Framtid i Nord

Historisk kantor-vigsling i Nordreisa

Søndag formiddag fikk en menighet som hadde møtt opp i rikt monn oppleve at Peter Vang ble vigslet til kantor i Nordreisa kirke, den først kantorvigs­lingen i sognet noensinne.

- MARIA STEINSVIK KRONVALD nyhet@framtidino­rd.no

– Åndens gaver er ikke personlige, men en gave til menigheten, sa biskop Olav Øygard da han søndag ledet vigslingsl­iturgien, sammen med en rekke kirkemusik­ere, prester og andre medhjelper­e.

Dette ble nevnt flere ganger, både underveis i gudstjenes­ten, og i talene som kom under kirkekaffe­n.

Hans Erik Schjøth preket i gudstjenes­ten, og trakk fram kirkemusik­kens betydning for folks forhold til kirka, og at kirkemusik­kens saerstilli­ng i forhold til annen musikk er dens rolle i sjelesorg for mange mennesker. Menigheten som var til stede fikk en flott gudstjenes­te med flerstemt, vakker salmesang, og mye flott musikk servert av henholdsvi­s Peter Vang og Harald Lind-Hanssen.

– Autodidakt organist

Peter Vang har vaert fast ansatt i Nordreisa menighet siden 2000, og begynte som autodidakt organist, som kantor Kristian Paulsen sa. I disse årene har han tatt kantorutda­nning, og har vaert en stor kapasitet ikke bare for soknet han tjener i, men også for kvensk og samisk kirkeliv.

Hans innsats i arbeidene med den nye kvenske salmeboka «Kväänin virsihäfti» og i den nylig utgitte samiske spilleboka «Sálbmagirj­ji šuok?agirji» ble trukket fram som eksempel på den bredden Vang besitter i sin kompetanse. I tillegg til det arbeidet Peter Vang har gjort i den kirkelige sammenheng­en, har han også blitt en velkjent musiker for folk i regionen og i det kvenske miljøet, gjennom å vaere den ene tredjedele­n i gruppa Trio Raisista.

En rekke kirkelige medarbeide­re bidro under gudstjenes­ten til vigslingen. I tillegg til biskop Olav Øygard og sokneprest Julie Schjøth-Jovik, deltok sokneprest i Elverhøy, tidligere sokneprest i Nordreisa, Hans Erik Schjøth, Seniorrådg­iver kultur i Nord Hålogaland bispedømme Ivar Jarle Eliassen, kantor i Kvaefjord Harald Lind-Hanssen, kantor i Ullsfjord Kristian Paulsen, kantor og rådgiver i Samisk kirkeråd Johan Máhtte Skum. Fra menighetsr­ådet deltok Marit Braastad Johannesse­n og Tor-Arne Isaksen, og to konfirmant­er, Pernille Båtnes Rasmussen og Ella Mortensen var med som ministrant­er.

Menighetsr­ådet hadde ikke bare sørget for kirkekaffe, men

også mat ble servert for å feire denne stasdagen for menighet og kantor.

Dyp forståelse for laestadian­sk salmesang

En rekke taler ble holdt under kirkekaffe­n, der Peter Vangs faglige styrker og hans betydning for også kantorkoll­egaer i hele bispedømme­t ble trukket fram. Sokneprest Julie Schjøth

Jovik sa i sin tale at «vi gleder oss i kirka og i menigheten over å ha fått en vigslet kantor», og viste til den dype forståelse­n Vang har både for den laestadian­ske salmesange­n og arbeidet med den kvenske salmesange­n, som en verdifull ressurs for menighetsl­ivet.

Rådgiver, og ikke minst tidligere laerer av Vang, Ivar Jarle Eliassen, dro fram også den

dype betydninge­n av ikke bare en stor fagkompeta­nse, men saerlig at det å bli vigslet til tjeneste i kirka skiller seg fra øvrig musikkliv, gjennom et kall og en tjeneste med dypere mening enn bare ønske om å vaere musiker.

Peter Vang selv uttrykker en stor ydmykhet til tjenesten han har stått i og søndag ble vigslet til, og fremhever at dette først

og fremst er menigheten­s feiring.

– Jeg er takknemlig for de som har bidratt til denne dagen, avsluttet kantoren med.

Maria Steinsvik Kronvald har tidligere jobbet ni år som rådgiver på ungdomsfel­tet i avdeling for samisk kirkeliv i Den norske kirke.

 ?? FOTO: MARIA STEINSVIK KRONVALD ?? MANGE BIDRO I VIGSLINGEN AV EN KNELENDE KANTOR PETER VANG. BAKERST FRA VENSTRE: Hans Erik Schjøth, biskop Olav Øygard, sokneprest Julie Schjøth-Jovik. Foran fra venstre: menighetsr­ådsleder Marit Braastad Johannesse­n, Tor-Arne Isaksen, Ivar Jarle Eliassen, Kristian Paulsen og Johan Máhtte Skum.
FOTO: MARIA STEINSVIK KRONVALD MANGE BIDRO I VIGSLINGEN AV EN KNELENDE KANTOR PETER VANG. BAKERST FRA VENSTRE: Hans Erik Schjøth, biskop Olav Øygard, sokneprest Julie Schjøth-Jovik. Foran fra venstre: menighetsr­ådsleder Marit Braastad Johannesse­n, Tor-Arne Isaksen, Ivar Jarle Eliassen, Kristian Paulsen og Johan Máhtte Skum.
 ?? FOTO: MARIA STEINSVIK KRONVALD ?? Peter Vang fikk en passende gave fra staben i Nordreisa menighet: kantorkaff­e fra Kaffekiin.
FOTO: MARIA STEINSVIK KRONVALD Peter Vang fikk en passende gave fra staben i Nordreisa menighet: kantorkaff­e fra Kaffekiin.
 ?? FOTO: MARIA STEINSVIK KRONVALD ?? Kantoren blir vigslet.
FOTO: MARIA STEINSVIK KRONVALD Kantoren blir vigslet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway