord i 2020.

Deres første egenprodus­erte flasker whisky ble solgt 8. mai 2020. Da var det kamp om flaskene på vinmonopol­et; de solgte Lyngen-whisky for over 9 000 kroner per minutt.

– Det gikk j … fort. Nå er alt utsolgt på polet. Det tok 90 minutter så var alt utsolgt. Jeg hadde ikke trodd i min villeste fantasi at det skulle gå så fort. Det gikk unna i et jafs, sa Tor Petter Christense­n etter lanseringe­n.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her ser vi Tor Petter Christense­n (til venstre) og Hans Olav Eriksen på et destilleri i Tyskland i 2015, hvor de hentet det første utstyret til destilleri­et.
FOTO: PRIVAT Her ser vi Tor Petter Christense­n (til venstre) og Hans Olav Eriksen på et destilleri i Tyskland i 2015, hvor de hentet det første utstyret til destilleri­et.
 ?? FOTO: ARNE TEIGEN ?? Tor Petter W. Christense­n i Aurora Spirit satser på to fronter – både på reiseliv og produksjon av flere typer med alkohol.
FOTO: ARNE TEIGEN Tor Petter W. Christense­n i Aurora Spirit satser på to fronter – både på reiseliv og produksjon av flere typer med alkohol.
 ?? FOTO: AURORA SPIRIT ?? Produktene til Aurora Spirit Distillery har vunnet en rekke priser siden de startet.
FOTO: AURORA SPIRIT Produktene til Aurora Spirit Distillery har vunnet en rekke priser siden de startet.
 ?? ??
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? Hovedbygge­t til Aurora Spirit. Nå har de også bygget et eget lager på området – i starten lagret de tønnene inne i en av NATO-bunkerne på Årøybukt fort.
FOTO: KJETIL M. SKOG Hovedbygge­t til Aurora Spirit. Nå har de også bygget et eget lager på området – i starten lagret de tønnene inne i en av NATO-bunkerne på Årøybukt fort.
 ?? FOTO: AURORA SPIRIT DISTILLERY ?? Whisky må ligge i tønnene i minst tre år før det kan kalles ekte whisky.
FOTO: AURORA SPIRIT DISTILLERY Whisky må ligge i tønnene i minst tre år før det kan kalles ekte whisky.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON: AURORA SPIRIT ?? Slik var illustrasj­onen av hvordan Aurora Spirits hovedbygg på Årøybukt skulle bli.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON: AURORA SPIRIT Slik var illustrasj­onen av hvordan Aurora Spirits hovedbygg på Årøybukt skulle bli.
 ?? FOTO: ARNE TEIGEN ?? UTVIDER: Tor Petter W. Christense­n og Aurora Spirit AS utvider sin Bivrost-portefølje med en whisky og en rødvin.
FOTO: ARNE TEIGEN UTVIDER: Tor Petter W. Christense­n og Aurora Spirit AS utvider sin Bivrost-portefølje med en whisky og en rødvin.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? I 2020 ble de første whiskyflas­kene tappet.
FOTO: MARIUS HOE I 2020 ble de første whiskyflas­kene tappet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway