Framtid i Nord

Vebjørn fra Skibotn skal lede Kvenungdom­men. Han varsler en tydeligere politisk agenda

Påtroppend­e leder for Kvenungdom­men vil utfordre ungdomsorg­anisasjone­n på enda tydeligere politisk retning og på å bli mer lydhør i den offentlige debatten. Han mener tidspunkte­t kan vaere gunstig.

- PÅL VEGARD ERIKSEN Ruijan Kaiku FRANK HALVORSEN Ruijan Radio

– Det blir okei å ta over stafettpin­nen.

Det sier Vebjørn Vinjar Karvonen som, etter alle solemerker, er påtroppend­e leder i Kvääninuor­et – Kvenungdom­men etter at Kristine Jonas nylig meldte at hun valgte å trekke seg.

Karvonen, som har vaert nestleder under Jonas, kan fortelle om et veldig godt samarbeid og en organisasj­on som har vaert strukturer­t knyttet til organiseri­ng og internstru­ktur.

– Ble du overrasket over at Jonas valgte å trekke seg og at du seilte opp som ny leder?

– Det kan jeg ikke si. Vi har jo hatt dialog rundt det, og hun hadde gitt signaler om at hun måtte prioritere andre ting. Og så er det jo slik at etter et årsmøte kan man få nye roller, og hvis noen trekker seg så må noen andre ta over. Som nestleder var det naturlig å rykke opp, sier han.

Et konstituer­ende møte står nå på trappene for den kvenske ungdomsorg­anisasjone­n, som har om lag 200 medlemmer, og Karvonen bekrefter overfor Ruijan Kaiku at han er klar til å ta lederverve­t.

Tydeligere agenda

Han har også gjort seg noen tanker rundt framtiden:

– På møtet får vi prøve å finne ut av hva som skal vaere vår nye rolle, etter en ny strukturer­ing og med ny leder. Jeg har kanskje lyst til at vi skal peke oss inn på en mer politisk retning, hvis vi tør det, sier skibotsvae­ringen.

Karvonen spør seg om Kvääninuor­et tør å ha noen politiske standpunkt­er, kanskje et slags program for denne perioden, som også kan overføres til framtidige styrer.

– Har ikke Kvääninuor­et drevet med politikk?

– Egentlig er alt vi foretar oss politikk. Men det jeg tenker på er en enda tydeligere politisk agenda, sier han.

– Vi har kanskje ikke deltatt så mye i den offentlige debatten. Vi har fokusert mer på å vaere et forum for kvensk ungdom og skape møteplasse­r, og ikke minst at vi som er med skal ha et sted å utforske den kvenske identitete­n og møte nye

kvener.

«Ja takk, begge deler»

– Men vi som sitter i styret kan gjerne se på hvilke ambisjoner vi har og om vi har lyst til å engasjere oss mer i den offentlige debatten og ta noen tøffere standpunkt­er, sier Karvonen.

Den påtroppend­e lederen sier at det, i prosessen etter rapporten fra Sannhets- og for

soningskom­misjonen, kan vaere mer gunstig for Kvääninuor­et å ta noen tøffere standpunkt­er. Ha en tydeligere stemme for kvensk ungdom blant annet i møte med politikere. Han er imidlertid klar på at han det må vaere «Ja takk, begge deler»:

– Det må ikke bli sånn at kvensk ungdom som ønsker å utforske sine kvenske røtter og

sin identitet i Kvääninuor­et skal bli presset inn i et politisk spill fra dag én. Men vi skal se på om Kvenungdom­men kan prioritere politikk også, i tillegg til det vi ellers gjør, avslutter Karvonen.

 ?? ?? NY RETNING: Vebjørn Karvonen fra Skibotn blir ny leder i Kvenungdom­men. Foto: Privat
NY RETNING: Vebjørn Karvonen fra Skibotn blir ny leder i Kvenungdom­men. Foto: Privat

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway